2016-11-20
新加坡菜,第一樣野就諗到海南雞,三種醬汁同雞油飯,無一不可。初次來呢間打正期號嘅雞飯店,對佢都有少少期望,加埋好多名星效應,覺得為食嘅我點都要試下(大角咀出晒名多好野食添!)!兩個人,一人叫左個白雞餐,有碟菜、數件雞、一碗飯同一碗肉骨茶,另外我地再叫左碟新加坡叉燒share。先講叉燒,我覺得中國叉燒好食好多,果晚果碟燒到皮有D 「un」同「鞋」,亦因爲燒得耐(可能係新加坡特色),所以唔juicy,令到食到尾食淨幾件。而個雞都算叫嫩,三種醬自己添,雞油飯就麻麻,可能怕客人唔接受得太油,只係比普通飯多少少油,碟菜又只係得幾條,無咩味白灼。我真心覺得,某快餐店推出嘅海南雞飯套餐重好味。所以期望係肉骨茶度,但可惜味精都算重,但我欣賞係用豬軟骨來煲湯,欠缺pepper味,除左豬,就只得蘑菇,無咩藥材味,可能又係怕客人唔鍾意,變得地道左。我未去過新加坡,所以唔知正宗係咩味或者煮法(只係檳城買過肉骨茶茶包回港自己煮),但果度嘅姐姐細心仔細介紹我地應該食咩,同價錢點計,都值得一讚,今時今日嘅服務態度,係應該要咁。
套餐