2009-11-30
28-11-2009陪朋友到西灣河搞 d 嘢, 搞掂後搵地方飲杯茶食個 tea. 已去過「百好」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1931338), 金記 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2042423) 環境又太惡劣, 奶茶好飲都唔想再去了, 今次嚟到呢間「公仔曲奇餅」舊式茶記坐吓.奶茶: 吩咐了「少奶」, 飲落茶味好香, 茶 vs 奶比例約 7:3, 好在叫了「少奶」啫! 另要了一件「老虎狗」, 深啡4應該係朱古力味的, 不過咬落 10 級「乾涸」又粉粉的, 食落完全無味, 百分百好睇唔好食. 不過整餅師咁落力幫曲奇餅「裝身」, 係幾有心思的.朋友飲凍菜蜜, 賣相清澈, 試了一啖覺得好甜, 唔喜歡了.又試了點朋友叫的西多士, 賣相不錯, 牛油夠, 但軟撻撻又有點濕, 食落仲離奇帶點公仔麵的味道 (!!!), 落了糖膠仍然遮唔住嗰陣味道, 唔得喎 環境舊式, 衛生麻麻不過比金記好好多了
朋友飲凍菜蜜, 賣相清澈, 試了一啖覺得好甜, 唔喜歡了.
環境舊式, 衛生麻麻不過比金記好好多了 招呼就幾街坊 feel, 我又唔覺得阿姐特別 nice 特別有人情味, 不過一坐無妨的.
每人放低約 $20, 是否「百利」無從考究, 但絕對不是「無一害」, 應該唔會再來了.
P.S. 「味道」一欄奶茶 4 分, 西多 / 曲奇兩樣夾埋 0.5 分, 對食物整體印象就 2 分...