2017-10-06 204 瀏覽
約到四隻腳湊夠一枱最啱就打邊爐,虧虧嘅我地見到台灣嘅養心殿開到黎香港,終於去左試。揀左鴛鴦鍋,分別係秘製薑母鴨鍋同埋美人鍋。一黎到就聞到好香,材料都好足,仲有啲配料係入面。薑母鴨鍋啲鴨肉好入味好嫩滑,口味較為濃郁。美人鍋有啲藥材同烏雞,隻烏雞滾左陣都仲係好嫩,個湯飲落少少藥材味,好舒服。專為鴨而設嘅腐乳,夠鹹香,基本上成餐都淨係點佢。蝦滑墨魚滑份量唔多,但係都算新鮮。響鈴即炸出黎,好香,一到就馬上落鍋食。蟶子好大隻夠新鮮,食落都幾甜。九孔雖然唔大隻,但係洗得好乾淨,亦都新鮮,食落彈牙。野生竹笙,分量好多,新鮮嘅竹笙比較少食,隻隻都好大食,索湯一流。雜菌,平時食開嘅都有。好貼心嘅薯粉,有埋個兜兜唔洗自己夾返,好方便。同平時食嘅有啲唔同,似彈牙版嘅河粉,同個湯食好夾。最後仲有甜品送。
專為鴨而設嘅腐乳,夠鹹香,基本上成餐都淨係點佢。
蝦滑墨魚滑份量唔多,但係都算新鮮。
響鈴即炸出黎,好香,一到就馬上落鍋食。
蟶子好大隻夠新鮮,食落都幾甜。
九孔雖然唔大隻,但係洗得好乾淨,亦都新鮮,食落彈牙。
雜菌,平時食開嘅都有。
最後仲有甜品送。