餐廳: The Ground Kitchen
資訊:

❀ The Ground Kitchen #西環 ❀❗️用心製作西環精美西餐 海膽意大利飯有驚喜❗️——————————————————西環水街一向有好多美食,但奈何一直都唔算太多精緻西餐廳,而呢間較為新嘅The Ground Kitchen算係近期嘅熱點,獲得唔少好評✨外牆淺藍色嘅裝修,有種歐陸休閒風情小館嘅感覺,門面仲幾打卡able📸內裏售賣住賣相精美嘅西餐,有種fine dining嘅感覺,質素不過不失,住喺附近想嘆番個靚定西餐一試無妨。.原來店主係喺墨爾本返嚟開餐廳😲有去過澳洲都知道當地嘅Cafe菜式種類多,所以呢間餐廳都有好多特別嘅配搭,而且Menu定期會轉換!星期一至五仲不設加一添,平日嚟到未算爆滿。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 3-course lunch menu (價錢按照返主菜收費, around $150-250).♥ 是日餐湯(4/5)欣賞佢哋喺賣相方面真係花咗唔少心思😍第一次見擺盤擺得咁靚嘅餐湯。係昇華版嘅羅宋湯,餐湯味道清甜,有大量牛肉粒,以餐湯嚟講,製作算係幾認真。.♥ 溫泉蛋明太子海膽意大利飯 $198 (4.3/5)超級大推薦💖💖💖!成個意大利飯充斥着海膽嘅鮮味,喺口
❀ The Ground Kitchen #西環 ❀
❗️用心製作西環精美西餐 海膽意大利飯有驚喜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 是日餐湯(4/5)
是日餐湯

♥ 溫泉蛋明太子海膽意大利飯 $198 (4.3/5)
超級大推薦💖💖💖!
成個意大利飯充斥着海膽嘅鮮味,喺口腔到爆發出嚟!
飯粒硬度剛剛好,被忌廉完全包圍着。
表面再加左少許明太子醬再度提升鮮味。
配上一隻流心溫泉蛋,令到個飯更creamy。
唯一美中不足係冇真正嘅海膽,但成個飯嘅味道口感的確一流!
溫泉蛋明太子海膽意大利飯

♥ 香煎鯛魚柳、24個月巴馬火腿酥皮芝士蘆筍卷 (3.9/5)
誤以為呢個係網上見到嘅魚柳🥲點知原來佢哋又再轉左餐牌。
今次呢塊鯛魚比起以往嘅薄🙈外皮的確煎得好香脆,亦帶油香。但肉就比較少啲,都算腍就未係最滑。
配上加入左Parma ham、cheese、蘆筍嘅酥皮卷,的確幾香脆,但略嫌Parma ham嘅香氣比蘆筍蓋過咗、油分亦比芝士掩蓋🥺。
另外,整道菜嘅肉就真係比較少,雖然仲有一大堆牛油果沙律🥗,但唔算太飽肚,而且感覺冇咁抵。
香煎鯛魚柳、24個月巴馬火腿酥皮芝士蘆筍卷

♥雜莓意大利黑醋芝士蛋糕 +$38 (3.5/5)
芝士蛋糕就正正常常,比較細件,覺得唔需要刻意加錢試。
本身以為側邊嘅係朱古力醬,點知原來係黑醋,幾搞笑,我自己prefer朱古力多啲。
雜莓意大利黑醋芝士蛋糕

♥ 花茶 (4/5)
值得一提,跟餐嘅花茶真係唔錯💞!
首先唔係普通嘅檸茶咖啡,有得揀花茶呢一點已經值得一讚。
選擇分別有洛神花黑杞子茶或者是日花茶——黑糖玫瑰花茶。
兩款花茶嘅香氣都重,黑糖嗰款就會甜少少,而家洛神花就會酸酸地,但兩款都真係落足料去泡浸❣️!
洛神花黑杞子茶
黑糖玫瑰花茶

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5 (海膽飯特別高質)
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
不得不讚佢哋嘅賣相真係落足心機😍有種休閒bistro但提供fine dining菜式賣相嘅感覺。當中嘅海膽意大利飯真係令我齒頰留香,推薦✨而其他食物就較為正常,如果住喺附近或者喺附近返學都一試無妨。

是日餐湯
洛神花黑杞子茶