2010-01-14 151 瀏覽
相公既叔叔一家由外國返黎HK...咁啱今日係相公堂細妹生日既日子, 而佢地想食D特別D既野食, 於是是晚訂了蓮香樓. 八寶鴨- 訂枱時要預留, 鴨用料豐富, 內藏了蓮子, 栗子, 咸蛋等...鴨肉鬆化, 鴨既皮無油, 好滋味~ 焗魚腸, 一定要熱食, 本魚唔吃, 但聽相公話魚腸唔太腥, 幾香口. 薑蔥魚雲煲, 煲一上枱滋滋地響, 老爺話魚雲新鮮, 個汁惹味, 唔錯. 煎蓮藕餅, 很香口, 肉彈呀, 新鮮煎起, 正~ 西檸雞, 汁可口, 不過火, 加上脆脆既雞塊好味~ 生炒排骨, 同西檸雞一樣, 汁無過火, 舊式酒樓好少失手. 生根鯪魚球, 細細粒, 夠彈牙, 一口一粒, 好味, 加上生根吸收晒汁+鯪魚球鮮味, 正~ 琵琶豆腐, 外脆內軟, 汁一樣, 啱啱好, 嘻.. 蒜蓉炒豆苗, 本魚覺得炒得乾身了少少... 芥菜蘭炒腊味, 因為細妹們想吃腊腸, 所以叫了, 芥蘭鮮嫩, 腊味有腊腸, 潤腸+腊肉, 見佢地吃得滋味都唔差掛~ 最後, 甜品上場, 焗蓮蓉西米布甸, 上枱熱辣辣, 極吸引, 蓮蓉香滑, 焗得有水準..想再吃呢~總括還境嘈雜, 好難傾計, 伙計既服務唔錯 一上樓, 伙記見你

煎蓮藕餅, 很香口, 肉彈呀, 新鮮煎起, 正~

西檸雞, 汁可口, 不過火, 加上脆脆既雞塊好味~

生炒排骨, 同西檸雞一樣, 汁無過火, 舊式酒樓好少失手.

琵琶豆腐, 外脆內軟, 汁一樣, 啱啱好, 嘻..

蒜蓉炒豆苗, 本魚覺得炒得乾身了少少...

總括還境嘈雜, 好難傾計, 伙計既服務唔錯 一上樓, 伙記見你手拎b-day cake, 即刻幫我雪住先, 最尾上cake, 還另上碟+叉 比我地用黎食cake, 本魚會再黎架~

祝相公堂細妹日日開心~
八寶鴨-需預訂
焗魚腸