2024-01-26 1798 瀏覽
經過很多次,但卻第一次食。最近係土瓜灣做野,見到呢間舊式扒房準備結業,所以約左女友去試。今日好好彩,人唔多唔駛排隊就有得入餐廳坐係到點餐,入餐廳滿眼舊情懷,燈光較暗,侍應熱情,未叫野食,先問要咩湯。女友叫左牛扒意粉,我叫左個豬扒鐵板。先來兩個羅宋湯加餐包,湯足料有微胡椒味,餐包暖,落牛油時會慢慢容,唔係凍冰冰的。主菜來了,牛扒意粉,意粉多同有炒過,唔係就咁用水煮熟,牛扒有肉味,薄牛扒,都有肉味。意粉同出面好多地方唔同有炒過先上來。豬扒兩大塊,厚身煎到燶邊,有口感。吃到一半,侍應來問餐飲,叫了紅豆冰及蔘蜜,紅豆冰係用椰子水,同連鎖的大大分別,真無椰汁味重,蔘蜜有蔘你底,但唔知真假,飲落味唔似即沖的化學飲品。最後,侍應送上兩粒糯米糍,唔係維記,好好食。以200蚊唔到的價錢食上咁豐富的晚餐,性價比好高。
經過很多次,但卻第一次食。
最後,侍應送上兩粒糯米糍,唔係維記,好好食。
以200蚊唔到的價錢食上咁豐富的晚餐,性價比好高。
題外話/補充資料: 餐廳3月31日就話唔做,舊式扒房愈來愈少,有機會要試下的
2024-01-19
  • 椰汁紅豆冰