2017-08-26 925 瀏覽
Buger話就話係美式,但現今Fushion菜當道,中日韓既漢堡都有。今日跟朋友黎到中環,一間由係日本長大既香港人開既小店。主打和牛漢堡,沙律,美式雞翼,小食,沙冰,竟然竟然有飯聽老闆講食材大部分都係由日本空運到港,甚至連廚師都係日本人!漢堡選揀有6款,有齊牛...雞...豬...魚。一定有款岩你心水龍馬漢堡($128)成隻手掌甘高既漢堡,睇起黎就好驚人。除左大大塊和牛之外,重有芝士,茄子,吞拿魚,蕃茄,雞蛋,生菜。麵包有烘過,脆脆熱熱的,加上大量沙律醬,口感十分豐富。一啖咬落去,濃烈既和牛肉香味,而且肉質唔會太鬆散。雞蛋,吞拿魚同茄子都偏軟,配上生菜..蕃茄爽脆。就算食哂一個都唔會感到油膩。唯一覺得可以改善既係吞拿魚同牛肉其實味道唔太夾,可以用其他食材代替呢個口能可能會更好!牛油果和牛漢堡($88)牛油果係一款近年好興做菜式既一種蔬果,軟滑既口感加上獨特既氣味,雖然未必人人鐘意,但都多人肯去嘗試。睇落去食材層次分明,有牛油果,和牛漢堡扒,蕃茄,生菜同沙律醬。比起龍馬漢堡望落會遜色左少少,但和牛肉味依舊保持水准,唔會太乾身。但牛油果其實可以比得再大方啲魚扒漢堡$78講起美國菜,我一定會

主打和牛漢堡沙律,美式雞翼小食沙冰,竟然竟然有

龍馬漢堡
龍馬漢堡($128)
成隻手掌甘高既漢堡,睇起黎就好驚人。
麵包有烘過,脆脆熱熱的,加上大量沙律醬,口感十分豐富。
一啖咬落去,濃烈既和牛肉香味,而且肉質唔會太鬆散。
牛油果和牛漢堡
牛油果和牛漢堡($88)

魚扒漢堡
魚扒漢堡$78
講起美國菜,我一定會諗起Fish and Chips。炸魚呢款小食一定係大人細路睇到都會留口水。外皮唔可以太厚,魚肉要保持嫩滑其實都有難度。但一間日本漢堡店將炸魚做到比一般美式餐廳好食令我好驚喜!沙律醬都係經過調配,令到油膩感鮮低,值得加分

沙冰我地點齊哂4款
•芒果沙冰
•雜莓沙冰
•健康菠菜沙冰
•士多啤梨奶昔
聽落好似菠菜沙冰係最有機會中伏

但點知原來係最好飲既,完全無草青味,好清新,無加到糖水,夏天熱辣辣飲返杯好解暑!
🍓奶昔唔夠濃,雜莓會偏酸,芒果唔算甜。
但其實唔係差,只係菠菜太突出了

另外我地重點左2款小食。

甜辣雞翼

甜辣雞翼($88)
雞翼又係一款必點既推介

2款口味各4隻,每隻大細平均,肉質飽滿。
甜·外皮香脆,加左蜜糖,本身已經醃得好入味,夠熱 值得加分!
辣·作為辣妹子
一定要試下!因為辣醬真係令到味蕾打開。依舊香脆既外皮,帶有少少香料,一隻接一隻 停唔到口

Nachos

Nachos($98)
大量芝士肉醬,焗到好脆,但有少部分燶左! 但可以無牛油果醬,而且係配一般蕃茄醬 有少少果肉但偏酸。但份量多搭救到!

整體而言漢堡係出色既,雞翼可以Encore!!
2017-08-17
龍馬漢堡