2021-01-20 776 瀏覽
可能係近來食過最好食嘅豬軟骨。。。閏家蜆殻街有幾間不錯的食店,如果要揀間貼地既推介,我一定首選「閨 。家」此店已經開咗一段時間,吸到左吾少同區街坊幫襯,我就好懷念超惹味既「五香肉丁炒飯」今日想試吓新嘢,又係六點前既晚飯入到去仲見到大部分客人食緊下午茶,我地要食飽啲,儲下脂肪擴寒流。以前我好鍾意食杏花樓既豬軟骨,不過搵唔到替代品,今日係餐牌上見到「慢煮豬軟骨飯」即時吾使睇落去,即點「慢煮豬軟骨飯」$48 加溏心蛋$6豬軟骨超。軟。稔。慢煮下豬肉十分嫩滑,連軟骨位都係軟稔稔,入味,醬汁亦要記一功,甜甜地好好味,送麵送飯也適宜。吾好慳嗰幾蚊,加半隻「溏心蛋」火候啱啱好。喜歡重口味既食肉獸要試吓 「鹹魚煎肉餅豬扒飯」$50薄切豬扒大大件,煎得有點兒脆口,聽講豬扒以果汁及秘制醃料,所以相當入味,香口。其實豬扒非重口味,鹹魚煎肉餅就肯定系,咸香的味道一定要同白飯一齊啪,再進級將白飯上既甜豉油同蔥油、雪菜撈飯,秒殺碟頭飯非難事。油菜$12菜芯夠稔,冇乜渣,份量足,抵食。已切成條狀既「滷水豆腐」$28一睇就知好入味,見到豆腐索晒滷水汁,滲透得好透切,但可能浸住滷水關係,味道嫌略咸。任何飯類送細盅是日靚
可能係近來食過最好食嘅豬軟骨。。。閏家

今日想試吓新嘢,又係六點前既晚飯

「慢煮豬軟骨飯」$48 加溏心蛋$6

送麵送飯也適宜。吾好慳嗰幾蚊,加半隻「溏心蛋」火候啱啱好。

喜歡重口味既食肉獸要試吓 「鹹魚煎肉餅豬扒飯」$50

非難事。

油菜$12

菜芯夠稔,冇乜渣,份量足,抵食。

已切成條狀既「滷水豆腐」$28

任何飯類送細盅

是日靚湯「蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨」

吾講仲以為係燉湯,打開蓋子出曬煙,湯色濃,味道十分清甜,湯料足,有潤燥、清熱之效。
2021-01-02