2022-01-19 629 瀏覽
沙翁($10)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧沙翁尺寸比我的拳頭還要大。外表金黃香脆,內裡軟嫩夾心層佔一半以上,不會空蕩蕩。砂糖量足,平均地沾滿整個沙翁,非常吸引。沙翁外皮香脆不會過油,內裡嫩滑軟綿,蛋味十足,搭配砂糖甜度剛好。唯一扣分點,沙翁已冷卻一段時間,不夠新鮮熱騰。茶餐 ($38)(1)火腿麵(+$3)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧公仔麵質感偏軟,略嫌不夠彈牙。正常麻油麵湯底,不會過鹹。火腿絲量頗多,送麵一流。(2) 牛油餐包、炒蛋賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧牛油餐包並未加熱,冷冰冰的外皮略硬。内裡麵包實心,不算太乾太硬。牛油量剛好,不會過膩。炒蛋即叫即炒熱辣辣,炒蛋大大塊,蛋味足,可惜太薄身欠軟嫩。(3) 奶茶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧奶茶以黑白奶茶杯盛載,色澤金黃,質感細滑,陣陣茶香非常誘人。奶茶入口滑而不澀,茶香味濃,令人再三回味。座位輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧平日上午9點幾,不需輪候能直接入座。環境:🐧🐧🐧🐧經典懷舊茶餐廳裝潢,整齊清潔,走廊位置寬闊。大型卡位多人時需要搭位,搭位形式並非平常的2人一邊,而是打對面坐。這導致坐內側人士出入時,需要外側陌生人讓位,有點不便。座位桌面位置
沙翁($10)

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

沙翁尺寸比我的拳頭還要大。

外表金黃香脆,內裡軟嫩夾心層佔一半以上,不會空蕩蕩。

砂糖量足,平均地沾滿整個沙翁,非常吸引。

唯一扣分點,沙翁已冷卻一段時間,不夠新鮮熱騰。

茶餐 ($38)

茶餐

(1)火腿麵(+$3)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

公仔麵質感偏軟,略嫌不夠彈牙。

正常麻油麵湯底,不會過鹹。

火腿絲量頗多,送麵一流。

茶餐

(2) 牛油餐包、炒蛋

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

牛油餐包並未加熱,冷冰冰的外皮略硬。

内裡麵包實心,不算太乾太硬。

牛油量剛好,不會過膩。

炒蛋即叫即炒熱辣辣,炒蛋大大塊,蛋味足,可惜太薄身欠軟嫩。

奶茶

(3) 奶茶

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶茶入口滑而不澀,茶香味濃,令人再三回味。

座位輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

平日上午9點幾,不需輪候能直接入座。

環境:🐧🐧🐧🐧

經典懷舊茶餐廳裝潢,整齊清潔,走廊位置寬闊。

這導致坐內側人士出入時,需要外側陌生人讓位,有點不便。

座位桌面位置適中,不會過於狹隘。

通風極佳,一來長期打開正門,引入新鮮空氣,二來長開空氣淨化機,確保空氣清新。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

侍應態度熱情,會跟顧客閒聊吹水。

更會有像媽媽般的温馨提示,例如趁熱食被免麵浸發泡,人情味極濃。

侍應回應速度迅速,並會主動詢問需要,例如餐具的添加。

侍應並不會因為座位有限,不斷催促顧客埋單交枱。

候餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

沙翁即叫即上。

茶餐約需時10分鐘。

🐧❤️結語:愛沙翁、愛奶茶、更愛少見的人情味。

2022-01-19
早餐
奶茶
2022-04-10 418 瀏覽
去太安樓之前先搵返杯檸茶飲!意外發現附近有間懷舊冰室!終於搵到有間懷舊冰室係開架啦🤩呢度嘅名物係沙翁、蝦多士!黎到已經太晏,好想試嘅沙翁已經賣晒了!蝦多士$28咦!賣相同平時見到嘅好唔同喎!係將蝦膠釀係麵包入面,蝦膠口感實淨彈牙!外層麵包外脆,因為有啲厚嘅關係依然會食到麵包軟軟地嘅質感!口感方面係一流!但蝦膠味道有進步空間😗沙律醬係傳統味道😍旁邊嘅番茄都好新鮮!熱檸茶$1x幾好,重點係用我鍾意既透明玻璃杯!想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
去太安樓之前先搵返杯檸茶飲!
意外發現附近有間懷舊冰室!終於搵到有間懷舊冰室係開架啦🤩

呢度嘅名物係沙翁、蝦多士!
黎到已經太晏,好想試嘅沙翁已經賣晒了!

蝦多士$28
咦!賣相同平時見到嘅好唔同喎!
係將蝦膠釀係麵包入面,蝦膠口感實淨彈牙!
外層麵包外脆,因為有啲厚嘅關係依然會食到麵包軟軟地嘅質感!
口感方面係一流!但蝦膠味道有進步空間😗
沙律醬係傳統味道😍旁邊嘅番茄都好新鮮!

熱檸茶$1x
幾好,重點係用我鍾意既透明玻璃杯!

想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
蝦多士
2022-04-03
蝦多士
2022-04-09 327 瀏覽
百利冰室開業於1960至70年間,現址是搬遷後的舖位,坐櫃位的相信是已故老闆的女兒,她的年纪亦50開外了,開業之初太安樓對開仍是海邊,由西去東只靠電車,當時的茶餐廳非常大衆化,記得百利也很旺塲。今日一早行完龍躍徑,從大浪西乘小巴到筲箕灣落車行去百利,疫情期間他只做外賣,今日開始有堂食。十一點了,店前仍有十數人排緊隊,拿了飛仔等15分鐘上下,可坐下了。店内裝修一般,顧客大多數是街坊。叫咗個$38常餐,有火腿通粉、西煎雙蛋、餐包和奶茶。通粉算大碟,夠熱湯底清甜,加些pepper更添風味,對於我這個爱吃清淡的人來說非常適合,份量之多可當為午餐👍餐包形狀看似偏大,可能放久了有點乾,好彩看見櫃位前的沙翁蛋球,買了一個做外賣,喝杯红茶,吃件沙翁,冇得顶,沙翁表面舖上一層薄薄的沙糖,蛋香皮脆内軟,因為製作複習,需時又長,現時的港店已很少製做了👍其他煎蛋和奶茶都製作認真,奶茶味濃奶滑,夠熱可口。大部份伙計都是上了年纪的姐姐,招呼殷勤不會高聲呼呼喝喝,也不會催促下單,比一般茶餐廳好,價錢又冇因疫情轉好而加價。

2022-04-09
  • 火腿通粉
2022-02-28 449 瀏覽
次次經過呢間冰室都見到有人喺門口等位同等外賣,好受街坊歡迎。門口玻璃櫃裝住呢間冰室嘅名物-沙翁,聽講係每日限量供應賣完就無,太晏嚟會賣晒。特餐包括火腿奄列、餐包同餐肉通粉。火腿奄列有好多火腿絲餐包中間已經搽咗牛油,但就無翻熱,如果翻熱咗會好味啲。葡汁豬扒意粉一上枱就聞到好香葡汁味豬扒煎得好香口感鬆軟。葡汁包住每條意粉,意粉有預先炒過帶點鑊氣,有驚喜茄汁豬扒意粉賣相好靚,茄汁有鮮茄,茄味濃郁但唔會太重口味,撈埋意粉食好好味呢度嘅名物係沙翁,而家好少地方食到。本身以為沙翁只係球形嘅冬甩,但原來口感完全唔同。沙翁表面沾滿砂糖,食落蛋黃味香濃,內裡有氣孔,口感帶點嫩滑軟綿綿。但因為唔係新鮮出爐,所以已經凍咗,外殼亦無鬆脆口感,可能外賣返屋企用氣炸鍋翻熱會更加好味總括嚟講豬扒意粉好好味,而且份量大。奶茶亦好高質,難怪咁受街坊歡迎。

火腿奄列

特餐包括火腿奄列、餐包同餐肉通粉。火腿奄列有好多火腿絲
餐包中間已經搽咗牛油,但就無翻熱,如果翻熱咗會好味啲。

葡汁豬扒意粉

葡汁豬扒意粉一上枱就聞到好香葡汁味

茄汁豬扒意粉

火腿奄列
葡汁豬扒意粉
茄汁豬扒意粉
  • 奶茶
2022-01-24 353 瀏覽
⋆⁺₊⋆.百利冰室..沙翁/ $10 / 🥨🥨🥨 /沙翁嘅味道其實有啲似加左糖嘅油炸鬼~不過唔會好油~而且好重蛋味( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )但美中不足嘅係佢已經凍左(,,•́.•̀,,)感覺熱食可能會更好食~.沙爹牛肉麵/ $38 / 🥨🥨🥨🥨 /呢到嘅沙爹牛肉麵嘅牛肉好入味~因為好多出面食到嘅牛肉同沙爹味係分開嘅(•́₃•̀)但係呢個味好濃~而且性價比高!.[滿分5個🥨]...⌫ 百利冰室 (西灣河)西灣河筲箕灣道216號地下.#西灣河咔嚓#冰室咔嚓

⋆⁺₊⋆
百利冰室
/ $10 / 🥨🥨🥨 /
沙爹牛肉麵
/ $38 / 🥨🥨🥨🥨 /
[滿分5個🥨]
...
⌫ 百利冰室 (西灣河)
西灣河筲箕灣道216號地下
#西灣河咔嚓
#冰室咔嚓
2021-12-15 527 瀏覽
西灣河呢啲舊區連地鐵站都仲爭取緊,自然保留左唔少既傳統又驚世嘅冰室🤣今次黎到呢間超過50年歷史,馳名沙翁同蝦多士嘅百利冰室,嘆嘆佢地香港特色嘅特餐先!🍜特餐 $➌➑ 呢個特餐有牛油餐包,火腿奄列,餐肉通粉。睇落普通到無得再普通,但食落口可以用驚為天人黎形容。特別要講佢個餐肉通粉,用左金寶忌廉湯去煮個湯底,超濃啖啖精華。每粒通粉掛哂湯入哂味,完全意想不到。火腿奄列夾落餐包食係我慣性做法,餐包略嫌無烘番熱但都幾鬆軟。至於餐室嘅奶茶都係信心保證,呢度嘅奶茶都幾濃茶香,叫左少甜但感覺都仲係正常甜度,唔飲太甜嘅就記住要少甜或者走甜啦😉🥠沙翁 $➊⓿每日限售100個。晏少少黎到都隨時賣哂!呢啲傳統食物真係賣少見少,襯仲有得食要食多啲啦。沙翁脹卜卜外面沾有沙糖,切開內裏大部分空間係空氣。外皮仲好硬身同脆口,入面鬆軟又唔會有油膩感覺,而且只係賣10蚊一舊,點都要嗌番件試下啦。下次黎再試埋佢另一樣馳名嘅即炸蝦多士先!📍百利冰室 西灣河筲箕灣道216號地下

🍜特餐 $➌➑

🥠沙翁 $➊⓿

下次黎再試埋佢另一樣馳名嘅即炸蝦多士先!

📍百利冰室
西灣河筲箕灣道216號地下
$50 (早餐)
2021-11-07 744 瀏覽
本身想早點起床和女友東個百利冰室的沙翁, 但是儘管很早到達, 沙翁依然售罄, 所以下次還是平日外賣回家, 再翻熱給她吧! 不知道效果如何呢? 沒有沙翁, 幸好其他名物還在, 例如是燴牛脷和蝦多士, 當是一餐花費少於$100, 充滿港式風味的Brunch也相當不錯.燴牛脷是我們在百利吃過最有驚喜的一道菜, 牛脷沒有雪味和內臟臭味, 煮得很稔也很吸汁, 吃起來入口即化, 去脷苔和外皮做得好完整, 就是很乾淨而有肉香的感覺. 燴汁酸甜度平衡, 沒有刺鼻的醋味, 如果煮得質感再濃稠一點就更完美, 附碟的三色豆純粹裝飾, 但就是有它們才有港式茶餐燴飯的風味.蝦多士這裏的做法也和一般不同, 看起來似吉列魚柳, 實際上是蝦膠鑲入麵包內再炸, 近似於合時但味道差一點, 最主要是蝦膠質感有點稀和鮮美對比起來不太夠, 但份量更大, 麵包層更厚但口感依然能夠保持外脆內軟, 作為下午茶餐又或者是輕便午餐(在份量上來說), 也算不錯.

2021-10-22 1527 瀏覽
講起冰室,就好想講上當年🙈冰室係由五、六十年代興起,當年既冰室只要係賣冷飲、冰淇淋、沙冰、紅豆冰等冷凍飲品,到後持有小吃牌照就賣埋飲品、三文治、糕餅等小食,再慢慢有餐館牌照就演變成依加既茶餐廳。所以每當去到冰室既時候,我都一定會飲奶茶,香唔香、滑唔滑、茶底濃唔濃,同埋睇下奶茶有冇「掛杯」就知道間冰室既定位等級去到邊🙈今次專程黎食呢間既雞脾🍗:茄汁雞髀雙蛋飯 and 鼓油汁雞脾雙蛋飯🌟呢間冰室既雞脾非常熱賣,每一次黎都唔一定食到!原因係佢既雞脾醃得非常好食,應該係醃左南乳醬同其他秘製醬料,同埋有聽聞至少要醃過半日,南乳味先容易滲入雞脾肉內,所以非常好食!兩隻醬汁都試過,鼓油汁就正正常常大家食開果隻,而茄汁並唔好以為就係市面上所食開個種汁,佢既茄汁特別香甜,應該再混左其他秘方,所以我通常都會叫茄汁飽肚香甜滿足啲🤤 而且最鍾意流汁既蛋漿半生熟襯飯一流,真心要黎試😀呢間冰室保持傳統個性,環境都保留懷舊味道,同埋夜晚6點前就會閂門,明明咁好生意都唔選擇做埋夜市,而且每次黎無論咩時間,十居其九都要排一陣隊先有得食,係西灣河呢頭幾十年都係保持著呢種模式,呢種味道!#無償推薦

港式奶茶

#無償推薦
港式奶茶
  • 奶茶
  • 雞脾
2021-10-06 546 瀏覽
很多車前去過百利冰室在上環的分店, 那些做作的舊電影海報, 以及裝作很Retro但新淨的裝修, 不對我胃口. 反而在筲箕灣的本店, 簡單而樸實的裝橫就夠自然. 百利最出名的是它的沙翁, 雖然不是新鮮出爐, 但口感依然外脆內鬆軟, 甜度柔和而沒有油膱味, 內裡中空可惜沒有餡料, 大件但不常飽膩, 不是甚麼驚為天人的美味, 但作為香港的經典美食, 還是會珍惜繼續吃得到的時光.它的早餐和炒粉麵飯的價錢不少在四十五元或以下, 以港島區的消費算是佛心. 奄烈蛋香夠滑, 內餡的火腿份量十足. 餐肉通份的湯喝起來不會如一般茶記般, 令人口渴, 通份口感夠爽而不會煮得糊化, 功能性十足之餘, 也不會犧牲味道和口感上的水準.

2021-08-31 779 瀏覽
今天上午 要帶老媽去 西灣河 覆診 已經忘記了上次幾多年前 來吃過 真是回憶滿滿啊!🍴🍴還記得當夜更 的士司機嘅年代 亦曾經在 西灣河 交更 當時必定會到 百利冰室 吃個早餐 才可睡個好覺 😴😴當年早餐 餐牌 和今天的 並沒兩樣 也沒甚麼改變 仍然有傳統的 煎雙蛋 牛油方包 火腿絲通粉 公仔麵餐亦有那幾款 🍜🍜我要了份 沙爹牛肉麵餐 配絲襪奶茶 奶茶香滑 加一份鹹牛肉蛋治烘底 全部即叫即做 美味 只是牛肉有點點韌 湯頭濃郁 味道是達標的 🍳🍳給老媽當然是 傳統早餐 改炒蛋 方包烘底 咖啡 水準依舊保持 連老媽都食到 笑笑口添 😁😁還有買少見少嘅 沙翁 ~ 蛋球 現在的餐廳 冰室已很少做這個了 因為工序多 花心機 賣的價格也不能太貴 就是少了 市場價值 但也就成了 這冰室的生招牌 😋😋😋

2021-08-31
$50 (早餐)
  • 蛋球
  • 火腿通粉
2021-07-11 1066 瀏覽
沙翁 (冰花蛋球) $10一個買少見少的傳統小食我會話係港式Donut但比西式更好味 這裡的沙翁簡直是XXL 大過我拳頭👊🏻沒有餡令令口感更鬆化 蛋味亦份外香濃突出外面炸至金黃再沾滿砂糖添加額外脆感同甜味可惜當日非新鮮出爐 攤凍左所以冇咁好食但依然鬆脆既 難得見到無理由唔食姐鹹牛肉蛋治烘底 $38 (配熱飲)又係我的茶餐廳必食之選 熱辣辣新鮮即叫即整 打開時餡料仲冒煙架 多士都算烘得脆鹹牛肉有炒香 味道突出 炒蛋都幾香滑蛋牛治控表示滿意😌
沙翁 (冰花蛋球) $10
一個買少見少的傳統小食我會話係港式Donut
但比西式更好味 這裡的沙翁簡直是XXL 大過我拳頭👊🏻
沒有餡令令口感更鬆化 蛋味亦份外香濃突出
外面炸至金黃再沾滿砂糖添加額外脆感同甜味
可惜當日非新鮮出爐 攤凍左所以冇咁好食
但依然鬆脆既 難得見到無理由唔食姐
蛋牛治

鹹牛肉蛋治烘底 $38 (配熱飲)
鹹牛肉有炒香 味道突出 炒蛋都幾香滑
蛋牛治控表示滿意😌
2021-06-12
早餐
蛋牛治
2021-07-10 692 瀏覽
有一次路經筲箕灣,之到有間食店出面零零些些好多人🧐,即刻動起我「多人即係好野」嘅神經👅!但當日因為趕時間,無停留就走咗喇😭😭!上網Search先知有眼不識泰山🐒!原來係出名野,仲要係平民價錢,即刻心思思🐣想嚟一試泰山🙈嘅風釆!但遲咗出口😭😭,趕時間下食唔到堂食🤣😂,就外賣都要一睹你㠠山真面目💪🏼💪🏼!🐮沙爹牛肉包🐮個包好好食!佢個面有啲似硬豬,不過係脆唔係硬嘅,入面好軟熟☺️,正好曬啲沙爹汁!美味🤩!🐳名牌沙嗡🐳好彩一早買😘,轉頭已經無曬!超濃蛋香,好似食到入面有隻走來走去嘅蛋咁😆!仲要炸得好香脆😋!又唔多糖🧁!入面好有空氣感,一層一層咁,正🥳!🐷豬扒包🐷都係個包最正😋!配合件豬扒及沙律醬!好食😙!☕️熱奶茶☕️重點嚟喇,佢真係好好好好飲🤩🤩🤩🤩!有時好怕啲奶茶飲到條脷會嚡,唔舒服😛,但佢完全無🥳🥳!好滑!不過佢自己落埋糖,我估無糖仲好飲!🌵下次要坐低慢慢嘆😙!試吓啲湯粉先😭!

🐮沙爹牛肉包🐮

🐳名牌沙嗡🐳

🐷豬扒包🐷
都係個包最正😋!配合件豬扒及沙律醬!好食😙!

☕️熱奶茶☕️
不過佢自己落埋糖,我估無糖仲好飲!

🌵下次要坐低慢慢嘆😙!試吓啲湯粉先😭!
2021-07-09 398 瀏覽
懷舊港式茶餐廳⭐️百利冰室係西灣河嘅老字號港式茶餐廳☕️~裝修依然保持舊式茶餐廳風味~午飯時間都依然要排下隊㗎,但流轉係快嘅👍🏻好味指數 😋😋😋😋⚪️打卡指數 📸📸◻️◻️◻️性價比 🧮🧮🧮🧮⬜️餐廳環境 ♥️♥️🤍🤍🤍鮮茄雞髀湯烏冬 $55🍅湯酸酸哋好開胃~飲落味道幾豐富,唔係單純蕃茄味👍🏻可能因為呢碗烏冬嘅特式:有好多蔬菜~多到食極都好似食唔完咁😂😂白菜、紅蘿蔔、新鮮蕃茄、白椰菜花同有檸檬🍋!有檸檬塊的確好特別,咬落少少苦苦哋但竟然唔係好酸~幾有趣😆雞髀🍗切開上幾方便~同埋好香南乳味👍🏻烏冬就正常茶餐廳貨式無咩特別😆喜歡食吓茶餐廳蕃茄湯類的話呢個真係值得一試~食完碗咁多🥦🥬🍅🥕🍋嘅烏冬即刻覺得飲食均衡咗😌
懷舊港式茶餐廳⭐️

百利冰室係西灣河嘅老字號港式茶餐廳☕️~
裝修依然保持舊式茶餐廳風味~
午飯時間都依然要排下隊㗎,但流轉係快嘅👍🏻

好味指數 😋😋😋😋⚪️
打卡指數 📸📸◻️◻️◻️
性價比 🧮🧮🧮🧮⬜️
餐廳環境 ♥️♥️🤍🤍🤍

鮮茄雞髀湯烏冬 $55
🍅湯酸酸哋好開胃~飲落味道幾豐富,唔係單純蕃茄味👍🏻
雞髀🍗切開上幾方便~同埋好香南乳味👍🏻
烏冬就正常茶餐廳貨式無咩特別😆

• 鮮茄雞髀湯烏冬
根據颱風及暴雨警告下工作守則~即係唔洗返工啦百利沙嗲雙蛋丁傳統茶餐廳沙嗲牛肉麵 加左雙蛋 味道唔錯 性價比都幾高凍奶茶講真 真係好普通既凍茶 佢加左冰感覺都可以 但係如果叫熱奶茶 你就明白點解叫凍好d掛住食無影莎翁好不容易先有機會食到莎翁 一口砂糖 一口油包 澱粉與糖完美如合 美味可口 食落多左一份罪惡感 值得一講既係今日黑雨比平時少人 但都係要排隊環境 6/10 係d好傳統冰室樣 我自己幾鍾意服務 5/10 有兩個女人行得慢過我 但係同職員講佢地排緊隊 明明我係你地後面一齊過馬路 你地行得慢 個職員都見到 但我話算啦比佢地 當lady first 點解成日都係我凍奶茶 3/10 沙嗲牛肉雙蛋麵 7/10莎翁 7/10 (少食多滋味)
根據颱風及暴雨警告下工作守則~即係唔洗返工啦

值得一講既係今日黑雨比平時少人 但都係要排隊

環境 6/10 係d好傳統冰室樣 我自己幾鍾意

凍奶茶 3/10
沙嗲牛肉雙蛋麵 7/10
莎翁 7/10 (少食多滋味)
2021-06-28
沙嗲雙蛋牛肉丁
2021-06-18 428 瀏覽
今日去石澳沙灘,見過開港島東,當然順路食下個頭既好西!今次我就試左呢度出名既冰室,佢地主打沙翁同蝦多士,好可惜我下晝先去,沙翁已經賣晒🥺🥺我叫左份常餐,再加個蝦多士常餐係餐肉通粉,配火腿奄列同多士~兩餐肉通粉味道正常發揮,不過我個人鐘意餐肉煎香放係通粉上面多d~火腿奄列都好足料蝦多士同平時食開既唔同,呢度既蝦多士鋪左好厚既蝦肉,目測都有5cm咁上下厚!加埋外邊酥化脆漿,外脆裡面又夠晒彈牙,大推!
今日去石澳沙灘,見過開港島東,當然順路食下個頭既好西!

我叫左份常餐,再加個蝦多士

• 蝦多士