2018-07-23
去到尖沙咀原來真係有好多隱世餐廳, 今日呢一間,呢間餐廳地點方便 。我同老公特別鐘意廚師發板,因為可以好似睇戲咁,除左食,重可以睇同感受其他野。餐廳雖少,但裝潢簡潔高雅。我們就是喜歡這種不形於裝飾的日本餐廳,踏實又實在, 自在觀賞廚師的用心烹調技術!而我們另外點左廚師推介的清酒配搭套餐分別是不同種類清酒配各菜式。前菜配的清酒氣味清淡芳香入口順喉香滑。而首先介紹的是前菜拼盤,本人鍾意由淡味開始食起,所以跟右至左順著食。 煙燻蘿蔔芝 做開胃菜, 芝士味濃又滑,三文魚明太子,帶咸香可口,一啖就ko晒!希靈魚籽加甘筍海帶。咸味較重,有點黏口辣味的蜆肉不算很辣,非常惹味,感覺好像 韓國辣椒醬!山葵八爪魚,加了菊花花瓣 三種卷分別為牛肉卷(牛味濃郁,魚肉 魚肉卷(配上紫蘇葉, 肉質厚實)豬肉卷(有蔥花和洋蔥,很香口)螢光魷魚,新鮮的螢光魷魚唔使任何調味已非常好味,食入口有海水味,口感非常爽,我都幾鍾意食呢個菜!手握壽司裏面有梅子, 黃瓜 ,醋鯖魚, 紫蘇葉 餡料非常豐富而且有驚喜, 味道很夾!睇下呢個黑松露蛋卷, 黑松露份量很誇張,送上時已經聞到香味 配埋日式蛋嘅甜味, 視覺味覺另一種享受!之後是
而我們另外點左廚師推介的清酒配搭套餐
分別是不同種類清酒配各菜式。
三文魚明太子,帶咸香可口,一啖就ko晒!
希靈魚籽加甘筍海帶。咸味較重,有點黏口
辣味的蜆肉不算很辣,非常惹味,感覺好像 韓國辣椒醬!
山葵八爪魚,加了菊花花瓣
三種卷分別為牛肉卷(牛味濃郁,魚肉
廚師特意介絕特選清酒給我們用來吃刺身,這款清酒清淡不算濃,氣味冇第一種清酒咁濃烈, 入口比較甜 。
刺身盤好像花盆一樣, 廚師悉心既擺放得又靚又賞心悅目。
山葵旁是紫蘇葉的幼苗 ,味道完全不同, 有一種辛辣味,但又帶出一絲香味。
新鮮生磨的山葵配左口魚 ,上面的植物原來是紫蘇的花, 廚師話配埋豉油一齊食 另有一番風味, 果然香味唔同!而左口魚裙邊食得多,左口魚刺身就身一次食,肉質很有嚼勁,魚香撲鼻。
鯛魚就魚油十足,如要食出佢嘅味道就要多咀嚼, 真正嘅 鯛魚味道就會非常出!
鰤魚-油香肉質柔滑,三種魚中我自己最喜歡這種!連伴碟海帶都是三個不同,可以食埋清清口腔!
這款清酒配刺身是廚師特別為我們安排和介紹,原來清酒和啤酒一般會高溫消毒,所以保存時間較長, 但這個清酒是以冇經過濾的生啤做法 ,開封後需要一至兩天內, 飲用 享用期較短, 雖酒冇咁清澈,但味道比較甜及容易入口, 好像果酒一樣, 女士一定很喜歡 !
熟左嘅西京燒金目鯛, 魚油依然香口, 有鱈魚般滑, 味道鮮甜有點像元貝
以配上薑牙,我也是第一次吃,廚師話只吃白色部分,味道帶酸好特別。
糖漬枝豆,好得意 !好像中國人吃的軟身糖蓮子,帶糖心的枝豆味道更好。
第三種清酒來自日本北部山形縣 ,氣味清淡帶甜
第一層係海蝦, 而第二層係元貝, 第三層 係海魚 ,第四層係甘筍 ,第五層 係左口, 整個配搭簡直係天衣無縫,以清酒和黑松露 入饌, 無論味道同口感都係絕配,這些都是每次食廚師發板先食到既體驗。
第四種清酒, 香味比較重而且濃度比較高 入口暖喉帶甜
手握壽司
我一直以為刺身食材先係最新鮮,但原來壽司都可以咁鮮咁正
今次另有體驗,就是同一魚類都可以幾食而且有不用感覺, 廚師調味好重要
7. 大拖羅, 冇筋而入口即溶, 相信都唔使多介紹都知道拖羅有幾好味。
最後送上咸芝士慕絲, 畫上完美嘅句號