2018-02-04 380 瀏覽
好耐都冇去過銅鑼灣食飯,今日同大少去銅鑼灣行街食咗個好飽嘅下午茶。去到八點幾九點,大少就覺得好肚餓想搵啲嘢食下,凍冰冰就梗係想打個邊爐啦!大少就話有間過江龍嚟香港開咗間麻辣火鍋,我就話下,我唔係好食得辣嘅咋喎!佢話,唔緊要啦,人一世物一世咩都試吓呀嘛!何況佢除咗麻辣湯底都有其他湯底嘅!行到過去,佢話要九點半先可以有位俾我哋,咁都係仲有十幾分鐘就等一陣啦!我本身唔係話好鍾意食麻辣火鍋,一聽就覺得好似好辣咁!原來呢度除咗麻辣湯底,都仲有好幾款唔同嘅湯底嘅。我哋就決定帶鴛鴦湯,有辣有唔辣任君選擇😅我每次去打邊爐,第一時間就會整返啲調味料先。呢度啲調味料都算豐富,除咗豉油之外仲有好多唔同嘅醬同配料!其中最特別,我覺得就係佢嘅麻油同埋佢嘅紅油腐乳。店員同我地講,食麻辣火鍋可以落多少少呢個麻油,因為可以保護返個胃嘅!其實有冇保護作用我就唔係太清楚,但係我覺得呢個麻油都幾香嘅!睇返佢嘅成份除咗有麻油之外,仲有啲大豆油,相信啲香味都係混合而成嘅!好啦湯底到啦!我哋帶咗半鍋中嘅麻辣,另外半鍋就係嗌咗番茄湯!本身都好忐忑叫豬骨好定係番茄湯好,但係店員話番茄湯比較惹味所以我都揀咗呢個試吓!的而且確,個番茄湯

紅油腐乳
麻油

鴛鴦鍋

好啦湯底到啦!我哋帶咗半鍋中嘅麻辣,另外半鍋就係嗌咗番茄湯!本身都好忐忑叫豬骨好定係番茄湯好,但係店員話番茄湯比較惹味所以我都揀咗呢個試吓!的而且確,個番茄湯真係幾好味;而麻辣湯底呢,以我第一次食麻辣火鍋來講都別有一番風味,因為對我來講已經好辣喇😝😝

菠蘿雪山

打邊爐就梗係要叫番杯凍嘢飲下啦!我哋今次叫咗呢個係菠蘿雪山沙冰,飲得出唔係糖水味,仲有少少菠蘿果肉係入邊,好解渴好清新!而且用嚟解難解膩都幾好啊!

炸重慶酥肉

呢一款係重慶炸酥肉,見到佢係熟嘅即刻急救試吓先。食落去個調味剛剛好唔會好濃味, 㗳多兩下發現有一陣麻麻哋嘅感覺好得意喎!再試吓浸湯食,吸咗少少番茄味嘅酥肉仲正!
凍豆腐

我嘅一貫作風打邊爐都必定會叫一啲好吸湯嘅嘢嚟食!今次就叫咗呢個凍豆腐,佢直頭好似海綿咁吸收晒啲湯嘅精華,令我諗起去台灣食嘅火鍋都有一樣咁嘅感覺😍

腸灌豬紅

呢一個係腸灌豬紅,大少就話好得意,豬紅爽滑之餘再加埋個腸爽爽地口,加埋個口感都好特別啊!

本地手切牛肉

牛肉係打邊爐嘅必備食品!估唔到呢度嘅牛切牛真係好正!!超級香濃嘅牛味,唔係薄到張紙咁嘅牛肉嚟,亦都唔係咬落去好似香口膠咁!只係略嫌個份量細咗少少,唔夠喉呀🤣

拳頭丸

本來好想叫雲吞同埋水餃試吓,可能太夜啦,好多野都賣晒!店員介紹我哋試吓呢一個拳頭丸,其實都幾得意嘅,食落去有少少似扎肉咁嘅感覺,少少彈牙得嚟,佢切開一片片似魚片頭嘅感覺多啲!味道都唔錯啊!

食到呢度我已經好飽,唯有下次再嚟食多啲野啦!
同埋如果佢嘅座位可以闊落少少,我相信客人會食得更加開心😊
2018-01-30
$300 (宵夜)
鴛鴦鍋
菠蘿雪山