2016-04-21
雞煲食太多開始悶, 友人介紹魚煲, 感覺暖胃又健康, 因為脂肪比較少.原來魚煲都可以一魚兩食. 預約左所以不用等位.店舖裝潢帶有中國風, 分上下兩層, 多數是荃灣區街坊食友出沒.店員很細心介紹四款魚煲, 其實當時也心動想轉食雞煲, 因為我發現雞煲有其他配搭食材.例如花甲雞煲, 膏蟹雞煲, 也很吸引. 但店舖主打魚煲, 還是先試試.招牌烤魽魚 (香辣味) - 小辣 ($248) :店員推介招牌烤魽魚, 少骨易食, 的確上菜時的魚只有主骨一條, 很易夾到魚肉, 可以享受啖啖肉.選擇了香辣湯底, 聞到陣陣香料味, 辣度選擇小辣也可以接受, 越食會越出味, 所以中途我已經開始出汗.不過既香又辣魚肉, 卻令人忍不住停手, 所以友人叫了啤酒來解熱, 同時可以加少少湯中和辣味.湯底是用魚煲了長時間而成的精華, 奶白色的湯底味道已經好濃郁. 魽魚上枱時已經熟, 魚皮很香, 魚肉很滑也不腥, 肉都很多而且少骨易進食. 魚尾位置的肉也很滑.當香辣香料與魚湯滾起混成香辣魚時, 味道更濃更惹味. 還有豆卜, 苦瓜, 蘿蔔等等, 吸盡湯汁味道, 也很好食. 食到一半或八成時, 可以加湯再點配料打邊爐.雪花
原來魚煲都可以一魚兩食. 預約左所以不用等位.
招牌烤魽魚 (香辣味) - 小辣
當香辣香料與魚湯滾起混成香辣魚時, 味道更濃更惹味.
還有豆卜, 苦瓜, 蘿蔔等等, 吸盡湯汁味道, 也很好食.
招牌烤魽魚 (香辣味) - 小辣
雪花肥牛 (小)
油花分佈算均勻而且密集, 切成簿片, 厚薄適中. 色澤很好看.
雪花肥牛 (小)
鬼馬雙拼12件 (墨魚膠, 蝦膠)
可以一次試到兩款口味, 有墨魚膠, 蝦膠.
而且可以兩食, 一上枱熱辣辣已經炸好. 點少少甜酸醬食好香口.
鬼馬雙拼12件 (墨魚膠, 蝦膠)
放入香辣魚湯涮一下, 炸條吸了湯汁, 味道更豐富.
藍妹啤酒
是另外叫, 有幾款啤酒選擇, 酒到付款.
雞煲魚煲都不可少得啤酒, 我們叫了兩大支.
另外都有汽水, 樽裝茶類的飲品.
環境夠寬闊, 冷氣很涼快, 因為食雞煲魚煲都會易發熱. 服務細心又友善.