2023-04-19
今日我遇到一間性價比極高既日本新派拉面店,應該係咁講,其實佢地除左拉面外,仲有Omakase ,唔同既特色串燒可以選擇既。這家店叫做「二十道」,在北角七姊妹道。店面其實比較細全場坐滿都係九個位置,店裡有一個開放式的廚房,可以睇住師傅們烹調每一道菜。今日我點了他們的招牌手卷,有馬山椒蜆肉手卷和熟成魚生手卷,還有幾種串燒,包括雞頸肉、鰻魚肝。另外,我還選了兩種拉麵,一種是西班牙白豚肉雞濃湯拉麵,另一種是青森縣魷魚一夜干冷拉面。首先前菜係手卷先上。因為餐桌係吧檯,師傅在你而前整好就即時遞畀你,好有體驗感。 熟成魚生手卷裡的魚生是用特殊的方法處理過的,口感很嫩,味道很鮮。有馬山椒蜆肉手卷則是用了日本的有馬山椒調味,辣中帶甘,很開胃。串燒即燒即上,每一串都烤得恰到好處,外皮焦香,裡面多汁。串燒食材,算係比較少見,第一串係雞頸肉,雞頸肉就係每一隻雞用力去食米o個一下運動最多既地方,整串雞頸肉串用左三四隻雞先做成一串,雞肉真係好彈牙,好少食到咁有咬口既口感,食完真係再想叫多串。鰻魚肝臟,都係好少食到,味到有d似蠔豉,又有d回甘,都幾特別。到西班牙白豚肉拉面啦,拉麵的湯頭和麵條都很有特色。雞濃湯拉麵的
到西班牙白豚肉拉面啦,拉麵的湯頭和麵條都很有特色。雞濃湯拉麵的湯頭是用雞肉和雞骨熬制的,很濃郁,配上彈牙的中細麵條,很有咬勁,白豚肉用西京麵豉醬醃製,用上西班牙白豚肉,肉汁同麵豉醬完美結合,好好食呀。
青
森縣魷魚一夜干冷拉面則是用了青森縣特產魷魚,要讚既係佢加左意大利青瓜,番茄仔,仲有火箭菜(應該係),仲有一個好似葫蘆仔嘅漬物,真係好新派既食法,加上個汁少少微辣酸酸地非常惹味。
聽老闆講每一道菜都係用心研發出來,最重要咁食法兩個人400蚊唔洗埋單,真係性價比極高。有時餐廳用心去做真係會睇得出,我絕對會再來幫襯,試埋其他菜。
#日本新派拉麵 #二十道 #北角美食 #手捲 #串燒 #熟成魚生 #有馬山椒 #雞頸肉 #鰻魚肝 #西班牙白豚肉 #雞濃湯拉麵 #青森縣魷魚 #一夜乾冷拉麵 #意大利青瓜 #火箭菜 #葫蘆仔慨漬物 #性價比高 #香港美食 #創意料理 #日式美食 #拉麵控 #手捲控 #串燒控 #魚生控 #豚肉控 #魷魚控 #美食分享 #美食推薦 #美食博客 #美食達人