2018-02-14
公司附近新開左間食日式燒牛肉店,見佢幾有人氣,平日晚市都要等位,所以約朋友一同試下.店舖採用開放式設計,所以就算燒烤爐上無抽氣系統都唔覺太大油煙.佢地晚市係放題式,我地就揀左$288個款,有73樣食材選擇,有普通的牛肉同埋特選牛肉可以揀.呢道的牛肉主要配3款的調味料,燒汁,辛味噌同埋鹽.我地三款都試過,覺得辛味噌的味道最重,雖然唔係好食到辣味的味噌味就好出,啱鍾意食重口味的朋友.我地好鍾意食牛舌,鍾意佢爽口彈牙的口感,所以我地薄的厚的加蔥花的都有叫.薄牛舌真係好薄身下,燒一陣就已經熟左,食落較爽口,加蔥花食更可以減低油膩感.而厚切牛舌就較冧身少少,但就好有咬口同埋味道比較濃.特選牛的餐單有好幾個部位供選揀,如牛肋肉,牛仔骨,牛胸腹肉等.我地每樣都叫黎試下.特選牛肋肉肥瘦均衡,食落好juicy好有牛味,好正牛仔骨食落更加嫩口同香油脂味.而牛胸腹肉我較少食,因為係較瘦部所以係較韌同埋比起牛脂味,牛肉味相對較出.秘制燒汁壼漬牛肋肉,牛肉醃得入味,但有較多肥膏,有少少油膩感.而最好食的就非特選牛霜降迷你扒莫屬.肉味同油脂味好平衡,肉質冧得黎又有少少彈牙,真係好食到要encore幾次海鮮的選擇都
蔥盛牛舌&牛仔骨
而厚切牛舌就較冧身少少,但就好有咬口同埋味道比較濃.
特選牛肋肉肥瘦均衡,食落好juicy好有牛味,好正
牛仔骨
牛仔骨食落更加嫩口同香油脂味.
秘制燒汁壼漬牛肋肉
鹽燒凡立貝
牛油蒜蓉燒蠔
海鮮的選擇都有好幾款,有大蝦,凡立貝同蠔等可以燒.而我覺得最有驚喜係碟牛油蒜蓉燒蠔.蠔的size雖然唔係好大粒但好新鮮,一咬下去啲蠔汁係口中爆炸,好鮮甜好好味.係encore再encore之選
羽衣甘藍雜果仁沙律
除左燒烤料之外,仲有幾款沙律提供.而我覺得羽衣甘藍雜果仁沙律最好食,沙律菜雖有帶少少苦味但有醋和脆口的果仁配合,可以解食燒烤的油膩感.
而任食的甜品就比較大路,如啫喱,朱古力蛋糕,燒菠蘿,燒香蕉等.反而有驚喜的係有一杯movenpick雪糕送.食燒牛肉燒烤再食movenpick 雪糕作完結,雖然好罪惡,但就非常滿足