2016-06-28 1103 瀏覽
用心製作嘅美味泰國菜講到食泰國菜,我諗個個人都會諗起去九龍城食,但係去到嗰到,你又會唔會知道邊間係好味嘅呢?我相信大家都會聽下其他人嘅意見,而決定去邊到食。今次我就推薦大家去呢間必試嘅泰國菜餐廳。呢間泰菜可以講話係都用個心嚟做,點解甘講,因為拒地所煮出嚟嘅送都係好用心甘將泰國同香港人嘅口味做出嚟,調較到有泰國風味又岩香港人嘅口味,十分正!今次點左三個送,真係可以話正到爆。第一個係冬陰公雲吞湯。冬陰公湯就飲得多,加幾粒港式嘅雲吞落去,真係試都未試過。但係味道又好夾喎,仲有d錦上添花嘅感覺。冬陰公湯微辣,酸味剛好,配埋d雲吞大大隻(隻隻雲吞入面都有幾隻蝦)。又有湯飲又有嘢食,正丫。辣椒膏炒海鮮--曄曄曄,好大隻蝦,好大隻蜆,好大隻青口仲有好多魷魚,份量十足,每樣都有兩至三件!仲配埋洋蔥,青椒,辣椒同金不換葉一齊炒,又香又好食。提提大家,記得配埋個印度飛餅,熱辣辣,仲好鬆脆,食落仲有牛油香味,一碟有兩件。搣小小點下d辣汁食下,超正!最後一個就係青檸桂花魚。本身都無諗過食魚嘅,但係呢個係店主推薦,所以就即管試下。估唔到係超正超正!通常食開嘅都係烏頭魚,但呢到選左用桂花魚,d肉質比烏頭滑好多。(
用心製作嘅美味泰國菜

最後一個就係青檸桂花魚。本身都無諗過食魚嘅,但係呢個係店主推薦,所以就即管試下。估唔到係超正超正!通常食開嘅都係烏頭魚,但呢到選左用桂花魚,d肉質比烏頭滑好多。(店家話係因為曼谷水域問題比較盛產烏頭,但香港可以選嘅魚類比較多,所以選用質地較滑嘅桂花魚)
味道方便,係青新嘅酸味再加一些蒜味同辣椒味,我不斷飲左幾啖湯,又開胃又醒神。仲有條魚d肉煮左一陣已經好入味,又滑又好味,係大家必食之選!
呢間泰國菜比其他餐廳還多了海鮮可以選擇,有好多燒烤食品都係有海鮮選的。中意食海鮮嘅朋友,可以一邊享受泰國料理外,還可以一飽海鮮嘅滋味!