2019-07-17 81 瀏覽
話說之前有次係茶樓食多左少少多幾樣點心,點知跟住埋單已經接近$200😱咁啱見過fb有片講有點心放題我忍唔住去試吓啦👻========================利寶閣 即叫即做點心、中菜午市放題 $148(+茶水每位$15)========================星期六﹑日或者假期午市11點到4點可以任揀兩個鐘任食點心放題基本上Menu上邊菜式五十幾款普通茶樓都見到嘅點心同中菜都可以任嗌,只係原隻鮑魚酥同花膠灌湯餃就每人各有一隻🥟平時食點心少人去食嘅話淨係嗌到幾款,好難試到唔同款式,依個放題嘅好處係件數可以自己填寫,咁又唔怕分量多食唔晒又可以試多幾款🤘🏻KY覺得最好食嘅特別推薦嘅有以下幾款========================花膠灌湯餃真係好耐冇食灌湯餃😽大大隻灌湯餃內用左豬肉餡料,湯底亦都鮮甜而不膩,餃皮就相對地比較厚,內裏都夾雜左一嚿嚿花膠🤓========================籠仔蒸雞飯即係比平時食開蒸點心嘅籠大🤭蒸飯吸收左雞油香,飯粒粒粒分明,同普通蒸飯食到齋白飯嘅味道唔同☺️用上嘅雞亦算滑嫩唔會鞋颯颯🐓======================
花膠灌湯餃
籠仔蒸雞飯
杞子魚滑娃娃菜
作為娃娃菜嘅擁躉又點可以唔試吓佢呢🤓鯪魚球滑細細舊入口幾爽口,娃娃菜最大嘅特點就係佢嘅吸湯嘅能力好高,所以佢亦吸收左湯底嘅濃香,食完其他煎炸點心之後就可以清清腸胃啦🤘🏻
蝦餃
蝦餃嘅皮薄,可以睇到裏邊橙紅色嘅蝦肉🦐蝦肉亦爽口彈牙☺️食閹咗普通蝦餃嘅人仲可以試吓我都第一次見脆皮蝦餃,炸好咗嘅蝦餃外皮變得香脆,另有一番味道🤓
鵪鶉蛋燒賣
平時去飲茶有一部份茶樓都未必有依款燒賣🤔鵪鶉蛋燒賣上邊細細隻蛋配埋下邊熱辣辣嘅燒賣肉餡蒸起上嚟口感多樣,蛋香同埋肉香兩隻都配合得好好🥰
========================
其他推薦嘅點心有例如酥皮焗叉燒包﹑XO醬煎腸粉﹑奶皇流沙包同熟食籠仔飄香荷葉飯等等甜品方面北海道十勝紅豆雪糕脆麻花﹑香芒布甸都係我試咗覺得唔錯嘅選擇🐒
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 利寶閣 (上環)
上環德輔道中199號無限極廣場2樓
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #利寶閣 #鮑魚酥 #花膠灌湯餃 #燒賣皇 #XO醬煎腸粉 #酥皮焗叉燒包 #豬腳薑 #奶皇流沙包 #楊枝甘露 #沙田雞粥