2017-05-23
和朋友三五知己喺旺角搵身,周圍好多人,唔知去邊度好。見到facebook呢排好興一家以港式小食crossover的西餐,見咁得意就試下啦!二人套餐加多幾個小食,四個人啱啱好。前菜有翅同沙律。沙律真心好食!沙律一定要減肥先食架咩?細細聲話你知,每餐空肚食啲野葉打定個底,係會大大減低跟住食落肚所吸收既糖分架,以上資訊係朋友一次睇一個日本健康節目提供架。今次點左個二人套餐,入面包左沙律,一於試下個沙律既水準。《街坊》出名係玩中西fusion菜,最基本既胡麻野菜,胡麻醬味道夠濃、野菜夠爽甜,最重要係果幾片木瓜,好清甜,而且加落沙律夠哂清新,再加埋兩大塊嫩滑雞肉,配有秘制醃料,好野味!呢個沙律真係為接落黎既餸菜打好左個底!安格斯肉眼300g 今次喺二人套餐入面個主菜我地揀左安格斯肉眼。雖然menu寫左300g,但其實我地都無具體諗到有幾大塊。一上菜嗰下,我地真係「嘩」左岀黎!塊扒幾乎大過我地塊面。因為朋友鐘意食熟少少,今次叫左7成熟,原來都擔心會「鞋」口,但切落去好「諗」,食落去仲好juicy!而且唔油膩,佩埋個蒜蓉汁,味道啱啱好!個扒仲有啲配菜,好似薯格、蕃茄仔同茄子,唔會只係食扒咁單調。而且
依家岀家食飯點都要叫番至少一碟菜,唔可以做食肉獸!「街坊Cafe」呢個芝士焗西蘭花真係好好食,焗得香口又唔會燶。西蘭花份量多又爽口!芝士味好濃郁,啲芝士仲可以拉岀絲!同平時有啲地方整岀黎水稀稀又唔夠芝士味真係兩回事!西蘭花面上仲灑左好多芝士粉,啱哂鐘意食芝士同西蘭花嘅你!
呢個飯好驚喜 之前食過有d飯係好硬架,所以這個充分掌握到粒粒分明又軟熟係吾容易!黑松露味好濃!
有兩款德國腸 仲配埋薯蓉 好match!一d都吾漏,做小食一流!
見到其他枱都嗌左呢款野飲,見到顏色好特別!就叫杯黎試下 藍蝶花成日聽 但今次都係第一次飲 顏色好靚 加左熱情果味 好特別 !可以trytry!