2016-10-13 342 瀏覽
除了壽司刺身外, 相公還喜歡食日式鐵皮燒J 還常想叫娘子我去日本旅行, 不過娘子我有個奇怪的問題, 就是經常去D 奇奇怪怪好少港人去的地方旅行, 都唔鐘意去日本 (除非公幹), 所以相公你都係等我下次出Trip 去日本先去啦 不過其實香港都有好多日本的好貨可以吃, 就像今次位於尖咀的心鐵皮燒… 店舖雖然不大, 只有這兩枱及另外一間房可以有多4 張2-4 人枱, 但一斑朋友同事來包枱一邊吃一邊小酌, 非常relex~ 我同相公就點了個鐵皮燒特選二人套餐 (HKD1480二人份), 先來個刺身沙律, 有北海道帶子, 吞拿魚, 魚子等配上新鮮沙律菜, 開下胃先~ 之後到3選1 的湯類選擇, 我就選了龍蝦湯, 而每款湯都配上意大利多士 意大利多士上配了相類似tartar 醬, 但比平時吃的tartar 醬較 ‘式’, 比較清, 而多士都脆口非常, 配湯吃. 而龍蝦湯也是比較日式的煮法, 沒有酒或干邑的味道, 但有好濃郁的龍蝦鮮味 香草牛油焗銀鱈魚, 魚油十足, 魚香滑嫩, 配上簡單的洋蔥汁, 本身洋蔥好甜, 但不至於有好濃嗆的味道, 配上白魚如銀鱈魚, 沒有搶到其味道之餘也

香草牛油焗銀鱈魚, 魚油十足, 魚香滑嫩, 配上簡單的洋蔥汁, 本身洋蔥好甜, 但不至於有好濃嗆的味道, 配上白魚如銀鱈魚, 沒有搶到其味道之餘也為銀鱈魚加強鮮甜味道, 最後我連所有洋蔥都吃掉了呢~

慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡, 南非鮑魚大如中式湯匙, 而且經過慢煮的鮑魚, 鮮味完完全全保留在鮑魚中, 一咬彈牙, 肉質厚, 質感十足; 而加上柚子海苔泡泡, 帶淡淡柚子香及酸味, 加上海苔而成的泡泡, 配上鮑魚, 味道清香之餘泡泡入口時瞬間 ‘卜卜’ 於口腔間爆開, 好有新鮮感~

季節野菜, 有茄子, 南瓜, 冬菇等, 樣樣都非常甜, 只要燒一燒, 無加什麼調味已經好好味~

到肉類主菜, 我地就叫了頂級牛肉三味, 而第一味來自西班牙的牛舌, 好爽身彈牙, 帶點脆口點, 而且燒得香之餘火口剛好, 而跟上海鹽或Wasabi可以配吃, 海鹽當然iciban 啦, 但我還真是第一次配Wasabi吃, 而其化學作用很是特別, 令牛舌味道轉化成甘香的說~

之後就是來自美國的牛柳, 於上麵包, 等多餘油份可以被麵包吸收, 而牛柳味道就真的像吃西冷的味道, 較Raw 的美式牛肉味道, 而一樣配了海鹽或Wasabi, 今次連Wasabi後反而將牛味轉化致甜味, 好奇怪~ (好似吃牛配不同的紅酒, 不同的紅酒會帶出牛不同味道, 哈哈~)

不過我們的最愛當然還是來自日本和牛, 牛肩甲啦, 脂肪比例適中, 入口即化, 一咬肉粒四散於口腔每一個角落, 不禁要大叫 [ 好好味呀~~~~~~~~~~]

之後就主食, 小女子炒飯, 為什麼叫小女子炒飯? 因為其實用上日本白飯魚仔, 而日文的白飯魚原來就是 [ 小女子] 是也, 所以就叫小女子炒飯, 除了飯炒成一粒粒不黏不硬外, 其小女子更帶出甜味, 好特別, 也與平時吃的日式炒飯只有鹹味與眾不同

是日雪糕伴叮噹銅鑼燒, 是日雪粽有幾款選擇, 我就當然選比較的特別的海鹽雪糕啦~, 似Vanilla 味的海鹽雪糕, 配上紅豆及銅鑼燒, 好滿足的一餐~

尖沙咀亞士厘道17-19號18樓
2016-09-28
5 分鐘 (堂食)