本身滿心歡喜去食lunch omakase, 去到個景靚同埋service都幾好, 但係全場得兩個壽司師傅去serve晒全場….之前去其他餐廳通常都係一個師傅serve兩枱客最唔滿意嘅就係師傅突然同我哋講預唔夠海膽份量, 所以轉蝦壽司俾我哋, 但正常有book位又唔係walk-in, 應該要預夠份量。。雖然師傅有講唔好意思,但因為我哋隔離幾枱同時間都serve到海膽, 真係好無奈。。俾人感覺好唔專業最後整體壽司質素average, 但呢個價錢絕對可以食到其他質素再高好多嘅omakase….真係強烈建議唔好去😥😥

2023-05-13 722 瀏覽
星期六午市,行經金輪天地。本來想食有鐵板燒嘅omakasa,但上到去,因為冇訂檯,記被人一口回絕左了。咁搭𨋢落多幾層,就到鮨千月。估唔到冇訂檯都尚有吧檯位,仲望到海景,好意外驚喜。侍應好有禮貌,會頻頻添茶,對答都好有禮貌。師傅又會同你傾幾句,都係好有禮貌,令你感覺到好自在舒適。食物方面,沙律、蛋嘅前菜固然好味。壽司每件都好新鮮美味。我在套餐以外點的燒鱈魚片又係大碟好食。整個用餐過程都係好愉快。很推薦大家來試下午市omakasa!

2023-05-05 498 瀏覽
喺香港食咗十幾間呢間係唯一 服務員招呼絕對可以 基本上任何要求都可以做到 就算我唔識飲白酒 佢哋都可以介紹到畀我 刺身師傅 基本也迎合客人要求 一千蚊樓下的價錢 這樣的服務 絕對沒有任何一間可以 食材方面在我的角度 已經絕對合格 我本身也是做飲食業的 呢一間舖頭 絕對會有下一次 絕對值得推介
2023-05-05
  • 沙律
  • 深海池魚
  • 海膽
  • 極上刺身6種
一直想試下天后這間勁難book 位omakese,今次有幸訂到枱,而且當晚算少人較舒適,座在大廚席前還可以多互動交流。餐廳格調很和風,有日式許願的繪馬供食客求福,而且餐廳周圍都是落地玻璃窗,可以遠望維港景色,還有露台可出去打卡。KIYO 氣淑 $1580/head▪️前菜兩款▪️日本生蠔🦪▪️刺身4款 石碟魚🐠,杉錭魚(即長尾錭)表面師傅有略略火炙)▪️和食2款鮫魚,和牛🐮粒,火炙中吞拿▪️壽司8貫池魚,金時錭,麥金錭(入面有柚子皮很fresh), 金目錭,獅魚,牡丹蝦,大tuna, 海膽▪️湯 評分極高濃魚湯,師傳滾得一流👍🏻▪️甜品 日本蜜瓜🍈▪️另叫Sake🍶✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ▫️鮨千月 (天后) @sen_tsuki 📍天后電器道68號金輪天地26樓✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

KIYO 氣淑 $1580/head

▪️前菜兩款

▪️日本生蠔🦪

▪️刺身4款
石碟魚🐠,杉錭魚(即長尾錭)表面師傅有略略火炙)

▪️和食2款
鮫魚,和牛🐮粒,火炙中吞拿

▪️壽司8貫

▪️湯 評分極高濃魚湯,師傳滾得一流👍🏻

▪️甜品 日本蜜瓜🍈

▪️另叫Sake🍶

▫️鮨千月 (天后) @sen_tsuki
📍天后電器道68號金輪天地26樓
2022-11-02 653 瀏覽
去咗間節日慶祝一流嘅餐廳,見到成個維港夜景嘅omakase ✨睇住靚景嘆美食❤️仲可以出去露台影相留念!佢哋而家開業兩周年,凡於晚市惠顧Omakase套餐兩人同行 一人半價!!! 今晚試咗令月 $1380@❁ 前菜昆布包住魚蓉,食落去軟林林好香魚肉味,上面辣蘿蔔汁。另外右手邊係汁煮吞拿魚,上面係淮山汁,魚肉滑溜。❁ 北海道厚岸生蠔🦪人生入邊都係第一次食咁大隻生蠔,長過我手掌好多,接近20 cm,食落比較creamy、肉厚,上面加咗岩鹽、魚子醬😌❁ 刺身笛吹鯛第一次聽呢種魚,個名好得意呀,白身魚味道比較清。加左柚子皮,刺身可卷上芽蔥、紫蘇花,然後點酸汁食,有需要仲可以加四季紅,帶來少少辣味。✨✨✨活北寄貝刺身,咬落鮮甜,上面有竹炭鹽再加咗青檸汁,有需要可加小黃菊、芥末,好靚好好味。燒拖羅脆卜卜嘅紫菜加上師傅即場燒嘅拖羅,夾住紫蘇葉,上面加魚子醬、芥末。超正❤️師傅成件比你拎住用手食,拖羅油脂豐富,每一啖都好正。❁ 和食汁煮剝皮魚即係麵豉湯煮魚,食落感覺比較清,一大片魚肉,唔使擔心條魚唔係好多骨,輕輕夾出嚟就可以。入面仲有蘿蔔、豆角,面豉味道香。啱啱食完拖羅,而家清清地就差唔多。❁ 壽司 •黑

❁ 前菜

刺身
笛吹鯛

燒拖羅

❁ 和食

壽司

•黑目張: 白身魚唔腥,味道比較清,油份適中

•石垣貝: 上碟時師傅會用力一拍,新鮮嘅貝類會即時收縮✨

•梭子魚: 師傅刀工十足,切得好靚,魚肉油份唔多但魚皮油份豐富,火炙後味道香,上面有岩鹽調味。

•白蝦: 口感細綿黏口,加上紫蘇花、青檸汁、竹炭鹽,好靚

•黑鯥魚: 肉質鮮甜係刺身入面嘅極品,輕輕燒魚皮,味道更佳。

•超拖羅: 有四片薄身拖羅叠起,食落無筯,肉質軟滑。

•海膽: 超正,成大片用紫菜包住,食落真係好甜😁

❁ 湯品
白魚湯,魚味香濃。

甜品
白桃雪葩,超級吸引,半個🍑雪成冰,雪葩感覺清新唔肥。

📍鮨千月 (天后)
天后電器道68號金輪天地26樓
  • 海膽
2022-10-31 246 瀏覽
生日而且返工咁攰緊係要食返啲好西慰勞下自己🤣,呢間位於天后既日本餐廳食omakase,有靚景之餘食物都幾高質!令月($1380)前菜用昆布包住魚蓉同蘿蔔蓉,食落幾彈牙幾好食另一邊係醬油吞拿魚粒配埋蘿蔔蓉,呢個會比較濃味少少,都幾開胃!北海道厚岸生蠔配上魚子醬同青檸汁,好飽滿好creamy!! 海水味好濃,不過其實唔係好食得出魚子醬鰈魚配高頭蔥同柚子皮係面,可以點酸汁同加啲紫蘇葉花瓣食,整體比較淡口,所以要加啲酸汁先可以帶出魚香池魚灑咗啲竹炭鹽同用檸檬片做底,口感好新鮮爽口大拖羅用火槍燒過嘅大拖羅油脂味更香!而且好厚身食落好滿足!有少少入口即溶feel~而且紫蘇葉都令到魚既鮮味更加突出同中和咗少少油膩感熟食池魚燒完好香脆,肉質都好鮮甜唔會好乾~可以點海鹽/蘿蔔蓉食~個人覺得海鹽可以更帶出魚嘅鮮味但食食下都可以中蘿蔔蓉中和下少少咸得濟嘅感覺壽司深海池魚魚油好香石垣貝口感好爽口蜜甘鯛灑加啲柚子皮,幾香幾夾北寄貝灑咗啲竹炭係面,幾爽口不過冇咩竹炭味牡丹蝦上面放咗啲燒咗嘅蝦膏,呢個最impress我!蝦膏燒完好香,同牡丹蝦幾夾大拖羅厚切拖羅魚油勁香,食落入口即溶!海膽手卷超級鮮甜完全唔苦!超大嚿
食omakase,有靚景之餘食物都幾高質!

令月($1380)
前菜
用昆布包住魚蓉同蘿蔔蓉,食落幾彈牙幾好食
北海道厚岸生蠔

鰈魚

池魚
灑咗啲竹炭鹽同用檸檬片做底,口感好新鮮爽口

大拖羅

熟食

壽司
深海池魚
魚油好香
石垣貝
口感好爽口
蜜甘鯛
灑加啲柚子皮,幾香幾夾
北寄貝
灑咗啲竹炭係面,幾爽口不過冇咩竹炭味
牡丹蝦
大拖羅
厚切拖羅魚油勁香,食落入口即溶!
海膽手卷
超級鮮甜完全唔苦!超大嚿差啲一啖食唔曬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

白魚頭魚骨熬製以成,飲落好鮮甜唔腥!
甜品
蜜桃雪芭
雪芭唔會太甜幾好食
Overall食材都幾新鮮,刺身味道偏淡口,壽司醋飯唔會太酸,望住個靚景食感覺都chill啲( ´ ▽ ` )ノ
2022-10-29 2357 瀏覽
今次去左位於天后既日本餐廳食omakase , 食物都幾高質, 上菜速度都好快一道接一道😁令月🥢($1380)前菜脆脆地既昆布包住用魚蓉同蘿蔔蓉打成既真醬真醬食落帶少少辣, 外脆內彈牙幾好食😌醬油吞拿魚粒配埋蘿蔔蓉再加燒過既日式青椒又係道幾開胃既前菜😊生蠔🦪用左北海道厚岸生蠔好大隻配上少量既魚子醬同青檸汁令到生蠔更加鮮味, 口感都勁creamy 一啖食曬成口滿滿既生蠔😍刺身🐟池魚刺身捲住蔥條配上特調既酸汁, 可以根據個人喜好將啲食用花加落個汁度, 食落會有淡淡既花香幾特別😋新鮮北寄貝配上少少既竹炭碎加埋wasabi 一齊食又爽又鮮😌大拖羅用火槍輕輕燒過既用紫菜同紫蘇葉包住, 好厚身食落好香魚油c 食到中間仲有少少溏心既感覺, 紫蘇葉令到魚既鮮味更加突出😉熟食🍤剝皮魚天婦羅配上辣蘿蔔蓉同個天婦羅汁食落啖啖肉好正😙壽司🍣深海池魚好鮮甜, 充滿魚油香燒左口魚配上岩鹽同青檸汁食落好軟綿綿石垣貝鮮甜爽脆幾特別金木鯛配上柚除醬油食落有淡淡既柚子香, 幫助提鮮燒梭子魚 燒過令到魚油更加香再配埋茗格外鮮甜拖羅 肥美既拖羅配上魚子醬, 金薄食落滿滿既魚油香, 口感好軟綿綿好正海膽壽司 用左當季既赤海膽食

令月🥢($1380)
前菜

生蠔🦪

刺身🐟

熟食🍤
剝皮魚天婦羅配上辣蘿蔔蓉同個天婦羅汁食落啖啖肉好正😙

壽司🍣
深海池魚
好鮮甜, 充滿魚油香

燒左口魚
配上岩鹽同青檸汁食落好軟綿綿

石垣貝
鮮甜爽脆幾特別

金木鯛
配上柚除醬油食落有淡淡既柚子香, 幫助提鮮

燒梭子魚

湯🥣
雪白既白魚湯配上大量既蔬菜🥬 食完壽司飲返碗熱湯係好舒服

甜品🍧
白桃味雪葩味道好清甜充滿住滿滿既白桃香

‼️為慶祝開業2週年, 由即日起至11月30日做緊晚市Omakase 套餐二人同行一人半價‼️

呢度既環境好舒服, 服務都好好, 見杯茶凍左會主動換杯熱辣辣既俾你, 相當貼心既服務👍🏽
2022-10-26
  • 大拖羅刺身
  • 深海池魚
  • 海膽壽司
2022-10-28 258 瀏覽
同男朋友慶祝拍拖紀念日,佢揀左食呢間海景Omakase,一邊食一邊望到維港,心情都開心D,仲影左好多靚相💗⁂⁂⁂森羅⁂⁂⁂午市平版Omakase$580。包沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯+甜品,價錢中上,不過男朋友出錢🤭質素唔錯,而且客人唔多可以慢慢食。❀深海池魚❀肉質細緻柔軟,味道較淡。❀愛媛縣蜜柑鯛❀係響飼料中加入蜜柑皮既魚,帶有淡淡蜜柑味,師傅會再加少少柚子皮響魚生度,柚子味較出。❀竹炭鹽北海道帶子❀帶子厚身細密,好鮮甜,唔點豉油都得。❀池魚❀表皮係銀色咁幾靚,完全唔腥,質感爽口鮮甜,魚味濃。❀赤貝❀赤貝色澤呈橙紅色,好新鮮,切到個花紋好精細,味道鮮美。❀火炙蓮子鯛❀蓮子鯛肉質緊實,經過火炙後口感爽脆。❀新鮮明太子配赤蝦❀第一次見新鮮明太子,不過因為堆到小山咁,一夾就好易跌散,師傅仲好好心地問我要唔要再整,服務態度好好,赤蝦彈牙又鮮甜。❀醬油潰吞拿魚手卷❀醃漬吞拿魚再加上黑魚籽,覺得未包紫菜前好睇好多,所以就放未包前既相🤣味道鹹鹹地酸酸地咁。❀大拖羅❀大拖羅脂肪分佈均勻好似雪花,富有天然魚油甘香味。❀火炙伊佐木❀經過炙烤後鮮味提升,白裡透紅好吸引。❀北海道小川海膽❀味道鮮甜有少少回
同男朋友慶祝拍拖紀念日,
佢揀左食呢間海景Omakase,
一邊食一邊望到維港,心情都開心D,
仲影左好多靚相💗

⁂⁂⁂森羅⁂⁂⁂
午市平版Omakase$580。

包沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯+甜品
價錢中上,不過男朋友出錢🤭
質素唔錯,而且客人唔多可以慢慢食。

❀深海池魚❀
肉質細緻柔軟,味道較淡。

❀愛媛縣蜜柑鯛❀
係響飼料中加入蜜柑皮既魚,帶有淡淡蜜柑味,
師傅會再加少少柚子皮響魚生度,柚子味較出。

❀竹炭鹽北海道帶子❀
帶子厚身細密,好鮮甜,唔點豉油都得。

❀池魚❀
表皮係銀色咁幾靚,完全唔腥,
質感爽口鮮甜,魚味濃。

❀赤貝❀
赤貝色澤呈橙紅色,好新鮮,
切到個花紋好精細,味道鮮美。

❀火炙蓮子鯛❀
蓮子鯛肉質緊實,經過火炙後口感爽脆。

❀新鮮明太子配赤蝦❀
第一次見新鮮明太子,不過因為堆到小山咁,
一夾就好易跌散,師傅仲好好心地問我要唔要再整,
服務態度好好,赤蝦彈牙又鮮甜。

❀醬油潰吞拿魚手卷❀
醃漬吞拿魚再加上黑魚籽,
覺得未包紫菜前好睇好多,
所以就放未包前既相🤣
味道鹹鹹地酸酸地咁。

❀大拖羅❀
大拖羅脂肪分佈均勻好似雪花,
富有天然魚油甘香味。

❀火炙伊佐木❀
經過炙烤後鮮味提升,白裡透紅好吸引。

❀北海道小川海膽❀
味道鮮甜有少少回甘,入口即化。

❀三文魚籽❀
用迷你碗仔裝好似食飯咁,
魚籽淡鹹味,同飯好夾。

食完壽司後,會有湯,
跟手再上埋綠茶雪糕+咖啡。
  • 大拖羅刺身
  • 北海道海膽
2022-10-25 134 瀏覽
今晚二人世界❣️當然食最愛Omakase啦揀左位於天后嘅鮨千月,坐落商業大廈頂層🔝一邊食Omakase一邊飽覽落地大玻璃外嘅維港夜景😍景觀一流👍🏻享受!食完仲可以出去露台Chill下打卡📸今次揀左Omakase Dinner Set 「気淑」☺️包括2款前菜、日本生蠔、刺身4種、和食2款、壽司8貫、湯、甜品🤗刺身4種🦐石碟魚🐟加水間芽蔥、紫蘇花、四季紅再蘸少許酸汁更帶出鮮味活北寄貝🐚鮮甜爽脆,配竹碳鹽,更突出鮮味鱸魚🐟魚皮燒過,加左淡雪鹽,口感綿滑大拖羅🐟輕輕燒過,迫出油脂香,拼紫蘇葉、紫菜食,增添清新感和食🍱鵝肝、帶子、茄子,呢個組合口感由軟腍至脆滑,一啖有多重口感,配合特製南瓜醬汁,好豐富😆壽司8貫🍣深海池魚,魚味濃郁;金目鯛,魚肉細嫩;石垣貝,魚卷,係一個無飯卷物,內有鯖魚、茗荷、蘿蔔、水間蔥,意想不道嘅好食;牡丹蝦,鮮甜彈牙,放上燒製過蝦膏,令鮮蝦味更濃厚;拖羅,脂肪平均肥美得很,無得輸;海膽來自北海道,顏色呈金黃色,味道甘甜😋湯🥣多種魚骨熬製而成嘅白魚湯,呈奶白色,魚味相當濃郁😚甜品🍨椰子雪葩,濃烈椰子味,質感幼滑,好味!🥥---#kathin天后#ootdhk#hkkol#hk
今晚二人世界❣️當然食最愛Omakase啦
揀左位於天后嘅鮨千月,坐落商業大廈頂層🔝

食完仲可以出去露台Chill下打卡📸
今次揀左Omakase Dinner Set 「気淑」☺️

刺身4種🦐
石碟魚🐟加水間芽蔥、紫蘇花、四季紅再蘸少許酸汁更帶出鮮味
活北寄貝🐚鮮甜爽脆,配竹碳鹽,更突出鮮味
鱸魚🐟魚皮燒過,加左淡雪鹽,口感綿滑
大拖羅🐟輕輕燒過,迫出油脂香,拼紫蘇葉、紫菜食,增添清新感

和食🍱

壽司8貫🍣
海膽來自北海道,顏色呈金黃色,味道甘甜😋

湯🥣
多種魚骨熬製而成嘅白魚湯,呈奶白色,魚味相當濃郁😚

甜品🍨
椰子雪葩,濃烈椰子味,質感幼滑,好味!🥥

#kathin天后
#ootdhk#hkkol#hkinfluencer#hkmom#instamom#hongkongfoodie#hkfoodie#hkfoodporn#hkfoodblogger#hkfoodlover#hkfoodies#hkfoodblog#食好西#香港吃貨#相機食先#吃貨#ig打卡#打卡好去處#香港打卡#打卡勝地#美食打卡#香港景點 #打卡景點 #香港cafe #打卡熱點#食在天后#omakase#刺身#壽司

2022-10-25 222 瀏覽
🌹細女兒為我提前慶生日,選擇一間有海景的日式餐廳,《鮨千月》是刷小紅書時發現,再上openrice 睇食評後覺得可以,以whatsapp 訂位,過程是有問必答,禮貌回應。🌹準時12:00到達食店,一出電梯,光猛的進餐地方,雖然不是華麗裝修,但開揚的環境,襯托窗外景色,感覺舒服。餐廳打卡位亦不少,喜歡影相的一定不會失望。🌹《鮨千月》除了Omakase,還有另外的選擇,不吃生的食物可選定食,價錢不高。四人埋單$1800,有景觀,環境舒適,食物不錯,個人覺得不貴。5⭐️😋鰻魚丼⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚香口天婦羅+白飯⭐️⭐️⭐️⭐️炸槳恰好,蝦爽彈牙刺身盛⭐️⭐️⭐️⭐️刺身種類豐富,新鮮Omakase森羅⭐️⭐️⭐️⭐️壽司12貫—用料新鮮,最愛海膽5個人評分食物味道環境服務衛生

5⭐️😋

食物味道

2022-10-15
生日
2022-10-22 1331 瀏覽
聽朋友介紹黎到天后嘅鮨千月,餐廳位於天后地鐵站附近嘅一幢商業大廈頂層,採用180度落地玻璃,景觀非常開揚,一出𨋢就見到維港美景🤩對住海景食個lunch 之餘又可以欣賞師傅手勢,真係好賞心悅目。.Lunch menu 價錢由$220到$880都有,有omakase亦有set lunch,今日揀左森羅(HKD580)🥰食物都非常豐富,有沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯仲有聽日甜品同咖啡。.沙律好開胃,茶碗蒸多料,蛋滑溜舍利已調味,可以直接入口,濕度適中。.⚫️深海池魚魚味較淡但清鮮,用白身魚打開序幕,恰好⚫️蜜柑鯛 顧名思義,晌飼料中加左蜜柑皮所以鯛魚都會有淡淡蜜柑味,再加上師傅晌魚身加小小柚子皮令層次更豐富⚫️鮮帶子非常鮮甜飽滿,輕輕加左竹炭鹽同青檸汁,fresh⚫️赤貝色澤靚,肉質挺身,鮮甜爽口⚫️油甘魚bb肉質厚爽,有油分再配上柚子胡椒,柚子清香帶出淡淡辣椒味⚫️連子鯛比較小有,因為當造期唔長。魚皮燒過有焦香再加岩鹽👍🏻⚫️池魚脂肪比例均勻,口感爽脆鮮甜再加埋芽蔥淡淡甜味同脆口,配搭幾好⚫️牡丹蝦蝦肉粉嫩加左新鮮飛魚子更加可以突顯鮮味⚫️三文魚子師傅加左柚子皮同紫蘇花晌面,好精緻⚫️吞拿魚赤身肉質滑嫩,厚身

沙律好開胃,茶碗蒸多料,蛋滑溜
舍利已調味,可以直接入口,濕度適中。
⚫️深海池魚
魚味較淡但清鮮,用白身魚打開序幕,恰好

⚫️蜜柑鯛

⚫️鮮帶子
非常鮮甜飽滿,輕輕加左竹炭鹽同青檸汁,fresh

⚫️赤貝
色澤靚,肉質挺身,鮮甜爽口

⚫️油甘魚bb
肉質厚爽,有油分再配上柚子胡椒,柚子清香帶出淡淡辣椒味

⚫️連子鯛
比較小有,因為當造期唔長。魚皮燒過有焦香再加岩鹽👍🏻

⚫️池魚

⚫️牡丹蝦
蝦肉粉嫩加左新鮮飛魚子更加可以突顯鮮味

⚫️三文魚子
師傅加左柚子皮同紫蘇花晌面,好精緻

⚫️吞拿魚赤身
肉質滑嫩,厚身結實,脂肪不多

⚫️大拖羅紫蘇葉
魚有燒過令魚油更出眾再加埋紫蘇葉食,香氣十足

⚫️海膽
鮮甜回甘,用上北海道小川海膽做壽司總結,非常滿足。

壽司部份完咗之後仲有湯、甜品同咖啡。

今次整體體驗幾好,師傅同店員都非常細心,會清楚你嘅需要,nice🥰下次可以試埋dinner 🫰🏻
2022-10-19
餐廳裝修雅致,寬敞又開揚,可以睇住無敵海景食omakase😍 依度仲有個露台位置,可以邊望住夜景邊同朋友飲酒chill下☺️ ✨Dinner Omakase - 気淑 KIYO ($1,580/ person)♡ 前菜 🥢有兩款前菜,第一款係昆布魚蓉配蘿蔔蓉,昆布好滑,入面包住軟綿彈牙既魚蓉,配埋辣辣地既蘿蔔蓉及清甜既日本青椒仔食好醒胃~而另一款係山藥吞拿魚粒,吞拿魚煮得好入味,表面加上山藥,口感幾特別😝 ♡ 日本生蠔 🦪北海道厚岸生蠔好大隻~Size有成隻手掌咁大,肉質肥美飽滿又多汁,口感好creamy,加入岩鹽、魚子醬及青檸汁食更提升鮮味☺️ ♡ 刺身 🐟❀ 鰈魚薄切配鰈魚魚邊鰈魚質感鮮嫩,表面灑上柚子皮碎令味道更清新,可配上連蔥、紫蘇花穗及酸汁食用~旁邊既鰈魚魚邊加上岩鹽及豉油,經炙燒後油脂香更豐富🤤 ❀ 北寄貝味道爽口鮮甜,表面灑上竹炭鹽及青檸汁,帶出北寄貝既鮮味 ❀ 鯖魚卷份量十足! 師傅將紫菜卷入鯖魚剌身、醃黃蘿蔔、高頭蔥及蔥苗,食落魚味香濃,味道及口感都好有層次感👍🏻 ❀ 大拖羅勁厚切既拖羅✨ 師傅先炙燒拖羅逼出油香,加入紫蘇葉並用紫菜包住,入口即溶,魚脂好豐富,

✨Dinner Omakase - 気淑 KIYO
($1,580/ person)

♡ 前菜 🥢

♡ 日本生蠔 🦪

刺身 🐟

❀ 鰈魚薄切配鰈魚魚邊

❀ 北寄貝
味道爽口鮮甜,表面灑上竹炭鹽及青檸汁,帶出北寄貝既鮮味

❀ 鯖魚卷

❀ 大拖羅
勁厚切既拖羅✨ 師傅先炙燒拖羅逼出油香,加入紫蘇葉並用紫菜包住,入口即溶,魚脂好豐富,以魚子醬及芥末作點綴,食得好滿足🥰

♡ 和食 🐮
第一款係柚子燒白鯧魚,魚肉嫩滑無刺,整得好入味,表面更灑上柚子皮,令整體味道唔會太油膩~而第二款係鹿兒島和牛粒,表面煎至焦香,肉質軟嫩又重牛味,配埋蘆筍及蒜片食香口惹味😝

壽司 🍣

❀ 深海池魚
入口爽滑,充滿魚油香

❀ 蜜柑鯛
魚肉細嫩,表面灑上柚子皮,令味道更顯清香

❀ 石垣貝
經師傅拍打後肉質收縮,食落鮮甜爽脆

❀ 金目鯛
魚肉好鮮嫩,魚皮經炙燒過,油香滿溢,食落味道好香口呢😍

❀ 油甘魚bb
魚肉厚實滑嫩,味道甘香,並以柚子胡椒醬作調味

❀ 牡丹蝦
蝦肉鮮甜黏滑,上面有大量飛魚籽,魚籽好爽口,食落好有口感

❀ 梭子魚
魚皮經炙燒燒香,魚肉滲入魚肉及飯粒,加入岩鹽及豉油,味道更濃郁

❀ 海膽
份量慷慨,食落鮮甜唔腥,亦有著濃厚海水味

♡ 湯 🥣
白魚湯味道清甜又暖胃

甜品 🍨
最後以白桃味雪芭作結~用新鮮白桃製成雪芭,味道香甜清新
今年香港好流行食Omakase,作為foodie既我當然唔會錯過😋今次我就黎左位於天后既《鮨千月》試試佢地既omakase lunch set,除左食物高質之外,最重要係環境勁靚,有一個居高臨下既無敵大海景🤩‣ 森羅 ($580)(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸呢份沙律🥗細細份,配上醋做調味,感覺好開胃☺️茶碗蒸入面既雞蛋好滑,上面仲有菇同秋葵做配料,食落暖笠笠🥰(2) 壽司12貫🍣・深海池魚壽司・麥金鯛柚子皮・竹炭鹽鮮帶子壽司・池魚壽司・赤貝壽司・油甘魚配柚子胡椒醬 ・赤蝦飛魚子壽司・碟魚邊手卷・吞拿魚赤身・大拖羅壽司・海膽壽司・三文魚子一次過品嚐12種魚係一種好正既味覺享受😋全部壽司都係好新鮮好肥美,而且好有光澤🤩咁多款入面我最鍾意“竹炭鹽鮮帶子壽司”同埋“碟魚邊手卷”,前者賣相好特別,壽司師傅將佢握成三角形壽司好可愛,而且帶子好厚肉好滑,上面仲有少少竹炭鹽做點綴😝碟魚邊手卷就係師傅先用火槍燒一燒碟魚邊,再用紫菜包起碟魚邊製成手卷,所以碟魚邊食落係暖暖地而且有脆邊既口感,好味道😋(3) 味增湯和甜品・味增湯我個人幾鍾意呢碗味增湯,配料包括菇、海帶、紅蘿蔔等,同平時唔同既係唔會有好重味精/

‣ 森羅 ($580)
(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸

・海膽壽司
・三文魚子

(3) 味增湯和甜品
・味增湯
我個人幾鍾意呢碗味增湯,配料包括菇、海帶、紅蘿蔔等,同平時唔同既係唔會有好重味精/鹹味,真係幾好飲😙

・抹茶雪糕
抹茶味較重但唔會苦澀,稍微偏甜,質地屬於比較硬身既雪糕,整體都唔錯🍵

・咖啡☕️
最後就係一杯espresso,可以自己加奶或者糖

Omakase比一般餐廳更重視顧客既用餐體驗同交流,一坐低廚師就問左有冇咩係唔食,感覺幾貼心;而且可以坐係板前位置欣賞廚師既手藝,由切出魚肉、處理魚肉刺身、手握壽司、到上菜成個流程都係客人面前展示,成個用餐體驗係一種視覺加味覺享受👍🏻

餐廳座位好闊落,空間感十足;最正就係餐廳位於大廈既26樓,可以遠眺中環同尖沙咀一帶既維港海景,無論日頭定夜晚黎風景都係一流😍

💰Total: $638/pp 已包括10%服務費
📍鮨千月|@sen_tsuki
天后電器道68號金輪天地26樓

對住個靚景食飯會食得開心啲🥸 鮨千月景觀好開揚,落地大玻璃窗一望就見到海景!餐廳有提供兩款Lunch Omakase,以omakase來說價錢唔算貴。👉森羅SHINRA $580 p.p. 👉萬象 BANSYOU $880 p.p. 除咗Omakase 仲有提供一啲Set Lunch,價錢由$220到$480都有🫶 今次我哋就淺嘗平啲嗰款lunch omakase 森羅!-🎈沙律用咗沙律醋,加上新鮮生菜同蕃茄~-🎈茶碗蒸都好足料,入面有唔少肉。蒸蛋滑溜👍-🎈壽司12貫師傅一開始會問你有咩唔食,每件壽司都已經調咗味~ 師傅擺低之後就咁食就可以了👉深海池魚: 由清甜嘅深海池魚打頭陣!👉甘鯛: 加咗少少青柚子調味 好fresh~👉帶子: 加咗竹炭鹽同青檸👉池魚: 一樣係略加豉油調味👉赤貝: 上赤貝前師傅會拍一拍佢 爽口彈牙 👉蓮子鯛: 加岩鹽調味 炙燒過之後更香口!👉深海赤蝦: 加咗勁多飛魚籽係面頭😻👉油甘魚: 略加鼓油 魚味清甜👉赤身手卷: 加咗少少紫蘇葉🤔👉中拖羅: 去到差唔多尾聲就有中拖 魚味濃返少少👉海膽: 份量好足!!! 好清甜好滿足啊~ 👉三文魚籽: 用小碗裝住👍-🎈湯常見嘅麵豉

👉森羅SHINRA $580 p.p.
👉萬象 BANSYOU $880 p.p.

🎈沙律

用咗沙律醋,加上新鮮生菜同蕃茄~
🎈茶碗蒸

都好足料,入面有唔少肉。蒸蛋滑溜👍
🎈壽司12貫

👉深海池魚: 由清甜嘅深海池魚打頭陣!
👉甘鯛: 加咗少少青柚子調味 好fresh~
👉帶子: 加咗竹炭鹽同青檸
👉池魚: 一樣係略加豉油調味
👉赤貝: 上赤貝前師傅會拍一拍佢 爽口彈牙
👉蓮子鯛: 加岩鹽調味 炙燒過之後更香口!
👉深海赤蝦: 加咗勁多飛魚籽係面頭😻

👉油甘魚: 略加鼓油 魚味清甜
👉赤身手卷: 加咗少少紫蘇葉🤔

👉中拖羅: 去到差唔多尾聲就有中拖 魚味濃返少少
👉海膽: 份量好足!!! 好清甜好滿足啊~

👉三文魚籽: 用小碗裝住👍

🎈湯
常見嘅麵豉湯,不過入面加咗唔少肉同白蘿蔔
🎈甜品
當日嘅甜品係芝麻雪糕~
🎈咖啡
去到最後仲奉送咖啡,隻杯好靚好grand✨
🎀總括而言🎀
👉食物:份量都好足 食到超超超飽😹
👉服務:師傅同埋店員都不時留意住你有咩需要,服務周到~
👉環境:一眼就望到無敵大海景,景觀一定冇得彈~ 而且店內仲有繪馬可以比客人寫低願望,整體好有日本feel!

🎀其他小資訊🎀
👉訂位:可以打電話預約 平日去人流唔算多~
👉泊車:好多街位🥸🥸🥸
👉信用卡優惠:🈚️

較少蒲天后,夾於美食本已經夠令人花多眼亂嘅銅鑼灣同炮台山北角之間,天后雖然一樣食肆林立,但令人深刻嘅餐廳又確係唔多。而且可能租金關係,小店都上晒樓上舖,識食真係要自己瓹窿瓹罅或者求高人介紹!今次呢間都算係相當小店式經營嘅omakase,有連鎖或集團嘅光環,正因為咁出品同埋服務就更加係留客之本!Lunch omakase 或定食定價都相宜,仲要有個好靚view嘅海景,加埋個balcony格局環境同service同酒店級數,super friendly!坐喺bar枱位置邊望下啊師傅又邊遙距欣賞個海景,lunch time嚟相信會坐到唔想走,甚至開始有啲懷疑人生「點解我要走,點解要返工?」🍣 小試牛刀個刺身定食,間白魚、赤貝、中拖羅、鮮帶子、深海池魚冋鯡魚,分量剛好,每道刺身都用唔同嘅topping 或配汁去提鮮,由淡到濃各自發揮。另外茶碗蒸都幾別出心栽,除咗常見嘅百合連子外仲加咗小塊雞肉 ,滑嫩中滲出絲絲肉香。Overall 係幾滿意嘅一餐,基本地好,基本地發揮,或者未去到好wow玩玩味玩驚喜,但踏實做食都值得respect!值得科金去食!