2023-10-30
最近用得太多腦,要食返餐好慰勞自己🤣🤣係銅鑼灣恩平道嘅Cubus最近就新進駐一間Sushi Houzan,由藍帶主廚Jack師傅主理,晚市有奢華蟹宴🦀🤩想以相宜價錢試到omakase,亦可以以$680食lunch set,有多款高級嘅貝類、魚類等,可以品嘗到不同處理手法及味道層次嘅海產🥰負責嘅傑師傅好細心講解每一道嘅出處同食材配搭,有啲壽司仲會配上出產地嘅牌仔甚至原條魚,壽司環節亦分開普通及赤醋飯2種去配淡或濃嘅魚,令整個用餐體驗嘅色、香、味三重奏更上一層樓👍🏻👍🏻性價比好高🤑🤑燉螺肉、燉蕃茄爽彈鮮甜,另外仲有酸甜嘅漬番茄開下胃😙😙鹽燒太刀魚燒至剛剛熟嘅太刀魚,非常impressive😋😋因為肉質嫩到痴線😍幾乎融喺口中,加上暖暖嘅溫度以及點到即止嘅鹹香,以及自己唧上嘅青檸汁,一件真係唔夠喉🤣清酒煮文蛤超鍾意食蜆類嘅我,都係第一次聽呢種文蛤,係一種日本大蜆。用清酒熬煮,先食超級大隻又無敵彈滑嘅蜆,咬落滲出無比清甜嘅湯汁💦再飲晒成碗清酒汁,混和清酒同蜆汁嘅甜味,超舒服☺️松葉蟹肉茶碗蒸呢度最signature係食蟹宴,今次lunch set唔係食蟹為主,但都有松葉蟹肉入饌嘅茶碗蒸。茶碗蒸嫩滑
燉螺肉、燉蕃茄
爽彈鮮甜,另外仲有酸甜嘅漬番茄開下胃😙😙
鹽燒太刀魚
清酒煮文蛤
松葉蟹肉茶碗蒸
呢度最signature係食蟹宴,今次lunch set唔係食蟹為主,但都有松葉蟹肉入饌嘅茶碗蒸。茶碗蒸嫩滑、蟹肉鮮甜、三文魚子鮮而不鹹,毋須額外落鹽,單單品嚐食材天然嘅味道就足夠😗😗
鰤魚配烏魚子
刺身有爽爽地嘅鰤魚,除咗塗上醬油,食之前仲刨上大量烏魚子😻食到鰤魚嘅魚油香之餘亦食到帶丁點鹹香嘅烏魚子😛
壽司十貫
🍣富山灣白蝦
先以清甜嘅蝦肉開始,口感帶丁點黏,加上柚子皮好清新開胃👍🏻
🍣帶子
好爽口鮮甜,面頭灑上少許竹炭鹽令賣相更特別😍
🍣真鯛
熟成咗7日,口感爽口,味道比較清淡。
🍣象拔蚌
好爽脆😋加上少許檸檬汁更清香。
🍣金目鯛
鮮甜爽口。
🍣皮剝魚
皮剝魚開始轉用赤醋飯,帶酸嘅壽司飯適合配開始濃味嘅魚👏🏻見師傅即席將魚肝磨成肝醬,食落除咗慢慢滲出輕輕嘅肝醬香味,亦食到香口嘅蔥花😛層次豐富。
🍣關池魚
來自佐賀關,係位於四國同九州中間嘅海域,魚味濃郁👍🏻
🍣青森大間中拖
係面前擺上咁大條吞拿魚腩真係好震撼🤩🤩中拖軟滑,食到啲吞拿魚魚油香。
🍣青森大間大拖
去到大拖嘅位置,口感較爽,油香再重啲💦
🍣馬糞海膽
一開始師傅冇預先放出嚟所以唔知最後一貫係咩,原來係我至愛嘅馬糞海膽,有驚喜😆😆海膽甘甜到不得了,入口即溶超級creamy,作為最後一貫真係好正🫶🏼
秋刀魚卷
見師父好仔細地鋪上一層層食材,賣相好靚好骨子😻秋刀魚魚鮮味香濃,加上爽口嘅蘿蔔絲等,口感味道豐富😋😋
素麵
最後嚟個好暖胃舒服嘅素麵,昆布湯底清甜。
甜品
雲尼拿雪糕,係我鍾意帶冰感嘅質地🤪
人均消費:$680
推介指數(10分為滿分):8.5分