2012-04-26 177 瀏覽
女朋友話原來10幾年黎佢都未食過煲仔飯,所以兩個星期前既星期五就帶左佢去食依間名牌煲仔飯。之前食過一次,已記低左心水煲仔飯,今次帶女朋友黎試,當然會再叫番啦!好彩,成餐飯都無令我地失望唔錯當晚我地叫左兩個煲仔飯share!當中我既心水就係麻辣海鮮煲。之前曾經食過,覺得比普通煲仔飯更香更惹味,而且女朋友鍾意食麻辣,所以今次一定要叫比佢試下。另外一個煲仔飯就係滑雞潤腸煲。黎得依到食,當然一定要試下佢出名獨家既黑醬油,最好既方法當然就係叫最普通既煲仔飯,咁就最容易試得出啦,而且滑雞潤腸人人鍾意食,依個煲無走雞喇另外我地加左兩杯凍奶茶,每杯只係加$5,算係咁啦!最先黎既係兩杯凍奶茶。奶茶放係鋼杯入邊,凍就好夠凍啦,但奶味甜度都十分不足。我期望的凍奶茶可以做得更好之後無啦啦有人拎左一碟醉雞黎我地枱。我同女朋友互望後,大家後都十分顎然。正想同佢講黎錯枱既時間,就有一個人走黎話:『送嫁,你地試下啦。』我同女朋友當然十分樂意,兩個人加埋食果$100野,都送碟醉雞比我地試,十分值得加分講番碟醉雞,對我同女朋友黎講,係十分十分重酒味。由於我地兩個都唔識飲酒,所以唔識分係咩酒黎,只知應該係中國酒。其實成碟醉
女朋友話原來10幾年黎佢都未食過煲仔飯
唔錯
名牌新翠華
煲仔飯選擇十分多

另外我地加左兩杯凍奶茶,每杯只係加$5,算係咁啦!

凍奶茶

講番碟醉雞,對我同女朋友黎講,係十分十分重酒味。由於我地兩個都唔識飲酒,所以唔識分係咩酒黎,只知應該係中國酒。其實成碟醉雞好香,不過因為我地都唔飲酒既關係(特別係中國酒),所以依碟野我地就唔識欣賞啦
由於係送既,我同女朋友最後都食哂,係到要多謝佢地既心意
送的醉雞
今晚既主菜黎啦!一黎到時係蓋上煲蓋的,之後就會有人打開,幫我地加上黑醬油。加完之後,佢就會再蓋番個蓋焗多一陣先食。我同女朋友都好乖咁係到等,不過大家唔洗怕等到過時,因為佢地係會自己同你講食得啦,服務真唔錯。

分別講下兩個煲仔飯啦!我地首先食滑雞潤腸煲,雞十分滑,有雞味,亦都唔太覺得有雪味;潤腸正常,沒有特別;最重要既黑醬油加飯十分好味,甜甜既醬油加落飯到,的確係會令人食唔停的!另外既麻辣海鮮煲,海鮮份量足夠,有蝦有墨魚(仲有其他,但唔記得了),每樣最少有兩隻,share黎食都足夠;海鮮味道不錯,詳細味道忘記了
;麻辣味十分重,比滑雞煲多左一份濃濃既香味,食落去時,雖然醬油味會被麻辣味搶去不少,但整體黎講,成個飯都好惹味,係中上既水準!建議鍾意食辣既人可以試下,係煲仔飯既另一種食法。

如果真係要講不足,就係飯的確有炭味,如果本身對炭味敏感的,就唔建議你黎依到食啦。
加緊獨家既黑醬油
左:滑雞潤腸煲 右:麻辣海鮮煲
整體黎講,依到既煲仔飯係水準之中。無論你係咪煲仔飯既fans,都推薦大家都黎試下。雖然未必係最好味既煲仔飯,不過炭燒煲仔飯點都算係香港傳統食物,而且已經好少見。講真,身為香港人,一生人點可以唔試一次依個香港既特色。
來自登龍街的名牌
2012-04-13