2022-06-08
鮨竜在menu選了火omakase, 茶碗蒸夠哂熱,蛋蒸得剛好唔會過老,keep到嫩滑感覺!有蟹肉作陪襯,增強鮮香感覺。日本厚岸真蠔,on topping有酸汁啫喱,海苔, 辣蘿蔔蓉!味道好清新又幾香。而且size幾大隻!陣陣既咸香鮮味滲出,一啖一隻好滿足,夠飽滿感!醬油漬日本象拔蚌,味道鮮甜帶爽脆口感!非常新鮮,食完想有再食既感覺!醬汁醃製過唔使再調味,已經好食,幾開胃又鮮味既 starter.燒帶子,脆脆既紫菜包住 火焰帶子,帶子嫩綿細緻有質感,半熟狀態,鮮味突出。清酒蒸岩手縣鮑魚,鮑魚肝做了醬汁非常濃郁,鮑魚質地超爽彈,這個菜式為餐廳signature, 真係食完齒頰留香!太陽之卵火焰雞肉棒,雞肉棒夾雜住雞軟骨,增強了香脆口感,蛋汁夠多夠豐盈,非常加分,靚既日本蛋!柚子味既 jelly, 清新夠嫩,清新味蕾,再食sushi, 還有6件時令壽司,最令我難忘當然係馬糞海膽壽司,味道甘香鮮甜!回甘度夠強。
清酒蒸岩手縣鮑魚,鮑魚肝做了醬汁非常濃郁,鮑魚質地超爽彈,
這個菜式為餐廳signature, 真係食完齒頰留香!