2020-07-22
為求做生意, 只求顧客下單; 而不讓顧客得知消費權益。 很久沒有寫Openrice 😉 但今晚真的不寫不快要寫一篇真實文章; 不要再被人當笨豬對待。政府的食肆禁令, 晚上 18:00 後只許外賣不切堂食。 今晚四周逛了許久, 才選了Popcorn 這間鮨千寿; 6折的吸引力都很不錯。 看到在Manu 揀好了滑蛋吉列豬扒飯, 侍應拿單付錢 $83⋯⋯沒什麼反應, 付錢後才心算原價 $98; 6折扣除後怎會$83 呢? 找個侍應問過明白, 他說這個 Manu 是 Lunch Manu ⋯ 只有85折! Lunch Manu 點解仲向 Dinner Time 用, 下單又無人提係 Lunch Manu、又無提只有85折; 用 Dinner Manu 就6折。 跟着我指着木抬板....問點解只有一本啡色Manu, 其中一位女侍應即時好快手放多一本藍色Manu 在木抬板上; 還説午餐同晚餐折頭寫得好清楚啦😒 我望多一眼 打折優惠張貼....我說原來用顏色做表示 (但其實用顏色表示的話都係有6折)其後好多人聽到以上對答, 個個都只拿藍色 Manu。打折優惠都還算, 等待⌛️時間真是想不到19:5
其後好多人聽到以上對答, 個個都只拿藍色 Manu。
打折優惠都還算, 等待⌛️時間真是想不到19:50 下單⋯⋯15分鐘後問食物有未😥, 其中一位女侍應答哩張要耐d ; 再10分鐘後再問😨, 其中一個男侍應答哩張要耐d; 20:20還在等⋯忍唔住再出聲😰....使唔使半個鐘頭咁耐呀; 才有另一個男侍應拿着我張單望下, 跟著跑入內....直到20:28 第一個回覆我果個女侍應才拿一袋食物出來⋯忍唔住再講40 分鐘我已經可以返到屋企、食埋個飯添啦😡⋯⋯外賣唔係快d 嘅咩⋯⋯要成 8個字咁耐😡
好唔食已經唔係第一位, 做生意誠信同承諾都盡失⋯⋯叫人點再幫襯呀🤥 有堂食都唔會再光顧😶