2010-06-05 126 瀏覽
近日家中得我一個, 一個人當然懶得去廚房弄食物. 下班回家, 於馬鞍山轉車. 就探索多一間隱蔽的茶餐廳. 位置係一個舊商場既二樓. 名字金多寶.看了一看食物種類多多的menu. 眼見最明顯, 字粒大大的, 除了鹽香雞, 就是梅菜扣肉. 本人抱住, 既然而家仲身壯力健...健康警號亦只是剛剛響起. 食多一次, 應該冇死既. 就放肆地, 食D我唔應該食既野. 就order左, 梅菜扣肉飯一碟. 膽固醇萬歲多一餐.來到我檯面的梅菜扣肉飯, 賣相正宗. 香味四溢的梅香扣肉實在是吸引. 味道, 濃香的梅菜香氣, 重手的五香粉, 夠香. 做扣肉, 最重要豬肉夠肥, 但不要太肥. 這兒的肉是肥, 但肥度可以叫做剛剛好, 咬落, 肉雖肥, 但絲毫沒有肥膩的感覺. 扣肉好腍, 淡淡梅香, 肉汁. 小店攞得出黎做招牌貨, 果然有料到.見到鄰檯叫了一碟小茶size既扣肉, 完整的一份梅香扣肉, 連埋肉汁. 感覺是更美味. 盲衝衝的試食馬鞍山, 這是少數能令我俾笑面的local店.