2025-08-23
用心製作❤️🔥旬。料理一拖再拖嘅飯聚,終於成行😚 撞着個識飲識食嘅朋友,梗係由佢發辦啦!呢晚佢帶我嚟到尖沙咀一間日本特色餐廳「炑」食「旬。料理 #しゅんりょうり」,意思就係一啲當時得令嘅優質食材「初物」... 真係好期待呀❤️🔥餐廳以柔和木系嘅設計做主調,感覺非常舒服!服務員先為我哋安排座位,再簡單介紹餐單嘅內容,豐富嘅一餐正式開始!✨前菜 用咗口感爽彈嘅 #水八爪魚,配合酸瓜、柚子胡椒酸汁一齊食,味道好清新✨ #元具茶碗蒸,一上枱已經聞到好香嘅海鮮鮮味,滑滑嘅口感,好好味✨時令魚生刺身#靜岡縣白鮭魚 配蔥花酸汁/豉油一齊食,味道各有特色師傅將新鮮嘅 #秋刀魚刺身,堆砌到成幅畫一樣,魚油味好香濃✨燒物北海道 #雪場蟹腳 啖啖肉,加啲青檸汁喺面更鮮味✨時令食材北海道 #仙鳳趾蠔,肥嘟嘟嘅蠔肉配埋啲酸汁一齊食,非常有口感吉列 #真名鰹魚,加上蛋黃醬同魚子喺面,帶出層次感#火炙北海道文鱈魚 味道辣辣地好惹味#清森縣拖羅 肉質肥美,用紫菜夾埋一齊食,魚油充滿口腔,口感非常滿足✨煮物#菊花豆腐,配蝦真醬 手工精細,爽甜嘅蝦肉,正好帶出豆腐嘅清新口感✨天婦羅#蝦天婦羅 肉非常彈牙,加啲咖喱鹽喺面,
✨時令魚生刺身
#靜岡縣白鮭魚 配蔥花酸汁/豉油一齊食,味道各有特色
師傅將新鮮嘅 #秋刀魚刺身,堆砌到成幅畫一樣,魚油味好香濃
✨燒物
北海道 #雪場蟹腳 啖啖肉,加啲青檸汁喺面更鮮味
✨時令食材
吉列 #真名鰹魚,加上蛋黃醬同魚子喺面,帶出層次感
#火炙北海道文鱈魚 味道辣辣地好惹味
✨煮物
✨天婦羅
#蝦天婦羅 肉非常彈牙,加啲咖喱鹽喺面,令味道更加特別
大大隻嘅 #山形縣舞容菇 充滿大自然嘅香味,加上薄薄嘅脆漿,更有口感
滑滑嘅 #鬼爪螺烏冬,麵條口感好Creamy
#鯛魚湯 加埋啲蔥花一齊飲,好鮮味
✨甜品
#黑糖味蕨餅 口感軟糯,清甜嘅黑糖漿,正好為呢餐畫上完美嘅句號❤️🔥
📍炑 Mu (尖沙咀) 中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖