2016-06-16
唔講唔知 講開都唔知 ,原來安娜附近開咗間 日本餐廳 呢排好hit, 去到門口 都要仔細望先搵到間餐廳 ,真係好低調呀 成日行過都唔係好覺眼有呢一間餐廳喺度 ,可能我真係冇為意啦入到去餐廳 已經 高朋滿座 ,聽說 晚飯時間來要早好幾個星期才可以book到位架。 客人圍著師傅 坐, 一路食一路 睇住師傅即場製作每份食物 ,滿有氣氛。望望個餐牌屬於中上價錢, 閒閒哋都已經600 -1300, 對於我哋呢啲打工仔嚟講 真係過時過節或者月頭出糧先會捨得咁食一次 不過以佢哋咁上乘嘅食材泥講, 都真係值得認真一試😊 我哋點咗個一千蚊既“正”套餐,有四款刺身,六件壽司,一客手卷, 魚湯,蒸蛋同埋甜品……所有嘅刺身同壽司都係師傅發板即場整畀我哋食嘅😍😍😍😍😍首先呢泥個餐前小食粟米豆腐,上面還放了一片由日本空運過嚟嘅木之芽,賣相已經夠精緻, 口感更是一流 ,粟米蓉磨得好幼滑,混合埋豆腐凍食,口感厚實好味道。蒸蛋上面鋪滿蟹肉和金箔, 更顯高貴, 上湯散發著濃濃既蟹汁味道, 蒸蛋夠幼滑, 蟹肉夠鮮甜 ,真是令人回味又回味😋今次既刺身 有 油甘魚,鯖魚 ,帆立貝 同牡丹蝦…… 油甘魚和鯖魚外層都經過師傅用火輕
油甘魚和鯖魚外層都經過師傅用火輕燒過, 散發著香濃嘅魚香味, 聞到已經令人流曬口水了。
油甘魚入口即溶, 帶少量油脂 口感爽脆。
還是頭一次 食 鯖魚刺身,鹹香得泥很鮮味。
帆立貝, 肉質細緻 ,鮮甜無比,口感異常動人。
牡丹蝦, 大大隻,黏口又彈牙, 充滿彈性。
所有刺身都是日本空新鮮空運到港,新鮮 程度 就像現在就置身於日本魚市場即劏即食般,齒頰留香。
白身魚一般比較爽身 呢個油分會比較重, 油脂味咁香
墨魚壽司 爽脆鮮甜
甜蝦壽司 夠曬Q彈肥美
大愛拖羅壽司 入口即溶, 魚香濃郁, 回味無窮。
三文魚子粒粒飽滿晶瑩剔透 ,好似水晶般感美麗 。師父更巧妙地運用柚子汁, 令到 三文魚籽沒那麼魚腥,口感清新, 味覺 更是大大 提升不少。
師父選取上乘嘅 柱貝製作手捲, 口感爽脆 清甜 還帶點海水味。