2023-08-11
今次約左好耐冇見嘅朋友,想搵個地方坐得舒服,冇限時。朋友就帶左我去諾士佛台嘅呢間日本居酒屋。入到去,環境寬敞,燈光微暗。遠處仲有tatami,人多嘅話坐tatami都幾chill。成個地方好適合飲少少酒咁傾計。講返野食,除左賣相精緻適合打卡,亦都好有内涵,味道不俗。除左點了傾偈必備嘅酒精飲品,亦點左酒前小菜同埋串燒和卷物。🍻飲品:朋友點左荔枝西柚,有酒精。我點檸檬柚子,冇酒精。試飲朋友的酒,新鮮西柚味,像沒酒精的飲品。我的檸檬柚子,相當fresh。🍽️餐前小吃:南瓜沙律🥗,滿滿南瓜的香甜。上面插着蓮藕片,得炸鬆脆香口。芝士年糕🍙,外面用紫菜包裹着。索索聲嘅紫菜,包住軟綿綿嘅芝士年糕,食落都唔覺得肥膩。燒鱈魚棒🐟,外貌似零食,但是是經過熱力烘焙後才端出來的。有少少鹹,夠脆,又有好香嘅魚味,是很棒的送酒小食。🍽️主食:串燒七品🍢:免治雞肉串🍗,入口即溶,免治雞肉撈了特製醬汁,非常有雞味。煙肉番茄🍅,煙肉煎得金黃可口,包裹着蕃茄仔,口感特別。明太子雞肉串🍗,明太子醬汁塗在雞肉上面,多了一份趣味。雞翼🐤,串燒配有日式調味粉,增添風味。鰻魚串燒🐠和牛舌👅,非常新鮮。豚肉🐖,中間有蘆筍,菜汁令到肉更加
🍻飲品:
🍽️餐前小吃:
南瓜沙律🥗,滿滿南瓜的香甜。上面插着蓮藕片,得炸鬆脆香口。
🍽️主食:
串燒七品🍢:
免治雞肉串🍗,入口即溶,免治雞肉撈了特製醬汁,非常有雞味。
煙肉番茄🍅,煙肉煎得金黃可口,包裹着蕃茄仔,口感特別。
明太子雞肉串🍗,明太子醬汁塗在雞肉上面,多了一份趣味。
雞翼🐤,串燒配有日式調味粉,增添風味。
鰻魚串燒🐠和牛舌👅,非常新鮮。
豚肉🐖,中間有蘆筍,菜汁令到肉更加鮮味。
另外點左三樣主食🍽️
海膽油甘魚手卷🍘 ,中間卷着牛蒡同埋牛油果,上面配有海膽作裝飾。一個非常豪華嘅手卷。最出色係牛蒡嘅味道,應該係醃漬過。海膽同牛油果嘅油脂,陪着牛蒡的蔬菜鮮味,整個手卷嘅味道非常豐富。
燒生帶子🐚,配上日式獨特嘅醬汁燒煩,帶出帶子嘅海鮮味道。
稻庭烏冬🍜,配有烏冬醬汁同埋鵪鶉蛋,加上紫菜,烏冬口感非常滑嫩,吃了也沒有很飽滯的感覺。
整體而言,一遊這間居酒屋,非常適合喜歡日式居酒屋,又想搵地方坐低傾偈,chill下嘅朋友。加上食物美味,而且賣相非常了得,都係一個打卡嘅好地方。如果有朋友想去搵地方傾偈食飯,一遊係一個好選擇。