2019-04-08 147 瀏覽
去深水埗玩完夾公仔,順便想睇下附近有啲咩好嘢食,唔係特別想食米線,但又想食麻辣湯底,見到呢間個名幾得意就嚟咗。地點好方便,好近西九龍中心。去到坐低,環境好乾淨闊落。香港應該得呢度有米苔目食,老闆娘好熱心介紹唔同小食,本身我哋想要兩碗但係都係諗住試多啲佢唔同嘅小食。米苔目個口感好特別,食落好滑又好輕身,無好粉嘅感覺,雪一啖就食咗好多粒,好令人上癮,未試過嘅人一定要試吓。佢推介豬骨湯底,但我地始終最愛麻辣湯底,湯底味道唔錯,夠味夠麻辣!(我地要中辣)我地比較貪心,叫咗雞肉,豆卜,墨魚丸,木耳同粟米豬肉餃。粟米豬肉餃好足料,可惜我影得唔夠好,老闆娘介紹嗰時都有講過皮比較厚,食落真係有粒粒粟米。鴨肉係佢嘅推介,咁我哋要咗麻辣鴨肉,啖啖鴨肉一啲都唔老唔鞋,味道好夠好醒胃,份量又夠多。麻辣皮蛋都處理得好好煮得啱啱好,又入味,因為皮蛋好易煮到好老好un。香煎脆皮肉餅,本身驚剪煎得好油膩,但食落唔覺,個皮脆卜卜,入邊啲肉好juicy,必食之一Q彈豆腐係我嘅最愛,係好特別,唔知道點解佢可以做到咁彈口,同一般豆腐好唔同,又有啲似麵筋嘅感覺,係必試推介,下次如果一個人來食都要叫!最後好想推介係呢個日本櫻花可

最後好想推介係呢個日本櫻花可樂同日本綠茶可樂,出面好似賣到好貴,呢度$25算值, 個味道好特別,櫻花味同綠茶味都夠,櫻花味甜但唔會過分,綠茶味有少少似酒,平時絕對諗唔到呢兩樣野可以做可樂,配埋啲麻辣小食簡直係味覺嘅衝擊。

平時係冬瓜茶愛好既我地試埋冬瓜茶,少甜就夠,出面好少可以做到少甜,我地可以扮下健康飲少甜

我地兩個食到好似放題咁,試哂佢啲小食真係好滿足,樣樣都好驚喜,兩個人來食可以好似我地咁,清哂碟咁樣走

2019-04-07