2024-02-28
銅鑼灣《泰簡單》泰國菜餐廳,佢嘅菜式都幾有風味。我叫咗幾款菜式,包括冬蔭公湯、豬肉生菜包、大蝦蛋網炒金邊粉同馬拉盞炒椰菜苗。首先講下冬蔭公湯,呢個係一個經典嘅泰國湯。湯底酸辣開胃,蝦大隻爽口。湯裡面有冬蔭公魚、蝦同埋新鮮嘅蔬菜,令湯更加豐富同有層次感。呢個湯係一個好好嘅開胃菜,特別適合喜歡酸辣風味嘅人。豬肉生菜包係另一款簡單但好美味嘅菜式。豬肉煮熟之後,配埋新鮮嘅生菜同埋泰國醬,包入生菜裡面。食落去,豬肉嘅鮮美同生菜嘅清爽一齊出現,味道好平衡同好香辣。大蝦蛋網炒金邊粉,金邊粉炒得彈牙,配埋新鮮嘅大蝦同炒蛋。炒粉上面嘅蛋網係一個很特別嘅裝飾,令賣相更靚。最後,揀個菜:馬拉盞炒椰菜苗。椰菜苗配埋馬拉盞,令呢道菜有一種特殊嘅香辣味道。椰菜苗炒得剛剛好,保持住咗蔬菜嘅鮮脆口感。