2017-01-10 224 瀏覽
早兩個月,係社交媒體不停被裝到滿瀉既魚生飯或者牛肉飯洗版。其中,爆丼屋絕對係佼佼者,晚市等待時間亦要成兩個鐘。星期二既正午,出到旺角,有一個鐘食飯時間,諗起爆丼屋,唔知等得耐唔耐,都決定搏下。一個人算係比較易等位,而當日人流亦唔算多,等左十分鐘就入座,坐bar枱。有午市套餐提供,叫左個三文魚火山盛丼($108)。唔知正價份量如何,但呢個午餐已經算係「爆丼」。滿滿既三文魚刺身、三文魚子加上上面既吞拿魚蓉。三文魚入口意外甘甜,配上豉油帶出鮮味。吞拿魚蓉亦做得唔錯,剁得幼細,但未及三文魚新鮮。另外有兩包紫菜提供,我當然用左黎做紫菜飯。丼飯其實個飯都好重要,不過呢度個飯就比較硬實,亦唔似一般日本米咁有甜味。麵豉湯味道正常。原來仲中華沙律係一早上定,但應該太忙無俾到我。不過我無出聲,因為個人業中華沙律無乜興趣,而且已經食到好飽肚,食唔晒。價錢只係$108,無加一,再加上只係等左兩個字,已經算係好抵食又好味!

三文魚火山盛丼