2017-11-06
今日來到佐敦,看看OpenRice 有咩好介紹,見到我附近有間日本菜,多人比,我地就上去試吓。來到都係6點幾已坐滿人,我地要等一陣先有位,果然呢間餐廳真係好多人來食,就知唔錯啦。餐牌上已經有很多精緻嘅美食,一時間都唔知食咩,樣樣都想試。先來個海膽魚子丼$128,呢個飯唔算太大碗,但勝在海膽夠新鮮仲好鮮甜,果D魚子有好多,入口粒粒有汁湧出好好食,飯係軟綿綿。再來過六品刺身盛盒$198,有甘蝦、三文魚、鱆紅魚、劍魚腩、北寄貝和帶子等。擺設得相當精美。厚厚的三文魚,大大片,食落口感豐富。鱆紅魚食落新鮮無魚鮏味。帶子和甘蝦都非常新鮮。再試個原隻八吋大蝦天婦羅,真係好長,連頭部都炸到卜卜脆,蝦外脆內爽彈鮮美。又來一客美國生蠔$30/隻,仲有買5送1。都幾低食。我地當然要6隻啦。生蠔不算太細,呢個價錢差不多,係新鮮開嘅,鮮美十足好有蠔味。壽司🍣方便就當然選了特長三文魚腩,海膽🍣,鰻魚🍣,呢三款都係我至愛。好味菜式一碟接一碟,好快又到食七福神奄列飯$52。呢個飯好好食,外層用簿身嘅蛋包住D飯,上面再加上茄汁,看來好似一個包咁。切開一看,飯是用醬油來蒸熟,好香好軟綿綿。板燒溫泉蛋煙肉粟米$40。粟米加
餐牌上已經有很多精緻嘅美食,一時間都唔知食咩,樣樣都想試。
厚厚的三文魚,大大片,食落口感豐富。
鱆紅魚食落新鮮無魚鮏味。帶子和甘蝦都非常新鮮。
板燒溫泉蛋煙肉粟米$40。粟米加煙肉再加溫泉蛋,都係我第一次食,感覺好新鮮,我先將溫泉蛋食落口,隻蛋好大隻,蛋汁濃郁。粟米加左牛油連煙肉一起炒,都幾好食。