2020-10-18
今日去咗銅鑼灣漁獲浜燒食日本嘢,因為真係好掛住日本,好耐冇食過明爐燒海鮮貝類,呢度就有得食!餐廳酒類選擇多,有豐富嘅清酒選擇,今日叫了一支月之玉響,入口非常之爽甜,帶點蘋果或蜜瓜嘅甜味,清新爽口。大部份顧客都係幫襯套餐,所以我哋都係叫咗一個刺身及浜燒盛合,而家有優惠,另加燒喜知次,有減$100優惠。刺身盛合有牡丹蝦,油甘魚,赤鯥魚,三文魚同埋海膽。牡丹蝦非常大隻,個頭都是全透明,食落香甜夠彈牙,又有牡丹蝦黏黏的口感,非常好吃。海膽入口唔苦帶甜,有海水味,吃後非常回甘,餘味悠長。油甘魚非常厚身,份量十足,魚油份充足,魚肉爽口。仲有高級的赤鯥魚,魚肉油脂豐富,味道鮮美,有種獨特的甜味。浜燒盛合有珍寶大蝦,松業蟹腳,鮑魚,帆立貝及生蠔,海鮮都非常新鮮,帆立貝同鮑魚上枱仲係郁緊,好生猛!呢度嘅浜燒係有店員幫忙,唔使自己燒,燒到手忙腳亂,又唔怕海鮮燒得太熟,浪費哂!枱面會有三個醬汁選擇,七味粉麵豉醬,袖子胡椒及海鮮豉油。個人覺得七味麵豉跟海鮮最配合有少少辣味,可以吊起海鮮味。珍寶大蝦非常大隻,入口彈牙有蝦味又有蝦膏。帆立貝加入清酒燒後,味道更加突出,完全日本風味,食完帆立貝剩低嗰一口湯,我一定會
另外點了燒喜之次,佢喺日本珍貴嘅魚類,只係高級餐廳供應,魚肉肉質細嫩,魚脂豐富,燒烤后魚肉水份少了,魚肉更甘香,入口魚油更澎湃!
最後點了䄂子雪芭同番薯雪糕,兩個都係日本來貨,口感清新,完全大滿足!