2019-03-20
早前聽朋友講有間非常日式既燒肉店係香港開舖,經過一次摸門丁之後遲遲都未有時間去食。今日就同男朋友黎食啦,正如我岩岩所講,如果唔book位,係一定會摸門丁!因為呢間野完來人氣都幾勁,眼見好多日本人都會黎食。長沙灣搭6號巴士行過黎都只要5分鐘左右,拍拖仔行下行下已經見到個好大既門口。落地玻璃設計,一眼望通全間餐廳,好有日本風味既裝潢。地方好大,樓底勁高,位置都好多,好快已經坐滿人。個爐勁乾淨,好似新既一樣!餐牌又唔會有一點點汁,唔係因為黑色呀!最貼心仲有圍布,我件衫佢都會貼心照顧,突然感覺好幸福呀我叫左個中落牛肋肉,放落去燒20秒左右就可以反面,因為比較厚,所以反面要燒多15秒先可以食,因為用左醬汁醃過,所以有少少鹽燒既感覺,正!特上牛五花,呢個肥瘦均勻,比較細片,但都有成8片。呢個比較薄,所以放上去兩邊燒5-7秒就要拎起,如果唔係就會老左嫁。呢隻牛味最重,肉汁最多。蔥燒牛舌,薄薄既一片,都算好多,仲有D醬料係上面。又係因為薄,所以燒幾秒就可以食,最最最愛既感覺,爽口,咬落去啖啖肉汁。壺漬牛肋條,牛肋條係一條筋,佢既做法係將牛肋條嘅表面剪開小小,咁佢既筋鬆左D,所以每一啖都會筋既味道,一啲
因為呢間野完來人氣都幾勁,眼見好多日本人都會黎食。
落地玻璃設計,一眼望通全間餐廳,好有日本風味既裝潢。
最貼心仲有圍布,我件衫佢都會貼心照顧,突然感覺好幸福呀
因為用左醬汁醃過,所以有少少鹽燒既感覺,正!
特上牛五花,呢個肥瘦均勻,比較細片,但都有成8片。
呢隻牛味最重,肉汁最多。
蔥燒牛舌,薄薄既一片,都算好多,仲有D醬料係上面。
所以每一啖都會筋既味道,一啲都唔難咬!
澳洲和牛肉眼,一大片直接燒,仲會有絞剪俾你剪開,一齊分享。
肉質非常柔軟又多汁,入口即溶,不能忘記!
仲有一個小小既辣椒醬,好得意。
最重要既係,抽氣做得超好,食完燒肉,全身上下衣物都無燒烤油煙味