小妹孤陋寡聞,一直都只係見過老媽拌麵方便裝,唔係親眼目睹都唔知原來連實體門市都開埋決定試試佢,睇吓人地煮嘅係咪香啲好味啲湯麵拌麵各有六款選擇,終於食到調味包以外嘅配料,唔洗腦補都有配菜送麵食~多款充滿台灣風味嘅滷水小食。餐廳支援人手或電子下單,喺近期疫情下保持距離更令人安心堂食。惠顧主食可加$18加配茶飲或$28轉特飲,有黑糖珍珠鮮奶茶,茶底茶味偏淡,但勝在黑糖夠香,珍珠都有咬口金羅漢果本身清甜解渴,加咗海底椰感覺更滋陰養身。牛筋外觀晶凝剔透,如想像般稔軟彈滑,口感充滿膠質,滷水汁偏甜不濃鹹,正合我口味。豆乳香香雞原來係鹽酥雞配上腐乳醬,朋友話蘸咗醬料有助袪除炸物油膩感;但皆因我怕腐乳反而偏好單吃。外層炸得薄而鬆脆,調味啱啱好,唔似當地/豪大大咁鹹,入口雞味更突出~雞肉選用雞柳部位,瘦而結實有口感。主角拌麵~第一次嘗試用蕃茄蛋撈麵,無諗過又幾開胃,蕃茄蛋同其他台灣菜一樣偏甜,如果蕃茄再多啲就更好。關廟麵粗厚帶嚼勁,略硬,比幼麵更掛汁更有飽足感。朋友點嘅係招牌花雕雞湯麵,味道偏濃;雞件頗多、有六七件,經滷製入味但唔老或鞋口,但醬油香比酒香更濃厚,有啲喧賓奪主

決定試試佢,睇吓人地煮嘅係咪香啲好味啲

多款充滿台灣風味嘅滷水小食。
金羅漢果海底椰

金羅漢果本身清甜解渴,加咗海底椰感覺更滋陰養身。
滷牛筋
豆乳香香雞

但皆因我怕腐乳反而偏好單吃。
豆乳香香雞
雞肉選用雞柳部位,瘦而結實有口感。
西紅柿雞蛋拌關廟麵
主角拌麵~
關廟麵

關廟麵粗厚帶嚼勁,略硬,比幼麵更掛汁更有飽足感。
金華火腿干貝花雕雞湯幼麵
朋友點嘅係招牌花雕雞湯麵,味道偏濃;
2020-04-14
滷牛筋