2019-01-30
之前已經造訪過焱丸,而我真係好鍾意呢度以日本漁市場嘅裝潢風格。仲有呢度個老闆都幾靚仔ga!再次黎到呢度,食物質素依然帶來驚喜!三文魚什菇牛油燒 $48份量都算足料,用咗牛油同埋蒜蓉調味!三文魚肉大大嚿燒到好香牛油又唔會過老。三文魚牛油果醬油酢漬 $80三文魚同牛油果係非常完美嘅配搭,增強左咸鮮同creamy 嘅口感,用酢醃過海帶伴埋三文魚牛油果食好開胃。好滿意嘅前菜。原條池魚刺身$188時令唔係日日供應ga!而且都 比較少地方食到,無咩脂肪,感覺鮮味清爽。 池魚碎經調味包住紫菜食又另一種口感。焱丸號壽司 $158 海膽三文魚子、香蔥吞拿、蟹肉 三款壽司都係我喜愛配料,料多爆滿。 一啖大到放唔晒入口,新鮮!梅乾燒酎 $48黎到居酒屋點可以唔飲番杯呢。果汁酒主要有檸檬、巨峰、梅乾等基底酒可選梳打酒、威士忌定燒酒。白桃梳打$52唔好酒嘅呢杯真係好好飲,白桃味道天然唔化學,又唔會過甜。雲丹海苔天婦羅 $98用海苔再包住海膽米飯去炸,海膽受熱力影響香氣更濃,唔係度度有得食ga! 仲有初次食到天婦羅小米椒,味道似濃郁版青椒。到左每次黎都必點嘅磯燒海鮮喇!磯燒方面有專人幫忙燒同分好,完全唔使驚話燒過
再次黎到呢度,食物質素依然帶來驚喜!
三文魚什菇牛油燒 $48
份量都算足料,用咗牛油同埋蒜蓉調味!
三文魚肉大大嚿燒到好香牛油又唔會過老。
三文魚牛油果醬油酢漬 $80
好滿意嘅前菜。
原條池魚刺身
焱丸號壽司 $158
梅乾燒酎 $48
黎到居酒屋點可以唔飲番杯呢。
果汁酒主要有檸檬、巨峰、梅乾等
基底酒可選梳打酒、威士忌定燒酒。
白桃梳打$52
唔好酒嘅呢杯真係好好飲,白桃味道天然唔化學,又唔會過甜。
雲丹海苔天婦羅 $98
仲有初次食到天婦羅小米椒,味道似濃郁版青椒。
到左每次黎都必點嘅磯燒海鮮喇!
磯燒方面有專人幫忙燒同分好,完全唔使驚話燒過籠。
帶子磯燒 $136/2
只見燒嘅時候加左少量清酒調味,但帶子肉好爽甜,仲好細心切到一粒粒上碟。
白蛤 (5隻)$45
蜆肉都唔算好大隻,勝在肉質食到海水咸鮮無沙。
芝士魚蛋 $35
磯燒過嘅日式魚蛋外皮有輕微焦脆嘅感覺,最正嘅就係入面流心嘅芝士漿。
日式甜醬牛肉鍋 $108
最後始終都係需要食返暖暖地嘅嘢落肚,鍋物就最岩。
壽喜燒嘅甜甜順口湯底加入鮮牛肉再沾滑蛋食,簡直無得輸。
如果放假想食好d或同愛人約會慶祝,都幾建議選呢間居酒屋!