2014-11-19 4886 瀏覽
係呢到食飯當日正係雨傘革命開始之初。封路四處。黎上環這本來交通方便之地亦變得不容易。一坐低就先黎個燉湯,用上鮮鮑同花膠燉排骨。用上燉的方法,令湯體唔似平時花膠湯咁厚身帶膠質,而係清澈而鮮甜。一打開見材料之多,鍾意食湯料既我當然唔會放過。接住黎既係幾味新派既菜式,咕嚕荔枝肉,煙肉露筍卷同百花龍躉球。荔枝肉未上之時,心中暗想荔枝造期已過,罐頭入饡又何來特色?原來荔枝是指將豬肉做成荔枝大小的肉丸。肉丸肥瘦對半。咬下去肉汁豐富。配上酸甜咕嚕汁。平衡了油膩感又開胃。唯肉丸外殼炸得未夠香脆,不然更好。煙肉露筍卷明顯更為西化,兩食材在西餐更為常見。看似簡單的一味,將煙肉卷住露筍煎香就可。在食材簡選同配合就見得重要。煙肉不能過咸也不能太油太瘦,露筍不能幼食亦不能老身。這個做得剛剛好,爽嫩既露筍中和了煙肉既咸香同油分,兩者相互配合。百花龍躉球亦係兩種材料配合。蝦頭尾油炸,蝦身打成蝦膠釀合龍躉肉香煎。不得不提呢到既煎功十分出色,無論係龍躉球同露筍卷都煎得香口唔油膩。龍躉肉一梳梳有質感層次,蝦膠爽彈,互相提鮮。可惜蝦頭尾係熱度同酥脆度都差一點,可以改善。另外就係呢到既四大名菜。傳統穩陣之作。無錫骨肥瘦相間香

咕嚕荔枝肉
煙肉露荀卷
百花煎鑲龍躉球
窩燒無錫骨
朱洪武豆腐
另外就係呢到既四大名菜。傳統穩陣之作。無錫骨肥瘦相間香濃惹味,霸皇觀海炒得嫩滑配上鮮甜蟹肉,朱洪武豆腐更係手工之作。而最為吸引我卻係蔥油雞,炸子雞炸得皮脆肉嫩,襯熱淋上蔥味四散既醬汁,比雞肉一吸,加強了香味,豐富了肉汁。
葱油雞
椰皇燉奶
最後用另一個燉品椰皇燉鮮奶作結,首尾呼應。燉奶足滿椰香,只係三十八蚊仲抵過係甜品鋪食。只限預定所以記得要提前訂枱時留定啦

煙肉露荀卷
葱油雞