2017-02-01
難得港島朋友過嚟沙田Shopping, 就緊係一齊食晚飯, 盡興而回了想離開沙田市中心, 讓腦袋輕鬆一下, 又可以靜靜地傾計我地去到沙田第一城"搵食", 在商場內走來走去, 見到有間泰越餐廳, 食物選擇好多, 有set dinner, 又有一人火鍋套餐餐廳環境寬敞, 靠牆有一排sofa位....可以坐得舒舒服服食飯🍚, 傾計金牌海南雞🐔飯 - $49 Dinner Set (配飲品一杯)海南雞份量多, 叫得"金牌"....水準一定有番咁上下, 雞肉煮得入味之餘, 仲保留著本來雞的肉香味, 就算厚肉嘅部位都唔會"嚡熠熠"皮與肉之間剛好有一層薄薄的"啫喱", 唔會太肥, 非常好雞油飯 - 油唔夠多, 所以飯會較乾身, 但就可以撈埋甜酸汁 / 薑蓉一齊食泰式柚子蝦沙律 $72我好鍾意食呢個沙律, 柚子多汁開胃, 蝦肉質彈牙, 個醬汁味道有少少複雜, 酸...甜...微辣, 去曼谷旅行時食沙律都係呢種味道聽聞成份有辣椒膏 ➕ 青檸汁仲加上烘脆的乾椰子肉, 咬落脆卜卜配埋一份生菜, 如果覺得醬汁太濃就可以包生菜一齊食, 中和一下木瓜沙冰 / 利賓納沙冰一直諗住飲椰青, 點知見到"利賓納沙冰" -
想離開沙田市中心, 讓腦袋輕鬆一下, 又可以靜靜地傾計
我地去到沙田第一城"搵食", 在商場內走來走去,
海南雞份量多, 叫得"金牌"....水準一定有番咁上下,
皮與肉之間剛好有一層薄薄的"啫喱", 唔會太肥, 非常好
金牌海南雞飯
我好鍾意食呢個沙律, 柚子多汁開胃, 蝦肉質彈牙,
聽聞成份有辣椒膏 ➕ 青檸汁
仲加上烘脆的乾椰子肉, 咬落脆卜卜
泰式柚子蝦沙律
一直諗住飲椰青, 點知見到"利賓納沙冰" - 咁特別嘅, 仲要$16一杯咋 (好抵飲呀!)
利賓納沙冰 - 甜咗少少, 不過朋友話飲利賓納就係要飲, 又係喎!
木瓜沙冰好好飲, 飲完一啖後覺得好清新, 好似拎住舊木瓜食咁樣, 味道唔會太甜,
而家帶有濃濃的木瓜香味