2022-10-02
今天又來到我最愛的Omakase店鮨千月,這裏由裝修到服務都貫徹日本的匠人精神,有武士盔甲在門口迎賓,又有繪馬讓客人盡訴心願,而且有一點比日本更優勝,就是有一個居高臨下的海港景觀Omakase比一般餐廳更重視廚師和顧客的交流,所以一個舒適的板前位置是尤其重要,看著師傅的手勢真是賞心悅目,加上細心介紹材料和交流心得,我也不禁向師傅問起日本旅遊的好地方,因為即將開關可以往外地旅遊Shinra omakase |$580分別有沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯和甜品,另外如果想食得豐富d,可以叫Bansyou set,多左生蠔同刺身前菜先來一份水果沙律,火龍果同西瓜都好清甜茶碗蒸食材比較簡單,入面有雞肉、菇、粟米等,蛋幾滑溜真鯛魚加左青柚子皮襯托鯛魚的鮮甜,口感淸新平目魚本身味道較清淡,所以師傅配搭燒過平目魚邊,加埋岩鹽、豉油同紫蘇葉,味道豐富好多,魚邊帶點煙韌鮮帶子帶子上面加了竹炭鹽,肉質厚實,鮮甜度幾高赤貝相當新鮮,橙紅色 、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足梭子魚魚皮油脂好豐富,燒完過後聞到好濃烈油香,肉質帶點彈性,相當好味竹筴魚其實係池魚,簡單配上蔥花,冇加薑末反而更彰顯鮮甜,爽口帶獨特的餘悸
Shinra omakase |$580
前菜
先來一份水果沙律,火龍果同西瓜都好清甜
茶碗蒸
食材比較簡單,入面有雞肉、菇、粟米等,蛋幾滑溜
真鯛魚
加左青柚子皮襯托鯛魚的鮮甜,口感淸新
平目魚
鮮帶子
帶子上面加了竹炭鹽,肉質厚實,鮮甜度幾高
赤貝
相當新鮮,橙紅色 、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足
梭子魚
竹筴魚
金目鯛
開始食油脂感重既魚,魚皮略燒過後,魚皮收縮同更緊致,加強口感,肉質細緻肥美
深海赤海蝦
海蝦本物肉身晶瑩同彈牙,上面加左飛魚籽,脆卜卜口感,幾有驚喜配搭
三文魚籽壽司
以紫蘇花和青柚子皮作點綴,一口盡是海洋鮮味同時又有淡淡既紫蘇香
吞拿魚手卷
紫菜好脆,由頭到尾都有吞拿魚
OTORO
魚身油花最豐富的部位,慢慢溶在口里還散發著淡淡的魚香
日本海膽
味道濃厚甘甜,回甘強
麵豉湯
係好有誠意既麵豉湯,而非一般豆腐海帶湯,好多魚肉係湯內,完全唔腥
甜品
抹茶雪糕