2015-09-20 410 瀏覽
日式拉麵店多得如雨後春筍,夠膽係拉麵激戰區登龍街插旗,都要有返咁上下自信。呢間店來自廣島,自稱「最強豬骨湯」,所以去食當日有36度高溫都要一試佢虛實。先試招牌「炙燒豚肉海苔味玉拉麵」($98),呷啖湯,油得黎唔濃亦欠缺豬骨香,說好的最強豬骨湯呢?最吸睛係塊大紫菜,但浸一陣已經好韌。自製麵條尙算爽滑,燒過的五花腩總算拉回一點分數。再來另一款「醬燜雞鎚海苔醬油拉麵」($90),轉試雞湯底味道更淡,雞鎚細隻肉質偏鞋,不試也罷。呢度小食選擇比較多,試左「羽根燒餃子」($35),即係餃子上面有塊薄脆,上枱的時候已經斷開左,賣相扣左分。一般餃子只得豬肉餡,佢加左唔少菜,感覺冇咁膩,味道就一般般啦。值得去指數:
先試招牌
再來另一款
呢度小食選擇比較多,試左
值得去指數:
15 分鐘 (堂食)