2019-01-16 4004 瀏覽
速食文化除了快餐店,仲可以諗起日本既立食。喺日本立食立飲隨處可見,由於立食流動性快可以增加人流,餐廳成本相對降低亦反映在食物上。你可能會問立食會累嗎?  之前試過喺日本立飲,反而覺得幾輕鬆自在~見旺角白布街開左立食和牛店,價錢以件計,牛類最平$12已經試到,就黎試吓。雖說立食做賣點,但現場見到部分有椅提供,而我地都係選擇立食比較有風味。檯既高度比例好好,檯下有抽屜放袋。點了一份風味和牛定食,定食有蜆湯、沙律菜、白飯配上3個部位,有肉眼A4、後胸腹肉、肩胛。先嘗最愛既肉眼A4,紋路分佈平均,肉質鬆化入口即溶,充滿油香~肩胛:油花都比較多口感帶嚼勁~ 都係唔錯既選擇 後胸腹肉:肉味較濃另外再點其他部位前胸腹肉:帶油脂,肉質綿滑,風味濃厚餐廳提供左好多調味醬汁有生果汁、黑椒汁、燒汁,辣椒粉都有幾款,仲有沖繩鹽、竹炭黑鹽、白松岩鹽、伯方燒鹽、柚子鹽。不過我個人認為,靚既牛肉都係食返原味或者輕點調味已經足夠。除左肉類,亦點了些野菜平衡一下。是次立食用餐只係用左1小時,試左11個牛肉部位,每片肉燒既時間都不用半分鐘,所以都好快食完,唔會覺得攰~汽水飲品由自動售賣機購買~
速食文化除了快餐店,仲可以諗起日本既立食。

檯既高度比例好好,檯下有抽屜放袋。
點了一份風味和牛定食,定食有蜆湯、沙律菜、白飯
配上3個部位,有肉眼A4、後胸腹肉、肩胛

風味和牛定食
肉眼A4
肩胛:油花都比較多口感帶嚼勁~ 都係唔錯既選擇
後胸腹肉:肉味較濃
另外再點其他部位
前胸腹肉:帶油脂,肉質綿滑,風味濃厚
牛胸爽
餐廳提供左好多調味
醬汁有生果汁、黑椒汁、燒汁,辣椒粉都有幾款,
仲有沖繩鹽、竹炭黑鹽、白松岩鹽、伯方燒鹽、柚子鹽。
不過我個人認為,靚既牛肉都係食返原味或者輕點調味已經足夠。
除左肉類,亦點了些野菜平衡一下。
所以都好快食完,唔會覺得攰~
汽水飲品由自動售賣機購買~
風味和牛定食
肉眼A4