2020-07-11
疫情第三波籠罩下的市道明顯冷清星期六嘅晚飯時段無需等候可直接入座對上一次幫襯呢間已經係六七年前嘅事格局無明顯改變,依然係咁迫倆個人order 6樣點心已經無位擺環境嘅舒適度要嚴重減分😵(日本東京同新加坡嘅分店明顯寬落好多)茶位每位4蚊,可以揀嘅茶款僅有3隻鐵觀音,壽眉,普洱 都係濃色茶系早茶的話可作提神,作為晚餐的話好難揀事關我同伴侶呢啲鐘數最多都係飲淺色茶系😢食物嘅出品,平民米芝連當然不可以與數仟元一餐的作比較,無期望便無失望1. 酥皮叉燒飽 ,作為招牌菜式,可以用滿意嚟形容,上枱暖暖哋,酥皮香脆,皮簿餡足,值得推介👍2. 齋腸粉, 好失望,賣相已經不討好,溫度與室溫相若,預先製作嘅品質,無味嘅水水豉油,如果可以配返蔴醬甜醬辣醬,可以稍稍掩蓋下先天不足之處3. 蝦餃,大大隻13摺以上顯得師傅嘅手工優秀,餡料配方亦無明顯肥豬肉嘅參雜,冬笋味可以略為增加4. 燒買,即叫即蒸,熱氣騰騰,只可以用不過不失嚟形容,滿滿的豬肉完全覆蓋蝦味5. 鮑汁鳳爪,用心地切除指甲,微波爐加熱一樣,暖嘅雞腳凍嘅汁6. 鹹茶粿 ,沒有期望就沒有失望,不推介7. 鮑汁琵琶豆腐,一客有三件,味道尚可,層次分明,
星期六嘅晚飯時段無需等候可直接入座
對上一次幫襯呢間已經係六七年前嘅事
格局無明顯改變,依然係咁迫
倆個人order 6樣點心已經無位擺
環境嘅舒適度要嚴重減分😵
(日本東京同新加坡嘅分店明顯寬落好多)
茶位每位4蚊,可以揀嘅茶款僅有3隻
鐵觀音,壽眉,普洱 都係濃色茶系
早茶的話可作提神,作為晚餐的話好難揀
6. 鹹茶粿 ,沒有期望就沒有失望,不推介
7. 鮑汁琵琶豆腐,一客有三件,味道尚可,層次分明,魚肉,冬菇比例合理,一夾即散確定敗筆。
總體嚟講,不及酒樓嘅環境同舒適,侍應嘅服務質素與一般茶餐廳的無異,收碟收單亦係睇到睇唔到咁,平民消費嘅米芝連實情係引人一笑
豆腐