2020-11-26 1203 瀏覽
呢期天氣又開始轉涼,朋友又鐘意打邊爐,呢日我地就一齊去左元朗食飯試新野。呢到有小菜,又有打邊爐,兩種選擇都好吸引。最終我地都係揀翻打邊爐,湯底勁多唔同既選擇,而我對花雕醉雞都情有獨鐘,所以就揀左呢款湯底。藥膳花雕醉雞窩雞件浸住酒分開上枱,窩入面就放左唔少藥材,一上枱已經聞到好重既花雕味同藥材味。雞件肉質幾滑身,新鮮彈牙,湯底亦有濃濃既香味,唔會有好咸味精味道,感覺真材實料。安格斯牛頸脊超推薦!睇油花都知口感一定唔會差。比較薄身,落湯淥一淥好快食得。牛味香濃,肉質算比較嫩滑,白色位帶少少脆身,超正!花膠仔佢係比較薄同滑身既花膠,相對可以發到好大好肥厚既花膠黎講,雖然唔索湯,但口感比較彈牙有咬口。皇帝菜/萵荀菜類可以選擇一份或半份,都比較新鮮。打邊爐餐廳有得叫既話,呢兩樣菜都係我必點既菜類~老闆水果茶有小杯大杯之分,大杯足夠最少兩三個人飲,睇清楚先好叫~入面有新鮮水果同罐頭水果,茶味足夠,唔會過甜。但建議搞勻先飲,因為糖水會沉底~另外想提一提既係,餐廳既抽風系統做得唔錯,雖然無一個獨立既抽油煙機對住每張枱既爐位,但我地打完邊爐出翻黎個身都無乜油煙味,抵讚!

藥膳花雕醉雞窩

安格斯牛頸脊