2024-05-19 88 瀏覽
觀塘The Wave餐廳臨立,但擠擁程度同駱駝漆爭好遠,餐廳價位高啲,但環境舒適好多,今次食呢間泰式餐廳佈置以露營為主題,就算未有在帳篷內用餐,影相做背景都幾IG-able。二人餐 $498① 脆脆黃金蝦餅•黑松露醬② 沙嗲雞肉、豬肉③ 軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉④ 煙燻西班牙黑毛豬鞍⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕食物上得幾快,平時我都慣左相機食先,影完一碟另一碟又上,影下影下影到上齊晒主菜…到我食既時候,最先上的蝦餅依然夠熱,外脆內彈牙,平時點開泰式辣醬,呢次點松露醬好香,又幾夾。兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。炸軟殼蟹香脆,意粉唔會太多汁但都夠Creamy,白咖喱夠香濃,正!仲有洋蔥,小蕃茄,蟹肉等,好食!打開木盒仲有煙飄出黎,豬鞍幾厚身,但切開同入口都感受到唔係又乾又柴果種,不過個燒汁我就麻麻地,點個串燒沙爹汁仲開心。雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。⑥ 斑蘭泰式奶茶 $21 好似一座綠色富士山,淡淡的斑蘭味幾特別,仲比平時的泰式奶無咁甜。⑦ 荔枝嘉年華花茶 $24 未飲都聞到荔枝茶香,我朋友話解膩而且中和泰菜的重口味,好養生。

二人餐 $498
⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕
二人餐

脆脆黃金蝦餅•黑松露醬

沙嗲雞肉、豬肉

兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。
軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉

煙燻西班牙黑毛豬鞍

椰子奶凍•椰子雪糕

雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。
飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。

二人餐
脆脆黃金蝦餅•黑松露醬