2023-02-12 1349 瀏覽
📍Hong Kong📍位於K11 Musea既一間日本米芝蓮一星餐廳,話說有一日係尖沙咀行行下街上網搵有咩食,就搵到呢間見咁近就打電話去睇下有無位。咁啱有位所以就去試下。😗Tirpse 係帶有小小日式既法國菜。餐廳個景真係好靚,可以望到全個維港。但因為我地當日係即日book就坐唔到啲靚位。整體黎講,我比較中意另一間日本人主理既法餐。🙈唔係唔好食,但部分菜材料配搭好創新!💛超級唔好意思地,有拖延症既Ami呢個係2年半前既menu🫠。 按照慣例,分享最愛三道菜式比大家。1. Amuse Bouche 一道外貌原全唔似天婦羅,竹炭帶子天娜羅。好特別外貌黑色既,入邊包住粒半生熟既帶子,好鮮。但就一人一小粒就唔係幾夠喉!🤭2. Soup, Oyster Fennel Calamansi 呢個湯好鮮,另外配上一隻生蠔🦪。隻蠔好鮮!但成碗湯我諗3啖就完左。😂超想黎多碗。3. Dessert Banana Chocolate Long Pepper只能說佢啲甜品真係真係好fusion,fusion 到唔多識揀。我諗呢個係最接受到既配搭。😂香蕉🍌朱古力🍫實無死。但整體甜品黎講都太甜。同埋又係兩啖就食完。
📍Hong Kong📍

1. Amuse Bouche

大家有無發現,每一道菜都係提到食幾啖就完,真係好想問可唔可以比多小小。未試過食米芝蓮食到唔飽。🤣同埋大部菜式都太太太fusion,有啲配搭簡直食左一啖就唔想食。😖我已經唔大食,所以呢間試過一次就好了。下次不了不了。

💰價錢: HKD $1500-2000/ Pre one

😋味道: ❤️❤️🖤🖤🖤

📍地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea2樓219號舖