2021-08-08
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔🌟滷香大腸 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙋𝙞𝙜 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙨𝙩𝙞𝙣𝙚 ($48)大腸底部鋪左好多大豆芽菜,大腸就洗得幾乾淨而且好爽口,吸晒𝘥滷水汁好入味。畫龍點睛既係點埋佢附上既辣椒油超正,夾埋一齊食超正。🌟金沙芋泥丸 𝙏𝙖𝙧𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙀𝙜𝙜 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝘽𝙖𝙡𝙡 ($48)個人覺得呢個比較普通,外面係用芋頭蓉整成,裏面係流心既奶黃。味道唔會過甜,但就唔會話特別驚艷。🌟紅燒牛肉面 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 ($82) (推薦💕)識食梗係食佢既𝘵𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 既紅燒牛肉面啦,佢寫話個湯底係用牛肉同牛骨餚左1日半先有,我呢𝘥湯怪一於試試佢。飲左一啖湯,飲到一種好純粹既牛肉味,加埋佢另上既酸菜令牛味更加突出。佢既牛全部都半筋半肉,煮得好軟爛好乎合我口味(平時最驚食到𝘥 好柴既牛肉,一定要有少少肥我先鐘意)。牛筋都煮得好腍身但又唔會好滑好難咬。面條係我用左既細面,好有嚼勁。最後𝘥 湯比我清晒。🌟麻辣牛肉面 🌶𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 ($82)麻辣牛肉面又係另一個風味。呢個麻辣剛好,
麻辣牛肉面又係另一個風味。呢個麻辣剛好,食完有點麻。🤪但我稍稍覺得辣味會令到個原汁原味既牛湯底冇咁突出,有少少浪費左𝘥靚牛肉。
🌟珍珠鐵觀音奶茶 𝙋𝙚𝙖𝙧𝙡 𝙏𝙞𝙚𝙜𝙪𝙖𝙣𝙮𝙞𝙣 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖 ($34) (推薦)🧋
黎春水堂必試佢既奶茶,鐵觀音茶底好香醇,加埋鮮奶,有種淡淡既清香又有少少回甘😍春水堂就用開較細粒既珍珠,煙韌度適中,但我就比較喜歡大粒𝘥既珍珠比較有咬口。不過成杯飲晒都唔會有種好膩既感覺。🤩🤩
📍 春水堂 𝐂𝐡𝐮𝐧 𝐒𝐡𝐮𝐢 𝐓𝐚𝐧𝐠 𝐇𝐊
觀塘觀塘道418號創紀之城五期𝘢𝘱𝘮一樓𝘓1-1號舖
𝘚𝘩𝘰𝘱 1, 1/𝘍, 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘯𝘪𝘶𝘮 𝘊𝘪𝘵𝘺 5, 𝘢𝘱𝘮, 418 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘰𝘢𝘥, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨