2024-02-25 74 瀏覽
Finally got to try the sushiya adjoining Teppanyaki Mihara.Dinner hosted by generous SakeLover, trying the seasonal ebi menu.Counter seating approximately 10.Served by head chef Jacky, expertly trained in French cuisine. Anticipated some fusion elements. Also recognized Chef from Senn.Here’s what we had. White shrimp with Himalayan saltSlow cooked French blue lobster accompanied by a buttery tomato sauce Américaine.-赤蝦 from Hokkaido with yuzu and strawberry brandy sauce.-Deep fried shrimp coated
Here’s what we had.

-Deep fried shrimp coated in shell-crumb. Not crispy/crunchy enough. Preferred normal coating.
On the side: deep fried tiny shrimps to go with our alcohol. Brother didn’t like that they had gone cold.

-Clam soup
10 times of sushi:
-Hoikkado scallop
-竹籤魚 sprinkled with Salt

-針魚 - very 爽. Chef noted that this particular one would serve up 6 pieces.
-地金目鯛

-池魚infused with French elements: spring onion and olive oil

-赤貝
-剝皮魚- esp loved the seaweed; very crunchy.

-游水牡丹蝦- torched with brandy
-Toro aged 15 days. Seasoned with 淡雪鹽. Aging did away with the usual fattiness

-Add on: ikura
-斑馬瀨尿蝦 from Philippines, cooked at 60 degrees. Paste was succulent and delicious.

-Add on: Uni
-烏魚子- loved the fishy umami taste! Not too salty like some.

Spanish red prawn paella pearl rice

Dessert: melon and pistachio ice cream.

In summary: outstanding attentive service. Rice was a little bit loose but otherwise an innovative fusion night showcasing Chef's creativity, pushing through the boundaries of traditional sushi, with super fresh ingredients.
今日行過銅鑼灣邊,喺Cubus搵到間鮨宝山,食咗個Omakase lunch,真係賞心樂事!一入去,師傅嘅熱情招呼就好有喜感😄。頭盤嘅三品,每樣都非常出彩。黑梅貝彈牙得嚟又鮮,咬落啖啖肉,真係解渴。太刀魚🐟肉厚得黎入口即溶,脂香四溢,外層烤得啱啱好,再蘸吓沖繩海鹽,鮮味更提升。至於煮文蛤,喺朝早嘅鮮甜下,真係正!茶碗蒸嘅細膩同蟹肉三文魚籽嘅鮮味,係種品味,感覺自己好有福氣🍀。每貫握壽司,師傅都好似講故事咁細說材料嘅來頭,見到原隻真鯛展示前嚟,瞬間覺得好尊貴。帶子、真鯛、金目鯛,每一口都好似嘗到海嘅精華。太驚艷喇,北海道根室嘅馬糞海膽仲要話一說,質感細滑,味道深深嵌入心坎!最後嘅秋刀魚磯邊卷,加咗茗荷與紫蘇葉,好有秋意,卷物嘅清新好像係個完美符號,為呢頓飯畫上句號。最後結尾嘅海鹽雪糕🍨,清新而不甜膩,真係一個美好嘅午餐!轉角遇到愛,呢間鮨宝山,值得再黎𓌗!

2024-01-07 60 瀏覽
嚟到鮨宝山食嘅午市Omakase,感受到Jack師傅個人風味喺每款壽司度。前菜嘅黑梅貝同靜岡蕃茄,味道真係好新鮮,青草味十足;至於太刀魚就嫩到入口即溶,但又保持住啲海味,簡直一流👌。文蛤湯啲文蛤鮮到爆,湯汁又香濃。走過無數壽司店,但今次嘅松葉蟹肉茶碗蒸真係過癮到講唔出嘢嚟!茶碗蒸入面啲蟹肉,鮮甜味美不勝收。至於壽司系列,每一貫都展示到師傅嘅刀功同對食材嘅尊重。富山灣白海老個鮮味充滿咗柚子香,活帶子嘅鮮美令人憶猶未了,而大拖羅更加係油脂光澤,滋味滿分!呢啲海膽,真係軟滑得嚟香濃無比,一啖口福🥰。餐尾嘅秋刀魚磯邊卷帶領人哽咽香氣,仲有後續嘅海鹽雪糕,回味無窮!總括嚟講,鮨宝山係一間好值得一試再試嘅好地方,無論係食材選擇定係手藝展示,呢度都做到一流水平🙂🍣👏。
2023-12-07 81 瀏覽
📍鮨宝山 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖• Omakase Lunch | $680(🕛: 12:00- 14:30)最鍾意試新嘢,見環境食物一樣咁出色✨即刻想試吓❗️簡約日式木系裝潢,舒舒服服享用午餐,坐喺壽司吧枱,更能欣賞師傅手藝👏🏼•前菜 三品螺肉、靜岡番茄西關燒秋葵三文魚外層脆身,配上一旁嘅柑桔仔,味道酸酸甜甜,更顯清爽清酒煮蜆用清酒、新鮮蜆煮成非常鮮甜,師傅手工整嘅蝴蝶形嘅蜆•松葉蟹肉茶碗蒸三文魚籽增添一份鹹香,滑嫩雞蛋更食到啖啖鮮甜蟹肉•白海老白蝦上面有少少柚子皮,鮮甜更添清新•真鯛•北海道帶子帶子新鮮又厚身,竹炭鹽更顯鮮味•金目鯛•北寄貝•池魚•中拖羅醋飯中和了油脂感•醬油漬吞拿魚•海膽•秋刀魚•素麵昆布做湯•桃味雪芭🍑#廚師發板#
• Omakase Lunch | $680
(🕛: 12:00- 14:30)
最鍾意試新嘢,見環境食物一樣咁出色✨即刻想試吓❗️
•前菜 三品
螺肉、靜岡番茄
西關燒秋葵三文魚
外層脆身,配上一旁嘅柑桔仔,味道酸酸甜甜,更顯清爽
清酒煮蜆
用清酒、新鮮蜆煮成非常鮮甜,師傅手工整嘅蝴蝶形嘅蜆
•松葉蟹肉茶碗蒸
三文魚籽增添一份鹹香,滑嫩雞蛋更食到啖啖鮮甜蟹肉
•白海老
白蝦上面有少少柚子皮,鮮甜更添清新
•真鯛
•北海道帶子
帶子新鮮又厚身,竹炭鹽更顯鮮味
•金目鯛
昆布做湯
•桃味雪芭🍑#廚師發板[话题]#
2023-10-24
2023-11-30 877 瀏覽
💖前菜 刺生 茶碗蒸🔸汁煮黑毛貝配新鮮蕃茄新鮮爽口 小小鹽味恰到好處🔸鹽燒太刀魚有桔仔會fresh d,口感鬆軟,外皮焦脆 🔸清酒煮文蛤日本大蜆加海苔煮湯,超清甜🔸松葉蟹肉茶碗蒸加入三文魚子,嫩滑好味😋🔸北海道獅魚配台灣烏魚子碎特別用用鹽曬乾後採用)呢度好貼心食完前菜刺生換左杯熱茶比客人💖🔹特選金目鯛 (原條)超吸引呀 見到原條金目鯛,以為要去日本先可以見到呢d新鮮活物🤩💖壽司🔹北海道活帶子加入左柚子皮同柚子汁,特別清新開胃🔹真鯛魚🔹金目鯛🔹北寄貝🔹剝皮魚(肝油)呢幾款壽司都非常鮮美,尤其係剝皮魚充滿魚油既口感一流😋🔹池魚配陳醋飯由左賀關,即係最靚池魚聚集地出產,簡直係一流🫶🏻🔹大拖羅🔹中拖羅溢🔹醬油漬赤身有無吞拿魚愛好者,呢幾件真係不得了,超級肥美,油脂滿瀉,尤其係大拖羅,有種入口融化既感覺,食完覺得呢餐值得啦😆💖馬糞海膽見到個板海膽即刻兩眼發光,超級鮮甜,有種即開即食既感覺🤤🤤🔹秋刀魚海苔捲呢個秋刀魚係季節出品,而且卷物包括我最愛的紫蘇花同冥河(日本薑),口感好特別😋🔹自家製海鹽雪糕最後梗係唔少得甜品,淡淡牛奶味陪上小小海鹽味,好滿足呀🤤😋
💖前菜 刺生 茶碗蒸

🔸汁煮黑毛貝配新鮮蕃茄
新鮮爽口 小小鹽味恰到好處

🔸鹽燒太刀魚
有桔仔會fresh d,口感鬆軟,外皮焦脆

🔸清酒煮文蛤
日本大蜆加海苔煮湯,超清甜

🔸松葉蟹肉茶碗蒸
加入三文魚子,嫩滑好味😋

🔸北海道獅魚配台灣烏魚子碎
特別用用鹽曬乾後採用)

呢度好貼心食完前菜刺生換左杯熱茶比客人💖

🔹特選金目鯛 (原條)

💖壽司
🔹北海道活帶子
加入左柚子皮同柚子汁,特別清新開胃

🔹真鯛魚
🔹金目鯛
🔹北寄貝
🔹剝皮魚
(肝油)
呢幾款壽司都非常鮮美,尤其係剝皮魚充滿魚油既口感一流😋

🔹池魚配陳醋飯
由左賀關,即係最靚池魚聚集地出產,簡直係一流🫶🏻

🔹大拖羅
🔹中拖羅溢
🔹醬油漬赤身

💖馬糞海膽
見到個板海膽即刻兩眼發光,超級鮮甜,有種即開即食既感覺🤤🤤

🔹秋刀魚海苔捲

🔹自家製海鹽雪糕
最後梗係唔少得甜品,淡淡牛奶味陪上小小海鹽味,好滿足呀🤤😋
2023-11-05
  • 馬糞海膽
銅鑼灣恩平道嘅Cubus最近新進駐咗一間Sushi Houzan,由藍帶主廚Jack師傅主理。以不同處理手法提供多款高級貝類、魚鮮等,壽司飯仲有分用白醋同赤醋配搭不同刺身。當日傑師傅非常細心講解魚鮮既部位及來源地,全程同客人都有好嘅交流。☺️👍🏻Lunch Omakase $680前菜三品✨汁煮黑梅貝配靜岡蕃茄黑梅貝鮮甜軟淋,靜岡蕃茄🍅清甜爽口✨鹽燒日本太刀魚🐟太刀魚肉質嫩滑,魚鮮味突出✨清酒煮文蛤🐚文蛤鮮甜大隻 ✨松葉蟹肉茶碗蒸松葉蟹肉絲好鮮甜🦀,茶碗蒸上的三文魚子除左增加賣相之外,更令鮮味提升✨鰤魚肥美當造既鰤魚刺身配上鹹香濃郁烏魚子碎調味相當出色👍🏻壽司10貫🍣 富山灣白海老配柚子皮🍣 北海道活帶子 - 帶子鮮甜飽滿,用竹炭鹽調味配上柚子汁令帶子味道更加提鮮🍣真鯛魚🍣剝皮魚🍣佐賀關池魚 - 魚味相當濃郁🍣 青森大間醬油漬赤身 🍣青森大間中拖 - 魚油香味重🍣青森大間大拖 - 火炙過大拖羅油香四溢,超級肥美 🤤🍣馬糞海膽 - 非常鮮甜,入口即溶好creamy😋✨秋刀魚磯邊卷物色彩繽紛,賣相好精緻。秋刀魚魚鮮味香濃,加上爽口嘅蘿蔔、青瓜絲、芝麻等,口感豐富。🍜素麵清湯🍧海鹽雪糕自家製海

Lunch Omakase $680

前菜三品
✨汁煮黑梅貝配靜岡蕃茄
黑梅貝鮮甜軟淋,靜岡蕃茄🍅清甜爽口

✨鹽燒日本太刀魚🐟
太刀魚肉質嫩滑,魚鮮味突出

✨清酒煮文蛤🐚

🍣剝皮魚
🍣佐賀關池魚 - 魚味相當濃郁
🍣 青森大間醬油漬赤身
🍣青森大間中拖 - 魚油香味重
🍣青森大間大拖 - 火炙過大拖羅油香四溢,超級肥美 🤤
🍣馬糞海膽 - 非常鮮甜,入口即溶好creamy😋

✨秋刀魚磯邊卷物

🍜素麵清湯

🍧海鹽雪糕
自家製海鹽蛋糕香濃軟滑,甜度適中

🏠鮨宝山
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖
☎️ 53943688
身處繁華嘅銅鑼灣鬧市, 想下晝奢華啲食Omakase , 近lee garden 三期有座時尚Building 就係The cubus. 店內環境寬敞,好warm 的木系感!Lunch Set Menu前菜 三品 長野番茄🍅汁煮黑梅貝、鹽燒日本太刀魚、清酒煮文蛤 即係我哋俗稱嘅蜆超大隻蜆肉係湯入面,暖一暖胃,可以準備享受壽司🍣帶來嘅昇華口感松葉蟹肉茶碗蒸裏面有蟹肉魚子,蛋味鮮味突出刺身 鰤魚 來自北海道配上烏魚籽(魚春嘅朋友),好有港式fusion 感覺,令我唸起大澳!壽司 十貫 非常鮮甜 用dry 嘅技術巧妙地將肉汁鎖緊,肥美之餘又突顯魚原先嘅味道包括白蝦、北海道活帶子、地中王真鯛、剝皮魚、地金目鯛、關池魚、大拖羅、中拖羅、赤身醬油漬、海膽秋刀魚磯邊卷 (六種配料,非常有口感層次)素麵清湯 濃烈嘅味蕾可以回復返清新感海鹽雪糕 每位$680 per person

Lunch Set Menu
前菜 三品

松葉蟹肉茶碗蒸
裏面有蟹肉魚子,蛋味鮮味突出

壽司 十貫

秋刀魚磯邊卷 (六種配料,非常有口感層次)

素麵清湯
濃烈嘅味蕾可以回復返清新感

海鹽雪糕

每位$680 per person
銅鑼灣 新開業廚師發辦 #鮨宝山簡約風格裝修 啖啖精美滿足 午市套餐食得過👍🏻.前菜.汁煮黑梅貝配靜岡蕃茄、鹽燒日本太刀魚、清酒煮文蛤.松葉蟹肉茶碗蒸..刺身.鰤魚.壽司十貫..卷物.吞拿魚蔥手卷.素麵清湯..雪糕.特別記得/值得一讚嘅位係~日本太刀魚本身入口油脂感比較重,但係因為經過鹽燒中和返,非常好食。清酒煮文蛤入面有片昆布係蝴蝶造型, 有驚喜,而且蛤肉真係好好粒飽滿,非常鮮甜!另外,第一次原片食鰤魚, 原來咁大片咁食可以將油份嘅部份同爽口嘅部位一次過食到,肥油油份十足,入口即溶,配搭烏魚子調味,好正!
銅鑼灣 新開業廚師發辦 #鮨宝山
簡約風格裝修 啖啖精美滿足 午市套餐食得過👍🏻

.前菜.汁煮黑梅貝配靜岡蕃茄、鹽燒日本太刀魚、清酒煮文蛤
.松葉蟹肉茶碗蒸.
刺身.鰤魚
壽司十貫.
.卷物.吞拿魚蔥手卷
.素麵清湯.
.雪糕.

特別記得/值得一讚嘅位係~
2023-10-23
2023-11-19 43 瀏覽
🥯食物方面Lunch set menu:3樣前菜、松葉蟹肉茶碗蒸、獅魚刺身、10款壽司、秋刀魚磯邊卷、素麵清湯同一球海鹽雪糕。整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★整體食物味道都好新鮮,食落都會有種鮮甜既感覺🤤。服務態度:★ ★ ★ ★ ★師傅會好細心show 原條魚同埋講解每件魚生既品種同來源地,令客人會有種用膳享受既感覺。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ★ 環境設計係以淺木色既顏色為主調,都好有去到日本既感覺!前菜:汁煮黑梅貝番茄係超甜🤩,係唔同平時既番茄!而黑梅貝係螺肉,螺肉用清酒煮過,所以唔會腥😌。鹽燒日本太刀魚太刀魚肉質嫩滑,而且好香濃魚油味道😆。而且魚係配上桔仔汁唔係檸檬汁,令到味道更香又唔會有檸檬既酸味。清酒煮文蛤日本蜆個size係比平時大好多😂,加上用清酒煮蜆肉更加嫩滑松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸既蒸蛋比平常實而嫩滑,唔會咁容易散☺️。另外味道因為有松葉蟹肉既加持,令到蒸蛋既味道更鮮甜🤩。主打秋季菜式:秋刀魚磯邊卷秋刀魚生再配埋紫蘇葉同茗荷,令到口感會更多層次😝。獅魚刺身餐廳會將烏魚籽磨碎係刺身上面,令到味道有種鹹香😎。壽司:白蝦北海道活帶子真鯛北寄貝地金目鯛赤貝剝皮魚中拖羅赤鯥海膽不得不提
🥯食物方面
Lunch set menu:

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★
整體食物味道都好新鮮,食落都會有種鮮甜既感覺🤤。

服務態度:★ ★ ★ ★ ★

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ★
環境設計係以淺木色既顏色為主調,都好有去到日本既感覺!

前菜:

清酒煮文蛤
日本蜆個size係比平時大好多😂,加上用清酒煮蜆肉更加嫩滑

松葉蟹肉茶碗蒸

主打秋季菜式:

秋刀魚磯邊卷
秋刀魚生再配埋紫蘇葉同茗荷,令到口感會更多層次😝。

獅魚刺身
餐廳會將烏魚籽磨碎係刺身上面,令到味道有種鹹香😎。

壽司

剝皮魚

中拖羅
赤鯥

海膽
不得不提佢嘅海膽真係超新鮮味道係非常之甜美🤤。

素麵清湯

甜品
海鹽雪糕
2023-11-19 32 瀏覽
近期最推薦嘅Omakase店,如果係慶祝生日/週年紀念日,我一律推薦呢間❤️記得要趁早book位喇!一間Omakase店除咗食材重要,環境、氣氛、服務質素好都係必須,而餐廳正正係將各方面都呈現得好好👍🏻相信餐廳好快會變成不能預約店🥺✅Lunch Omakase $680🔸前菜汁煮黑梅貝鹽燒日本太刀魚清酒煮文蛤除咗文蛤小小失準外,基本上全部嘅食物都非常出色(介紹咗個朋友去食,之後佢去嘅時候同我講返清酒煮文蛤好鮮甜,證明餐廳真係有聽人意見,而唔係敷衍了事,正係呢樣已經好值得欣賞)🔸松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸好滑溜,同平時食開嘅口感比稀小小,但係蛋香十足,一樣好滿意🔸刺身鰤魚加上烏魚子調味,一大片上,非常肥美🤤午市套餐已經咁高質 🔸壽司白蝦:加上柚子皮,夠鮮甜北海道活帶子:配竹炭&柚子真鯛:熟成7日 魚香剝皮魚:季節限定,肝醬的味道個人幾喜歡地金目鯛:鮮味而且有口感關池魚: 配即磨蔥容,魚肉香嫩赤身、中拖羅:赤身同中拖羅都係野生拖羅,中拖羅係熟成咗15日,食材選擇對得住呢個價錢!因為野生拖羅係貴幾倍,不過食得omakase都係想食到最好嘅味道,師傅嘅處理都非常滿意👍🏻全場客人食拖羅嘅時候都不停讚🤣幾
✅Lunch Omakase $680
🔸前菜

🔸松葉蟹肉茶碗蒸
🔸刺身

鰤魚
加上烏魚子調味,一大片上,非常肥美🤤午市套餐已經咁高質
🔸壽司
白蝦:加上柚子皮,夠鮮甜
北海道活帶子:配竹炭&柚子
真鯛:熟成7日 魚香
剝皮魚:季節限定,肝醬的味道個人幾喜歡
地金目鯛:鮮味而且有口感
關池魚: 配即磨蔥容,魚肉香嫩
赤身、中拖羅:赤身同中拖羅都係野生拖羅,中拖羅係熟成咗15日,食材選擇對得住呢個價錢!因為野生拖羅係貴幾倍,不過食得omakase都係想食到最好嘅味道,師傅嘅處理都非常滿意👍🏻全場客人食拖羅嘅時候都不停讚🤣幾好食就要嚟試吓喇!
大拖羅:大西洋嘅拖羅經熟成25日,魚味較濃郁,三款拖羅各有特色,每件都好正
海膽:未食嘅時候一睇件海膽就知道好食😎鮮甜濃郁,真係超滿足😌啲壽司越食越驚喜,滿足到最後一件!

🔸秋刀魚磯邊卷
呢款卷睇住製作過程已經覺得好靚,食嘅時候芽蔥配秋刀魚係完美配搭🤤
🔸素麵清湯
一向都好中意食麵,雖然omakase未必人人中意?但係我覺得超開心,朋友知我中意,俾埋佢個碗我食🤭如果有多幾碗都食得落😀
🔸海鹽雪糕
🧑‍🍳Mic 師傅
師傅好幽默,用餐體驗好好😜如果想體驗效果最佳,建議大家Book位個陣講埋
💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5

2023-11-16 28 瀏覽
同朋友去咗食一間非常高質嘅Omakase,由入座開始已經會感受到鮨店嘅用心,食到一半嘅時候已經忍唔住介紹俾朋友🤎前菜汁煮黑梅貝鹽燒日本太刀魚清酒煮文蛤🤎松葉蟹肉茶碗蒸🤎刺身鰤魚🤎壽司白蝦、北海道活帶子、真鯛、剝皮魚、地金目鯛關池魚、大拖羅、中拖羅、赤身、海膽🤎秋刀魚磯邊卷🤎素面清湯🤎海鹽雪糕由於系根據當日嘅食材而定,今次有幸可以食齊3嘅拖羅部位,每個部位都有自己嘅特色,全部都經過熟成,相當鮮味🐟壽司系江戶前做法,無加太多嘅港式調味,反而用簡單嘅材料突出魚嘅鮮味,加上舍利嘅口感同酸度掌握得好好,合我心意👍🏻值得一贊除咗拖羅,秋刀魚磯邊卷同海膽系我最滿足嘅食物,好食到講唔到嘢🤣🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:5/5🌼懶住去指數:5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🤎前菜
🤎松葉蟹肉茶碗蒸
🤎刺身鰤魚
🤎壽司
白蝦、北海道活帶子、真鯛、剝皮魚、地金目鯛
關池魚、大拖羅、中拖羅、赤身、海膽
🤎秋刀魚磯邊卷
🤎素面清湯
🤎海鹽雪糕

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:5/5
🌼懶住去指數:5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
好耐無食壽司🥳最近放假去左呢間新開既日本料理店食omakase😍一張大枱大約坐最多10個人 午餐都只系$680/位👍🏻物超所價🤣記得提前訂位🙌🏻同層仲有一間鐵板燒同提供飲酒嘅地方🥂 ▫️前菜三品:▪️靜岡蕃茄 黑梅貝黑梅貝軟淋入味 蕃茄唔酸 清甜帶點爽口 開胃之選▪️鹽燒太刀魚 配搭牙薑、桔仔、蘿蔔蓉入口即溶👍🏻魚香味重 焦香無比😍▪️清酒煮文蛤 師傅話先食蛤 後飲湯蝴蝶昆布造型好有心思 蛤肉好飽滿 鮮甜大粒💯▫️松葉蟹肉茶碗蒸用左日本雞蛋整 濃郁入味 松葉蟹肉鮮甜🦀▫️鰤魚 配搭烏魚子 兩片肥美既刺身😍好想encore 魚香十足 油份夠 入口即溶 再配埋烏魚子調味 口感好豐富🤙🏻▫️壽司十貫▪️虎山白蝦 柚子皮-鮮甜黏口 味道較淡▪️北海道鮮帶子-新鮮飽滿 ▪️真鯛-魚味鮮 有咬口 ▪️北寄貝-爽口鮮甜 ▪️池魚配薑蔥蓉 ▪️金目鯛▪️皮剝魚-食落個口有浸肝醬味湧上來👍🏻▪️青森大間中拖-油脂分布平均 魚味夠 肥美▪️青森大間大拖-魚油味極重 比中拖油份更重🥳▪️北海道根室 馬糞海膽-無得輸 鮮甜無比💯▫️秋刀魚磯邊卷呢個起秋天食系最當造 新鮮肥美 油香十足▫️蔬菜麵豉湯▫️海鹽雪糕 最後食埋個甜品 香甜濃郁 帶有少少海鹽

▫️前菜三品:
▪️靜岡蕃茄 黑梅貝
黑梅貝軟淋入味 蕃茄唔酸 清甜帶點爽口 開胃之選
▪️鹽燒太刀魚 配搭牙薑、桔仔、蘿蔔蓉
入口即溶👍🏻魚香味重 焦香無比😍

▫️海鹽雪糕
最後食埋個甜品 香甜濃郁 帶有少少海鹽既鹹味
2023-11-06
2023-11-08 35 瀏覽
📍鮨宝山 (銅鑼灣)👩🏻試試今年新開嘅日本菜,揀咗lunch時段去,每位只係$680。估唔到呢個價位會又拖羅又海膽!(餐牌全日文)✨前菜三品:バイ貝の煮込み太刀魚の塩焼きはまぐりの酒蒸し是日前菜係汁煮黑梅貝、鹽燒太刀魚、酒蒸北極貝。黑梅貝肉質飽滿彈牙,吸收晒甜味醬汁。太刀魚魚皮香脆,魚肉嫩滑又帶微微濕潤。本身餐牌寫酒蒸文蛤,不過當日嘅文蛤唔新鮮所以轉咗北寄貝。北寄貝口感爽脆,比起生食少咗份潮香,但係味道更加鮮甜。✨茶碗蒸し蛋漿充滿松葉蟹汁嘅鮮味,仲有唔少蟹肉。溫暖又鮮甜,食完好想encore!✨刺身:鰤平時成日食鰤,但第一次配烏魚子食。香氣細膩,味道又甜又鮮。✨寿司十貫:白海老 、北海道ホタテ、まだいイシガキダイ、キンメダイ 皮剥き、ほっき貝 関アジ、トロ、ウニ當日冇用到真鯛轉咗用黑鯥,肥美又重油香!剝皮魚配上甜甜鹹鹹嘅肝醬,味道特別豐富。石垣鯛又變咗另一件拖羅,中拖羅、大拖羅都食到。熟成過嘅拖羅味道濃郁啲又冇平時食到嘅咁酸,軟熟嘅口感令人好滿足。✨まきもの秋刀魚磯邊卷👩🏻一向唔鐘意食光り物,但完全接受到光り物磯邊卷。魚肉鮮嫩又充滿彈性。漬物同芽蔥令秋刀嘅濃濃魚味變得好易入口。✨椀物野

(餐牌全日文)

✨前菜三品:
バイ貝の煮込み
太刀魚の塩焼き
はまぐりの酒蒸し

✨茶碗蒸し

刺身:鰤
平時成日食鰤,但第一次配烏魚子食。香氣細膩,味道又甜又鮮。

✨寿司十貫:

白海老 、北海道ホタテ、まだい
イシガキダイ、キンメダイ
皮剥き、ほっき貝
関アジ、トロ、ウニ

✨まきもの

✨椀物
野菜麵豉湯清新唔過鹹。👩🏻覺得好過濃厚飽肚嘅魚湯。

✨デザート
自家製海鹽雪糕微甜又解膩。
在CUBUS樓上,有家鮨店低調地開立在3樓師傅低調但專業,室內跟鮨店一樣,但更恬靜服務水準相當高🐚黑梅貝 貝鮮味濃,口感煙韌🍅水煮番茄味清而帶天然酸 提胃🐟鹽燒太刀魚加入沖繩海鹽炙燒,太刀魚鮮而不腥,柑橘🍊甜中帶酸,解膩🥣北寄貝清湯原來熟北寄貝竟可如此鮮甜,湯底同樣甜帶些微清酒🍶香,出色🍳松葉蟹茶碗蒸採用蛋味更濃的日本蛋 松葉蟹肉 跟松膏更是出色,跟雞蛋配合得天衣無縫加入三文魚子再作提升🍣🍣🍣お造り鰤 肥美的當造鰤魚,配上鹹香濃郁烏魚子竟吃出熟成芝士香?相當出色鮨🍤白海老配海膽鹽,甜味更上層樓🐠深海池魚深海池魚相當爽脆⚪️北海道帆立貝相當甜的帆立貝加入竹炭鹽調味,柚子汁跟皮令它意外地酸而開胃🐠地金目鯛野生的地金目鯛果然夠鮮,非一般養殖金目鯛可比🐠剝皮魚加入creamy如絲的剝皮魚肝,層次感油然而出🐠黑鯥炙燒過的黑鯥魚味更香!🐚活北寄貝貝鮮味更濃更爽!跟熟的又截然不同🐠中トロ經16日熟成的中拖羅,鮮味跟肥美並駕齊驅🐠大トロ超肥美!油香四溢!ウニ馬糞海膽 (北海道根室)入口即化的馬糞海膽 ,甜!巻物秋刀魚畿邊卷濃而不腥,巧妙加入了漬蘿蔔去腥至此お造り,鮨完結,大滿足!🍣🍣🍣🥣素味噌湯為充滿鮮

在CUBUS樓上,有家鮨店低調地開立在3樓

師傅低調但專業,室內跟鮨店一樣,但更恬靜

服務水準相當高

🐚黑梅貝 貝鮮味濃,口感煙韌
🍅水煮番茄味清而帶天然酸 提胃

🐟鹽燒太刀魚
加入沖繩海鹽炙燒,太刀魚鮮而不腥,柑橘🍊甜中帶酸,解膩

🥣北寄貝清湯
原來熟北寄貝竟可如此鮮甜,湯底同樣甜帶些微清酒🍶香,出色

🍳松葉蟹茶碗蒸
採用蛋味更濃的日本蛋
松葉蟹肉 跟松膏更是出色,跟雞蛋配合得天衣無縫
加入三文魚子再作提升

🍣🍣🍣

お造り

肥美的當造鰤魚,配上鹹香濃郁烏魚子
竟吃出熟成芝士香?相當出色

🍤白海老
配海膽鹽,甜味更上層樓

🐠深海池魚
深海池魚相當爽脆

⚪️北海道帆立貝
相當甜的帆立貝加入竹炭鹽調味,柚子汁跟皮令它意外地酸而開胃

🐠地金目鯛
野生的地金目鯛果然夠鮮,非一般養殖金目鯛可比

🐠剝皮魚
加入creamy如絲的剝皮魚肝,層次感油然而出

🐠黑鯥
炙燒過的黑鯥魚味更香!

🐚活北寄貝
貝鮮味更濃更爽!跟熟的又截然不同

🐠中トロ
經16日熟成的中拖羅,鮮味跟肥美並駕齊驅

🐠大トロ
超肥美!油香四溢!

ウニ
馬糞海膽 (北海道根室)
入口即化的馬糞海膽 ,甜!

巻物
秋刀魚畿邊卷
濃而不腥,巧妙加入了漬蘿蔔去腥

至此お造り,鮨完結,大滿足!

🍣🍣🍣

🥣
素味噌湯
為充滿鮮味的味蕾帶來一些寂靜,但還是富味噌香

🍨
靜岡蜜瓜
一個字,甜!不愧當時得令!

𖠿 銅鑼灣 —— 鮨宝山 Sushi Houzan銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖𓏸  Omakase Lunch  | $680𖧷 供應時間為 12:00 - 14:30𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸*・゜ 新開業廚師發辦餐廳゜・*新開業的 Omakase 現有 lunch omakase 優惠簡約舒適的氛圍,寧靜地享用午餐剛好坐在壽司吧枱中間,可以看到師傅手藝~‧˚₊ ៸៸✧ 前菜三品𓏸 汁煮黑梅貝配靜岡番茄來自九州縣的黑梅貝肉質飽滿彈牙,頭部清甜帶嚼口,而且已去內藏𓏸 鹽燒太刀魚配沖繩海鹽外層脆身,肉身較厚,而且脂肪較多,鮮度十足,配上一旁的柑桔,酸酸甜甜的很開胃𓏸 清酒煮文蛤 用清酒煮日本大蜆,味道很不錯✧ 松葉蟹肉茶碗蒸有三文魚籽增添鹹香 而且雞蛋十分滑嫩✧ 北海道鰤魚刺身面頭再灑上磨碎的台灣烏魚籽,增添鹹香賣相很精緻✧ 壽司十貫𓏸 北海道帶子𓏸 真鯛𓏸 地金目鯛𓏸 北寄貝𓏸皮剝配肝醬𓏸 佐賀關池魚配薑蔥蓉𓏸青森大間中拖羅𓏸 赤身醬油漬𓏸 青森大間大拖羅𓏸 北海道根室馬糞海膽師傅會細心介紹每件壽司的部位及來源地更會展示原隻真鯛在客人面前~而壽司飯則用上陳醋或赤醋去配合不同魚
𖠿 銅鑼灣 —— 鮨宝山 Sushi Houzan

𓏸  Omakase Lunch  | $680

𖧷 供應時間為 12:00 - 14:30
𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸

*・゜ 新開業廚師發辦餐廳゜・*

簡約舒適的氛圍,寧靜地享用午餐
剛好坐在壽司吧枱中間,可以看到師傅手藝~

‧˚₊ ៸៸

✧ 前菜三品
𓏸 汁煮黑梅貝配靜岡番茄

𓏸 鹽燒太刀魚配沖繩海鹽

𓏸 清酒煮文蛤
用清酒煮日本大蜆,味道很不錯

✧ 松葉蟹肉茶碗蒸
有三文魚籽增添鹹香
而且雞蛋十分滑嫩

✧ 北海道鰤魚刺身
面頭再灑上磨碎的台灣烏魚籽,增添鹹香
賣相很精緻

𓏸 赤身醬油漬

𓏸 青森大間大拖羅

𓏸 北海道根室馬糞海膽

師傅會細心介紹每件壽司的部位及來源地
更會展示原隻真鯛在客人面前~
壽司飯則用上陳醋或赤醋去配合不同魚類
拖羅及真鯛經過熟成步驟後味道會更為濃郁

✧ 卷物
配上茗荷及紫蘇葉
秋天是秋刀魚的當造~

✧ 素麵

✧ 自家製海鹽雪糕