2020-05-04 85 瀏覽
好似好耐冇出街食飯咁,今日約左個美人去食飯。叫得美人,當然要搵間有咁上下靚嘅餐廳。呢間台式餐廳嘅裝修以時鐘做主題,同一般台式餐廳好唔同。前菜就嗌左個醉雞卷,酒味唔係好濃,聞落反而帶多點藥膳味,食落小小甘甘地。然後小食說揀左個台灣腸拼墨魚腸,台灣腸甜甜地,比墨魚腸硬身小小。墨魚腸會比較林小小,味道都冇咁甜,配埋台式辣醬都幾好食。主食就揀左個櫻花蝦油飯,個飯粉炒得比較黏,除左脆卜卜嘅櫻花蝦之外,仲有啲魷魚,冬菇粒,成個飯都好香口。甜品就叫左個鮮奶生薑湯丸,因為用鮮奶,唔會太甜,而佢啲生薑唔會辣,所以食到都唔抗拒。除左花生同芝麻湯圓,佢仲有桃膠,岩晒愛靚嘅女孩子們。台式餐廳點少得台式飲品。我自己揀左個黑糖珍珠奶蓋,佢啲珍珠真係要讚下,煙煙unun咁,好好食,而佢個奶蓋都好香奶味。美人叫果杯係蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,因為係蜂蜜,所以唔會好甜,個茶底都清清地。
好似好耐冇出街食飯咁,今日約左個美人去食飯。

除左花生同芝麻湯圓,佢仲有桃膠,岩晒愛靚嘅女孩子們。

2020-05-04