2018-07-02
深水埗一向都有好多特色小店,番茄師兄是一間裝修清新年輕、乾淨、舒適和老闆番茄師兄親自主理的特色麵店。我本身都好鐘意食番茄湯,華嫂、星座等等,全部都食過。 一向最愛吃華嫂的番茄湯出前一丁,但吃過番茄師兄後,我覺得不論味道、用料和食材質素都比華嫂更勝一籌!首先,番茄師兄個番茄湯不但有好新鮮的茄味,湯的質感係番茄蓉加濃郁的鮮牛味,聽老闆說他們的湯底每日用牛骨煲三四小時,這種做法是全港首創,口感和味道都一流。同華嫂相比,華嫂鮮茄味好出色,但番茄師兄的湯底複雜性和味道口感更皆(番茄師兄就好似法國波爾多左岸嘅紅酒,而華嫂就係新世界嘅澳洲酒)!我點了一個叫犇犇有禮的湯烏冬,其實是以不同部位的牛肉湯烏冬。 我問過職員,職員解釋過這是*扇古牛*的不同部位(講完都唔知咩黎),我淨係記得其中一塊叫崩沙腩。因為每一舊都唔同部位,所以口感都各有不同,食得出係生鮮牛肉,非常鮮味!!我另外點左一碟70度慢煮瑞士汁麻辣雞翼。可能用慢煮的關係,雞翼很滑,可惜麻辣味不夠,要再加麻辣汁才夠味,老闆説他會再改良。希望下次再食會有驚喜!另外試業期間,送了兩款小食,有炸魚片頭+蝦條和紫菜墨魚丸。 相比尖沙咀雞記做得更出色,一食就
另外試業期間,送了兩款小食,有炸魚片頭+蝦條和紫菜墨魚丸。 相比尖沙咀雞記做得更出色,一食就知不似雪藏過的大陸、台灣貨,職員說是每天新鮮由本地60年老字號學利入貨,再由老闆自己調味,味道一流,一定要試!美中不足的地方係上碟比較多油,如果吸一吸油才上碟就100分!
飲味只得三款自家制飲味,我本來心諗:有冇攪錯,凍檸茶都冇?焗住叫左杯檸檬雪梨露,點知味道出奇地好飲,清甜解渴,同番茄湯底非常夾,結果我飲了兩支😂
整體而言,睇得出呢間小店用料新鮮,雖然食物種類不太多,但每一款都係Signature,值得一試!