2020-09-14
終於慕名而來拜訪呢間來自New York🗽既大師既甜品店🍮外賣同堂食一樣大排長龍😱 佢既甜品融合左香港既元素🇭🇰 款款都好似藝術品扮唔同既地道小食🎨又有菠蘿包🍍又有魚蛋 好有玩味同驚喜🤣⭐️ 紙包檸檬茶 🍋 ($62)做得幾可亂真😨差D以為係維X檸檬茶🍵 切開有幾層 將包檸檬茶解剖有D混亂😅 白朱古力既外殼🍫入面主要係Earl Grey Mousse☕️ 食落感覺幾幼滑,但係伯爵茶既味道偏甜 裡面仲有佛手柑奶酪🍊 同樣唔係好食得出Exotic既佛手柑味道,亦差咁D果酸中和Mousse 🧁同餅乾既甜🍪 整體黎講 如果佢體現到檸檬茶既澀中帶甘既話 就會更加出色🥰⭐️ 榴槤 🤨 ($62)切開好彩唔係真係榴槤🤣 唔係就嚇死我唔敢食😱呢款甜品用左比較多中式既材料🥡有Fusion的感覺 主要係豆腐Mousse 🍨配上焦糖脆餅🥧 豆腐味道淡淡的 比起日式豆腐甜品唔夠滑 紅糖薑汁奶油 我以為好似豆腐花既糖水咁😅 但係都係食唔到微辣既薑味 🌶各個Component 既味道可以再濃烈一D😚⭐️ Dominique's Kouign Amann 🥐 ($38)呢個脆脆既Pastry係最熱賣既一款產品🔥看似平平無
⭐️ 紙包檸檬茶 🍋 ($62)
⭐️ 榴槤 🤨 ($62)
呢個脆脆既Pastry係最熱賣既一款產品🔥看似平平無奇,但咬落去索索聲好酥化😋裡面見到差唔多成百層既酥皮 好重牛油香🧈 面頭既焦糖吊起成個Pastry既酥香🥨 脆而不膩
⭐️ Iced Americano ☕️ ($40)
食左咁多甜品 都係配返杯咖啡清清味蕾🧊 味道不過不失 苦得黎欠左豆香😅 好似開水沖淡左咁
甜品既造型同創意十分驚喜🥰值得一讚👍🏻 味道既配搭睇落都好好 但係Execution可以有進步空間😅 新鮮感以外 比其他甜品小店會被比下去🤨