2006-01-09 15 瀏覽
看過下列的喊面食評,不禁令人搖頭嘆息。如果追求平平地,大大碗夾食得飽的,千祈不要來這裡,可以去對面沾仔記,或過兩條街的權記,再行落少少有公公雲吞麵。來這裡吃,就要吃正宗又精緻的靚麵。當然就算吃,也真的要識分才知是好野。朝早有會同班官開,搞到兩點幾至食飯,奄悶左一朝,已經無咩胃口,來吃個蝦子撈就最適合。過了午飯時間,呢度仍然多人,始終香港地,都有唔少人係識食的。蝦子撈都仍舊「的骰」,一個麵餅多一點的份量。上面舖滿的蝦子,雖然不及劉森記的澎湃,但色澤橙黃有光澤,味道鹹香有致,是靚貨,仍然是高質數;麵彈牙,有點點的鹼水味,冷河過不清,有點敗興;麵底略乾,用上湯來潤一潤就正好。埋單38蚊,係貴,係食完唔飽,係細碟,但我覺得有這個水準的麵店,香港不太多。當然試過不喜歡的仍然可以吃沾仔記/權記/雲吞成/自由麵食/公公,但未試過的,應該試試。
看過下列的喊面食評,不禁令人搖頭嘆息。